Advertentie
sociaal / Nieuws

Hof: saneringskrediet geen commercieel krediet

Een eerdere rechterlijke uitspraak maakte de juridische basis voor saneringskredieten onzeker.

02 mei 2024
ANP gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
Het gerechtshof Arnhem-LeeuwardenANP/Hollandse Hoogte/Anton Kappers

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in hoger beroep bepaald dat het terecht is dat saneringskredieten niet voldoen aan de voorwaarden voor consumentenbescherming van commercieel verstrekte kredieten. Sinds een rechterlijke uitspraak vorig jaar was het even onzeker of gemeentelijke kredietbanken, vanwege de forse rentepercentages bij saneringskredieten, moesten voldoen aan de regels die gelden voor commerciële kredieten.

Projectmanager Kennisdeling Npuls

BMC
Projectmanager Kennisdeling Npuls

Adviseur Verwerver Grondzaken (2 FTE)

Gemeente Oss
Adviseur Verwerver Grondzaken (2 FTE)

Overeenkomst vernietigd

Binnenlands Bestuur schreef eind augustus vorig jaar over de zaak, nadat de Rechtbank Midden-Nederland had bepaald dat de verstrekking van een saneringskrediet door de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) geldt als een reguliere consumentenkredietovereenkomst. Volgens de rechter was er sprake van een marktconform rentepercentage van in dit specifieke geval 9,6 procent. Omdat de kredietbank echter niet had voldaan aan de consumentenbeschermende regels vernietigde de rechter de overeenkomst tussen de GKB en de schuldenaar.

Rentepercentages onder de loep

Jurist André Moerman van de website Schuldinfo.nl gaf in een reactie op het vonnis toentertijd aan dat gemeenten er goed aan zouden doen om de wijze waarop een saneringskrediet wordt verstrekt goed tegen het licht te houden. Frank Dijkstra, programmadirecteur van het Waarborgfonds Saneringskredieten, de organisatie die de financiële risico’s van saneringskredieten voor gemeenten ondervangt pleitte in februari voor rentevrije overeenkomsten. Waarbij de kosten worden ondervangen door bijvoorbeeld een vast tarief.

Hoger beroep

Het hof oordeelt nu dat het saneringskrediet wel degelijk anders van aard is dan een commercieel krediet, vanwege de reden waarvoor het verstrekt is. Namelijk in verband met de aan gemeenten opgedragen taak om schuldhulpverlening te bieden. ‘In dit geval was er sprake van een schuld van enkele tonnen. Die last kon zonder de hulp van de GKB niet overbrugd worden, temeer omdat sprake was van een BKR-registratie en een zakelijk faillissement’, zo leest het vonnis. Tevens concludeert het hof dat het rentepercentage nog steeds aanzienlijk lager ligt dan wat bij kredietovereenkomsten met consumenten gebruikelijk is.

Winst

De NVVK, de brancheorganisatie voor schuldhulpverleners is positief over de uitspraak. ‘De winst van deze rechterlijke uitspraak is dat de uitspraak het wettelijke kader van het saneringskrediet bevestigt. Onze leden verstrekken saneringskredieten met als uitgangspunt: het zijn kredieten die niet gelijk zijn aan commerciële consumentenkredieten, waardoor ze ook niet onder hetzelfde juridische regime vallen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie