Ingrepen in het sociaal domein
Professionals in het sociaal domein maken steeds vaker gebruik van goed beschreven interventies. Het gebruik van deze methoden is voor sociaal werkers geen knellend keurslijf waarmee hun professionele autonomie en maatwerk in het geding komt.
Dat concluderen de schrijvers van het boek ‘Bezielende interventies’. Maar er is ook een keerzijde: want hoewel betrokkenen enthousiast zijn, zijn gemeenten vaak afwachtend. Zo bereiken de ontmoetingscentra voor dementerenden maar 5 procent van alle dementerenden.
De centra in Badhoevedorp, Hoofddorp en Halfweg hebben hun deuren zelfs moeten sluiten. Gemeenten vinden dat dit soort activiteiten door vrijwilligers gedaan moet worden. Thuis op Straat moet ondanks alle bewezen effecten toch weer iedere vier jaar afwachten of de subsidie niet naar een ander gaat omdat die meer gelikte plannen formuleert. En ook huisartsen schrijven nog maar mondjesmaat welzijnsrecepten uit. In het boek worden vijf ‘sociale interventies’ bestudeerd.
De drie schrijvers (journalist Marcel van Engelen, onderzoeker Peter Rensen en redacteur Marcel Ham) bezochten plaatsen waar de interventies worden ingezet: buurthuizen, scholen, Blijfhuizen en pleintjes door het hele land. Ze spraken met de bedenkers van de interventie, met professionals, met cliënten en burgers. In het boek beschrijven ze de effectiviteit van de methodes en het enthousiasme waarmee wordt gewerkt. Maar ook constateren ze dat gemeenten vaak niet staan te springen om ze in te voeren. De vraag die zich opdringt is daarom ook: Waarom doen we niet veel meer waarvan we weten dat het werkt?
‘Bezielende interventies, wat sociaal werk succesvol maakt', Van Gennep; 17,50 euro
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.