Tegen de verhouding in: dalend bijstandsbestand
Het succes van de vier HBEL-gemeenten zit 'm vooral in het project Meewerken, denkt wethouder Liesbeth Tijhaar van Huizen.
Terwijl landelijk het aantal mensen met een bijstandsuitkering het afgelopen jaar groeide, zijn er gemeenten die het voor elkaar krijgen het tegenovergestelde te bereiken. In Vlaardingen bijvoorbeeld daalde het aantal mensen in de bijstand licht. In de samenwerkende gemeenten Huizen, Blaricum, Eenmes en Laren daalde het aantal mensen met een Wwb-uitkering met 6 procent.
Instroom
Het succes van de vier HBEL-gemeenten zit 'm vooral in het project Meewerken, denkt wethouder Liesbet Tijhaar van Huizen. Het project loopt startte zo'n anderhalf jaar geleden met als doelstelling alle mensen die voor een uitkering kwamen te ondersteunen en snel naar een (duurzame) baan terug te leiden. En dat begint al bij de instroom.
Vacatures op de plank
'We hebben een aantal vacatures op de plank liggen voor als iemand een uitkering aanvraagt', vertelt Barbara Kirpensteijn projectleider van Meewerken. 'Sommige mensen kunnen we dus direct plaatsen.' Bij een aanvraaggesprek zit ook een fraudepreventiemedewerker en soms wordt aansluitend aan een geprek een huisbezoek afgelegd. 'Dit zorgt er samen voor dat de instroom beperkt wordt, ondanks de recessie', aldus wethouder Tijhaar.
Alles is passend werk
Voor mensen die toch instromen, of al een uitkering hebben, zijn er verschillende projecten waar ze met behoud van uitkering aan de slag kunnen. 'We kunnen mensen plaatsen in de kringloopwinkel, de thuiszorg, groen- en grijsprojecten, schoonmaakwerk, taxivervoer voor de Wmo of bij taalprojecten', somt Kirpensteijn op. De diversiteit in het aanbod is groot, zodat voor iedereen 'passend werk' gevonden kan worden. Kirpensteijn: 'En in principe is alles passend.'
Succes
Vanuit de projecten kunnen mensen doorstromen naar een 'echte' baan. In 2012 kwamen 70 mensen via de trajecten uit de uitkering. Voorgaande jaren lag de uitstroom vanuit de bijstand op ongeveer 40. 'Dat geeft meteen het succes van het project aan', aldus wethouder Tijhaar.
Social return
Voor 2013 zijn de economische verwachtingen niet gunstig. Toch is de wethouder positief. 'We gaan bijvoorbeeld flink aan de slag met social return on investment', zegt ze. 'Bedrijven die zich hier willen vestigen of iets anders van de gemeenten willen vragen we een x-percentage mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.' Daarnaast hopen de vier HBEL-gemeenten met nog meer bedrijven afspraken te maken over de participatie- en zorgtrajecten in het project Meewerken.
In BB Magazine kunt u de komende weken de serie 'Weer aan het werk' lezen over de verschillende manieren waarop gemeenten de Wwb-problematiek aanpakken. Lees hier deel 1: Stok werkt beter dan scholing.
maar zouden dit niet allemaal Melkertbaantjes zijn?
Zelfs voor gedegen jobs in de thuiszorg
staat niemand in dit land meer borg
Een echte baan dan is werken pas fijn!
Verdringing in de sociale werkplaats
is ook zo'n politiek scheve schaats.
Baanvegen voor een elfstedentocht
is ook een werkgelegenheidsgedrocht
Neen. Asscher weet precies wat het is, 18 karaats....