Advertentie
sociaal / Nieuws

Rekentool voor bijstandsbudgetten

Het ministerie van Sociale Zaken heeft de rekentool gepubliceerd waarmee gemeenten inzicht krijgen in de opbouw van het bijstandsbudget dat ze krijgen voor volgend jaar.

21 oktober 2016

Het ministerie van Sociale Zaken heeft de rekentool gepubliceerd waarmee gemeenten inzicht krijgen in de opbouw van het bijstandsbudget dat ze krijgen voor volgend jaar.

Type huishouden
Eind september werden de budgetten, die volgens een nieuw verdeelmodel tot stand zijn gekomen, bekendgemaakt. Daarbij bleek dat twee op de drie gemeenten meer budget krijgen dan voorheen. Een derde krijgt een lager budget. De rekentool geeft inzicht in hoe het bedrag tot stand gekomen is. Zo geeft het model per type huishouden een beeld van het aantal huishoudens dat volgens het model op 31 december 2015 in de bijstand zou zitten en het aantal huishoudens dat die datum daadwerkelijk bijstand ontving. De combinatie van deze twee vormt samen met het normbedrag de basis voor het objectieve budget 2017.

 

Bijstandsbeleid
Met het model kunnen gemeenten zien of er in een bepaalde bevolkingsgroep (jong, oud, alleenstaand, hoog- of laag opgeleid) meer of juist minder mensen in de bijstand zitten dan te verwachten valt. Dit kan handvatten bieden voor het bijstandsbeleid van gemeenten. Ook kunnen cijfers over het budget dat een gemeente volgens het verdeelmodel voor een bepaalde groep ontvangt, vergeleken worden met de daadwerkelijke uitgaven aan diezelfde groep.


Vangnet
Het nieuwe verdeelmodel bepaalt volgend jaar voor 75% hoeveel geld gemeenten krijgen. De overige 25% wordt historisch bepaald. Voor gemeenten die een groot tekort hebben op het bijstandsbudget, is er een vangnetregeling. Als het tekort groter is dan 7,5 procent van het budget kan een gemeente daar aanspraak op maken. 50% van het tekort wordt dan vergoed vanuit de vangnetregeling. Als het tekort groter is dan 12.5%, wordt alles boven de 7.5% vergoed.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie