Advertentie
sociaal / Nieuws

Brede Kamermeerderheid stemt in met Jeugdwet

Ook een groot deel van de oppositie stemt in met de Jeugdwet van Van Rijn en Teeven. Gemeenten kunnen zich opmaken voor een overgang in 2015

17 oktober 2013

De Jeugdwet is, zoals verwacht, met een brede Kamermeerderheid aangenomen. Gemeenten worden per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Alleen de SP, PVV, 50Plus en de Partij voor de dieren stemden tegen.

Eerste Kamer
Het is de eerste van drie grote decentralisatiewetten die het kabinet de komende tijd aan de Kamer zullen voorleggen. Naast de Jeugdwet zullen binnenkort ook Participatiewet en de wet langdurige zorg door de Kamer behandeld worden. Voor de Jeugdwet kregen de staatssecretarissen Martin van Rijn (PvdA, VWS) en Fred Teeven (VVD, V en J) een ruime meerderheid van VVD, PvdA, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. In de Eerste Kamer hebben deze partijen een ruime meerderheid van 54 zetels.


Te snel

SP en PVV hebben tijdens de langdurige debatten in de Tweede Kamer al aangegeven dat ze de invoering van de wet veel te snel vinden. Daardoor kan die invoering niet zorgvuldig zijn en weten gemeenten niet wat er op ze afkomt, aldus de twee oppositiepartijen. De andere oppositiepartijen zagen dezelfde problemen, maar hebben zich in de debatten laten overtuigen door staatssecretaris Van Rijn dat de wet ondanks de snelheid wel zorgvuldig zal worden ingevoerd. Bovendien wordt de wet op verzoek van de oppositie na 3 jaar geëvalueerd in plaats van na vijf jaar.


Jeugd GGZ

Gemeenten hebben nog tot eind van deze maand de tijd om met transitiearrangementen te komen. Daarin moeten ze duidelijk maken hoe ze de continuïteit van de jeugdzorg zullen waarborgen. Ook zullen ze duidelijk moeten maken hoe ze de overgang van de Jeugd GGZ zullen aanpakken. Vanuit de GGZ bestonden grote bezwaren tegen de overgang naar gemeenten, maar Van Rijn heeft besloten, tot tevredenheid van gemeenten, ook dit onderdeel in de transitie mee te nemen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Door de geldingsdrang van een aantal bewindslieden worden in de komende jaren kinderen de dupe. De aangebrachte schade zal onherstelbaar blijken te zijn.

Gemeenten zijn er nog lang niet klaar voor en missen de noodzakelijke expertise.
M.H. du Chatinier / wethouder
RTA Holland Rijnland ligt klaar, waarin voorschotten zijn opgenomen voor de jaren na 2015. Een mooi resultaat van een unieke samenwerking in Zuid-Holland Noord. Met deze besluitvorming nu in de hand kunnen we verder. Het is niet de vraag of wij het kunnen, wel of we in staat worden gesteld. Op het gebied van de (macro) budgetten is er nog een slag te maken.
Marijke Feijtel / kinder-en jeugdpsychotherapeute, traumabehandelaar
Zeer verontrustend voor de jeugd van Nederland dat de gezondheidszorg opgesplitst wordt in een somatische zorg bij de verzekeraars en de geestelijke bij de gemeenten.Deze transitie kost nu al handen vol geld, en dat zal, naast alle voorziene besparingen, er onvermijdelijk toe leiden dat kinderen de benodigde zorg zullen moeten missen. De jeugd heeft de toekomst maar start zo meteen al beschadigd.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Eindelijk de wetgeving waar de jeugd al jaren op wacht. Alleen snap ik niet dat op rijksniveau anno 2013 wetgeving nog steeds niet van voldoende financiële onderbouwing wordt voorzien. In het kader van de beginselen van behoorlijk bestuur hebben de andere (nieuwe) bestuursorganen daar gewoon recht op. Werk aan de winkel voor de VNG en zo nodig de Ombudsman!
janicos / Maatschappelijk werker
De jeugd zit niet te wachten op de nieuwe jeugdwet. Het rijk wil bezuinigen en wacht daarom tot het laatste moment om met een financieel plan te komen. Ik voorspel dat de gemeenten en de burger gaan struikelen over de finciele onderbouwing. Ik voorspel dat autisme gewoon met preventie zal worden bestreden en dat de samenleving gaat opdraaien voor onder andere autisme, maar ook criminaliteit. Het hangt van Brussel en de noodzakelijke bezuinigingen af hoeveel geld de gemeenten krijgen. Alleen besturders en bankdirecteuren zullen meer krijgen. Die vallen immers buiten elk wettelijk kader en staan boven de wet?! De ombudsman heeft nl gelijk als hij stelt dat de politiek denkt dat ze verheven is boven alles en iedereen. Het hoogste incluis. Kijk maar eens naar het gezicht van iemand als van der Staay: die zweeft op goodelijke itenties de kamer door. Vooral als er een camera bij is. Of het autoritaire hoofd van "heer" Pechtold. De handjes op de rug als of hij zijn handen in onschuld wast. En dan de hypothesen die de man hanteert: werknemers ontslaan als de werkgever dat wil, zodat ze sneller een baan vinden. Over welke banen heeft deze man het? En als dat zo is, waarom krijgen politici dan exorbitante wachtgeld voor de periode van 6 jaar? Er is nieuwe politiek nodig en niet het feodale uitkleed model dat nu wordt gehanteert. Gelukkig dat de politiek alleen naar zichzelf luistert en dat links dit vernietigingsbeleid steunt. . Stel je voor.
Advertentie