Advertentie
sociaal / Nieuws

Groningen gaat tandartskosten minima vergoeden

Het hebben van een aanvullende verzekering is geen voorwaarde.

18 maart 2024
tandarts
Shutterstock

Groningers met een laag inkomen kunnen binnenkort de kosten van hun bezoek aan de tandarts of mondhygiënist declareren bij de gemeente. Onder meer controles en het vullen van gaatjes worden vanuit de bijzondere bijstand vergoed. De regeling geldt alleen voor inwoners met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Per 1 april gaat de proef van start, die mogelijk wordt uitgebreid naar fysio- en oefentherapie.

Senior redacteur/ speechwriter

Gemeente Maastricht
Senior redacteur/ speechwriter

Strategisch Interim Manager S13

JS Consultancy
Strategisch Interim Manager S13

Het college van burgemeester en wethouders hoopt hiermee zorgmijding te voorkomen. Eén op de acht Nederlanders (12 procent) met een laag inkomen ziet om financiële redenen af van een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist (cijfers uit 2019). Het afzien van mondzorg wegens kosten is zeer scheef verdeeld. Op landelijk niveau ziet gemiddeld 3 procent van de Nederlanders om die reden af van mondzorg.

Controle

Net als in andere landen is mondzorg ook in Nederland de zorgvorm die het eerste afvalt als mensen krap bij kas zitten. ‘Dat betekent dat ze geen behandeling krijgen wanneer het wel nodig is’, zegt wethouder Eelco Eikenaar (Armoede) tegen de Groningse omroep OOG. Volgens de SP’er gaat deze groep vaak niet op controle, waardoor problemen snel uit de hand kunnen lopen.

Rijk of arm

De gevolgen van een slecht gebit zijn groot, en die zijn niet alleen van medische aard. ‘Pijn, schaamte en sociaal isolement kunnen heel veel schade toebrengen in een leven’, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Eikenaar vreest dat je op een gegeven moment aan iemands gebit ziet of die persoon arm of rijk is. ‘Dat is niet een land waar ik in wil leven’, zegt hij.

Aanvullende verzekering

Een soortgelijke regeling bestond al, maar de gemeente Groningen past die nu aan. De eis dat mensen aanvullend verzekerd moeten zijn komt bijvoorbeeld te vervallen. ‘Binnen het zorgverzekeringslandschap is namelijk niet objectief vast te stellen wat ‘passend’ is’, betoogt het college. Eikenaar voegt daar nog een kostenaspect aan toe. Volgens de wethouder is het een dure verzekering die heel veel mensen niet kunnen betalen.

Factuur  

Daarnaast wil het stadsbestuur dat mensen veel makkelijker toegang krijgen. Momenteel moeten minima bijzondere bijstand aanvragen en aantonen dat het medisch echt noodzakelijk is, legt Eikenaar uit. Het college vraagt daarom enkel om de factuur en checkt de rest zoveel mogelijk op basis van gegevens uit systemen. Nieuw is ook dat de gemeente niet langer van mensen verwacht dat ze kleine spaartegoeden aanwenden voor deze kosten. ‘Nu gaan we er gewoon voor zorgen dat als mensen naar de tandarts gaan, ze hebben een gaatje, of ze moeten een andere behandeling doen, dan wordt-ie gewoon vergoed’, aldus Eikenaar.

Behandelingen

Vanzelfsprekend verwacht de gemeente een toename in het aantal aanvragen. ‘Hoeveel kunnen we niet van tevoren inschatten’, erkent het college. In ieder geval trekt B en W de portemonnee voor verdovingen, consulten, wortelkanaalbehandelingen, chirurgische ingrepen, preventieve mondzorg, kunstgebitten, tandvleesbehandelingen, vullingen en röntgenfoto’s. Orthodontie, implantaten, kronen en bruggen staan niet in het overzicht.

Fysiotherapie

Per 1 april gaat de regeling in. Als de proef succesvol blijkt wil de gemeente ook kosten voor fysio- en oefentherapie gaan vergoeden. ‘Mensen gaan niet voor hun plezier naar de tandarts of de fysiotherapeut, ze nemen geen steunzolen of een gehoorapparaat als ze dat niet nodig hebben. Voor dergelijke kosten richten we een laagdrempelige vergoeding in’, aldus het college.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Koen ter Berg
Hoewel ik deze ontwikkeling toejuich zou ik wensen dat overheden niet langer regelingen creëren met een harde inkomensgrens. Hoe meer van dit soort regelingen er zijn, hoe groter het risico dat een inkomensval ontstaat voor dit soort gezinnen op het moment dat hun inkomen iets uit stijgt boven het sociaal minimum. Als beleidsmakers moeten we hier rekening mee houden.
Hielco Wiersma
Iedereen behoort de financiële mogelijkheid te hebben om gebruik te maken van een tandarts. Echter om 'wildgroei' onder alle Gemeenten en in het loongebouw te voorkomen mogen burgers over dit vraagstuk een algemeen standpunt en een algemene regeling van de Overheid verwachten.
Advertentie