Advertentie
sociaal / Nieuws

Bijstandsbestand groeit in 38 procent gemeenten

Bijna veertig procent van de gemeenten die meedoen aan de Divosa-benchmark zag haar bijstandsbestand in december 2017 stijgen, blijkt uit die benchmark. Volgens een onderzoekster van Divosa geldt die stijging vooral voor veel kleine gemeenten.

15 februari 2018

Bijna veertig procent van de gemeenten die meedoen aan de Divosa-benchmark zag haar bijstandsbestand in december 2017 stijgen, blijkt uit die benchmark. Volgens een onderzoekster van Divosa geldt die stijging vooral voor veel kleine gemeenten.

Vertekend beeld

Maar liefst zestig procent van de 202 deelnemende gemeenten zag het aantal bijstandsgerechtigden slinken. In twee procent van die gemeenten bleef het aantal stabiel. Volgens Marije van Dodeweerd, onderzoekster bij Divosa, komt stijging van het aantal bijstandsgerechtigden vooral bij kleinere gemeenten voor. ‘Die percentages kunnen daarom een vertekend beeld geven. Een kleine gemeente met weinig bijstandsgerechtigden heeft met een kleine instroom al snel met een hoge procentuele stijging te maken.’ Als oorzaken noemt Van Dodeweerd onder meer de plaatsing van statushouders. ‘Die plaatsingen zijn gelijk verdeeld over Nederland. In een kleine gemeente met een lage bijstandspopulatie is de impact op de procentuele ontwikkeling van het bijstandsbestand dus ook groter.’ De gemiddelde stijging bij gemeenten met meer bijstandsgerechtigden is 4,8 procent.

Aangetrokken economie

Het aantal bijstandsgerechtigden zou ook in een aantal grotere gemeenten zijn gegroeid, maar welke dat zijn, kan Van Dodeweerd niet zeggen: ‘De cijfers van individuele gemeenten delen wij niet omdat die vertrouwelijk zijn. De bedoeling van de benchmark is dat gemeenten hun cijfers met elkaar kunnen vergelijken en zo mogelijk van elkaars aanpak kunnen leren.’ Bij gemeenten die minder bijstandsgerechtigden hebben, zou die ontwikkeling vooral te danken zijn aan de aangetrokken economie.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marije van Dodeweerd
Beste Edo, op CBS Statline kun je de bijstandcijfers per gemeente t/m augustus 2017 bekijken. Omdat CBS er kwaliteitscontroles op uitvoert en correcties op toepast duurt het wat langer voordat deze cijfers openbaar zijn. Maar openbaar worden ze....
Post
Het lijkt me logisch dat wanneer er plots aantallen nieuwkomers in je gemeente komen wonen, dat het percentage aan bijstand omhoog gaat. Die mensen hebben niet direct werk en moeten nog een heel proces doorlopen.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Marije van Dodeweerd Gezien wat u stelt, moet u meer weten. Maar kunt u in begrijpelijk Nederlands aan Jan met de Pet uitleggen waarom er een kwaliteitscontrole nodig is op cijfers van een gemeente? Gaat het CBS dan uit van het aanleveren van onjuiste cijfers? Waarom moeten cijfers gecorrigeerd worden? Betekent dit dat er gemeenten zijn die liegen? Of, zo nee, waarom is 10 dan voortaan 10,5 of 9,5? En dat nog wel in het digitaal tijdperk. Heeft Jan dan toch gelijk dat zijn onderbuik hem vertelt dat het CBS een firma is van men vraagt en wij draaien en speciaal rond verkiezingen? Dus de toename van niet-geïntegreerden heeft echt geen invloed op cijfers. Vragen, veel vragen maar mogen die wel beantwoord worden?
Edo / AWBZ-Wmo ervaringsdeskundige
De 'transparante' overheid....
Advertentie