Advertentie
sociaal / Nieuws

Tien ‘Gouden’ gemeenten goed bezig met transformatie

Decentralisatie en transitie is nog niet hetzelfde als transformatie. Niet alle gemeenten zijn goed op weg, maar de 'gouden tien' van MOgroep wel.

04 juni 2015

Almere, Alphen aan de Rijn, Deventer, Ede, Heerenveen, Heerlen, Oss, Vlaardingen, Wijk bij Duurstede en Zaanstad zijn de toppers op het gebied van transformatie in het sociaal domein. Dat vindt de brancheorganisatie in het sociaal en maatschappelijk werk MOgroep die een lijst van 'gouden' gemeenten heeft opgesteld.

Slimme manier
De transities in het sociale domein zijn een feit. Maar hoe zit het met de beoogde transformatie? MOgroep zocht hoe ver gemeenten zijn en stelde een top tien samen van ‘gouden’ gemeenten die de veranderingen in het sociaal domein aangegrepen hebben om op een slimme manier te vernieuwen, samen met bewoners en organisaties. 'Het zijn niet zozeer de tien best practices’, aldus een woordvoerder. ‘Het is breder dan dat. Het gaat om een mentaliteit die in de gemeenten aanwezig is en een manier van werken die daaruit naar voren is gekomen. Ze zijn stuk voor stuk al jaren geleden begonnen goed na te denken wat nodig is voor de burgers en in bepaalde wijken. Ze hebben samen met lokale partners bedacht wie welke ondersteuning kunnen bieden, en hoe bewoners betrokken kunnen worden. De transformatiegedachte.’


Maken het verschil
Volgens de MOgroep hebben de tien visie, durven ze het oude los te laten en maken ze goed gebruik van de denkkracht die al aanwezig is. Ze reflecteren, leren en maken zo het verschil. Bijvoorbeeld door te investeren in presentie en preventie, en jong en oud al te ondersteunen voor het kwaad geschied is. Deze gemeenten verbinden zorg, gezondheid, welzijn, jeugd en andere domeinen met elkaar, zodat de burger niet voor elk probleem naar een eigen loket moet. Zichtbare professionals in de wijk krijgen ruimte om te doen wat nodig is, samen met bewoners.

Uitproberen en toetsen 

Een goed voorbeeld is Zaanstad, waar bijvoorbeeld ook ambtenaren opgenomen zijn in het sociale wijkteam. Niet om indicaties te doen maar om creatief mee te denken. De lijntjes met de organisatie waar het team mee samenwerkt zijn daardoor kort. ‘Ze proberen dingen uit, toetsen of het werkt en maken het begrip “ruimte voor de professional” echt waar’, aldus de woordvoerder. ‘Professionals wilden extra geld om samen met bewoners tot oplossingen voor acute problemen te komen. Dat geld heeft Zaanstad beschikbaar gesteld’.

Aanjagen 

De lijst van ‘gouden gemeenten’ werd opgezet om innovatie in het sociaal domein aan te jagen. ‘We willen verder kijken dan de soms loze kreten als “eigen kracht”, het gaat erom dat de transformatie echt op gang gaat komen. Daarom gaan we de komende tijd ook verder kijken wat gemeenten ondernemen. De lijst is opgesteld aan de hand van informatie die vanuit leden van de MOgroep komt. Ook zijn beleidsnotities, beschrijvingen van projecten, best practices en proeftuinen beoordeeld.

 
Lees hier waarom Almere Alphen aan de Rijn, Deventer, Ede, Heerenveen, Heerlen, Oss, Vlaardingen, Wijk bij Duurstede en Zaanstad in de top tien staan. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marchand
Lijstjes blijven discutabel, zeker als ze samengesteld zijn op basis van een paar gesprekken met met name welzijnspartijen (waarbij de transitie moet slagen, al is het maar uit lijfsbehoud.....). Dus tja, wat moet je er mee? Winnaars koketteren ermee, niet-winnaars halen de schouders op en vandaag is er al weer een ander lijstje waar je wel of niet op staat......
Advertentie