Advertentie
sociaal / Nieuws

Inburgering statushouders vlakt af

Vermoedelijk heeft deze stagnatie te maken met de coronacrisis.

11 mei 2023
Inburgering
Marcel van den Bergh/ANP

Het percentage statushouders dat slaagt voor het inburgeringsexamen vlakt af. Waar in juni 2021 44 procent slaagde, bleef dit percentage in juni 2022 nagenoeg constant.

Teamleider Toezicht en Handhaving Centrum Amsterdam

Gemeente Amsterdam
Teamleider Toezicht en Handhaving Centrum Amsterdam

Opleidingsprogramma voor Jeugdprofessionals

BMC
Opleidingsprogramma voor Jeugdprofessionals

Dat blijkt uit de cijfers van de Divosa Benchmark Inburgering & Statushouders, waar ruim 180 gemeenten aan meedoen. In deze gemeenten woont 61 procent van de Nederlandse bevolking. Vermoedelijk heeft deze stagnatie te maken met de coronacrisis. Inburgeringslessen konden hierdoor niet of slechts op kleine schaal plaatsvinden. Daarnaast waren de mogelijkheden tot examinering beperkt.

Meer werkenden, minder bijstand

Verder laat de factsheet zien dat ook in 2022 het percentage werkende statushouders toeneemt. In juni 2022 is 34,5 procent aan het werk; eind 2021 was dat nog 33 procent. Volgens Divosa lijkt de coronadip daarmee definitief voorbij: ‘De cijfers laten zien dat statushouders in 2021 baat hebben gehad bij de grote vraag naar personeel. Daarnaast lijkt het erop dat naarmate statushouders langer in Nederland zijn, ze vaker aan het werk zijn’, aldus de vereniging van gemeentelijke directeuren en leidinggevenden in het sociaal domein. Hoewel mannen nog steeds vaker werken dan vrouwen, stijgt het aandeel vrouwelijke statushouders dat aan het werk is sneller.

Dat heeft ook gevolgen voor het percentage statushouders dat in de bijstand zit. In juni 2022 heeft 55,1 procent van de statushouders een bijstandsuitkering. Dit percentage lag in juni 2021 nog op 58,3 procent. De daling wordt veroorzaakt door het hogere percentage statushouders dat betaald werk heeft.

Wet inburgering 2021

Met de invoering de Wet inburgering 2021 (Wi2021) hebben gemeenten sinds januari 2022 de regierol op inburgering gekregen. De Wi2021 beoogt inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk te laten meedoen in de Nederlandse samenleving, het liefst met betaald werk. De Benchmark Inburgering & Statushouders zegt echter nog niets over de uitvoering van deze nieuwe wet. ‘In 2023 worden nieuwe indicatoren en cijfers over inburgeringsplichten onder de nieuwe wet toegevoegd aan de Benchmark Statushouders & Inburgering’, stelt Divosa. Pas dan weten we meer over de uitvoering van Wi2021.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie