Amsterdam moet hulphond financieren
Amsterdam moet de aanschaf en opleiding van een hulphond voor een autistische vrouw bekostigen.
Amsterdam moet de aanschaf en opleiding van een hulphond voor een autistische vrouw bekostigen. De gemeente had haar aanvraag geweigerd, maar de Amsterdamse bestuursrechter besliste donderdag dat het Amsterdamse college deze gevraagde (Wmo)maatwerkvoorziening niet had mogen afwijzen. Een hulphond is volgens de rechtbank voor de vrouw ‘het meest passend voor het bevorderen van haar zelfredzaamheid en participatie’.
Meerwaarde
De gemeente Amsterdam legde het verzoek om financiering van een hulphond naast zich neer, terwijl het eigen Indicatieadviesbureau Amsterdam (IAB) dit voorjaar de verwachting uitsprak dat de jonge vrouw gebaat zou zijn bij een hulphond. Volgens de arts van het IAB zou de vrouw met een hulphond voor haar studie weer naar de universiteit gaan en zelfstandig buitenshuis activiteiten kunnen ondernemen. Volgens het college van GroenLinks, D66, PvdA en SP evenwel stond de ‘meerwaarde van een hulphond niet wetenschappelijk vast.’
Nut
Het advies van het Indicatieadviesbureau biedt volgens de rechtbank in Amsterdam evenwel genoeg steun voor bekostiging van een hulphond, ook al is er nog niet voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan. Naast het ontbreken van wetenschappelijk bewijs over het nut van hulphonden, leefde in de hoofdstad de angst ‘dat er straks dertig aanvragers op de stoep staan als we honden gaan toekennen. Je weet niet of het gebeurt, maar die vrees is er wel’, aldus een Amsterdamse gemeentejurist.
Oplossing
Volgens de advocate van de vrouw Renske Imkamp laat de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank zien ‘dat een gemeente binnen de Wmo goed moet kijken naar wat in een situatie de meest passende oplossing is. Die oplossing kan heel goed een assistentiehond zijn', aldus advocate Imkamp. ‘De rechtbank vindt dat deze mogelijkheid ook blijkt uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.' Volgens de bestuurssecretaris van de stichting Bultersmekke Assistancedogs Joep Mourits is de grote waarde van de uitspraak van de rechtbank dat een gemeente een verzoek om een hulphond niet categorisch kan weigeren als er een hulpvraag is die past bij de doelen van de Wmo. ‘Dat wil helemaal niet zeggen dat gemeenten nu massaal hulphonden moeten vergoeden, want een aanvraag blijft maatwerk. Het moet de meest adequate en goedkoopste voorziening zijn voor die persoon.’ Bultersmekke Assistancedogs leidt jaarlijks 75 tot 100 hulphonden op.
Duurder
Zorgverzekeraars vergoeden honden voor mensen met lichamelijke beperkingen (ADL-hond), signaalhonden en blindengeleidehonden. Hulphonden voor mensen met psychische stoornissen moeten vanuit de Wmo of Jeugdwet worden bekostigd. ‘Het zou goed zijn als er een eenduidige bekostiging komt’, vindt de bestuurssecretaris van de stichting Bultersmekke Assistancedogs Mourits. De opleiding van een hulphond kost rond de 19.000 euro en duurt ongeveer twee jaar, plus acht jaar ondersteuning. Joep Mourits: ‘Individuele hulp en uitkeringen zijn vaak duurder dan een assistentiehond. Als je de opleiding van een assistentiehond uitsmeert over zijn levensduur, dan kost deze 24/7 begeleiding de gemeente nog geen 2.000 euro per jaar.’ Minimaal 80 gemeenten hebben al assistentiehonden vanuit de Wmo bekostigd.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.