Gevolgen CRvB-uitspraak nog niet in kaart
De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over de BUIG-budgetten van Utrecht, Den Haag, Den Bosch en Amersfoort is in die gemeenten met gejuich ontvangen. Staatssecretaris Tamara van Ark moet een nieuw besluit nemen over de BUIG-budgetten over 2015 van de vier gemeenten. Hoe verstrekkend de gevolgen van de uitspraak mogelijk zijn, is nog niet duidelijk.
De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over de BUIG-budgetten van Utrecht, Den Haag, Den Bosch en Amersfoort is in die gemeenten met gejuich ontvangen. Staatssecretaris Tamara van Ark moet een nieuw besluit nemen over de BUIG-budgetten over 2015 van de vier gemeenten. Hoe verstrekkend de gevolgen van de uitspraak mogelijk zijn, is nog niet duidelijk.
Haalbaarheid in abstracte zin niet genoeg
Geerten Boogaard, hoogleraar op het gebied van decentrale overheden aan de Universiteit Leiden, duidt de uitspraak als een gulden middenweg. ‘Je ziet dat de inzet van de gemeente-advocaten in deze zaken was dat deze bekostigingswijze niet deugt en van tafel moet. Zo ver wil de rechter niet gaan. Hij plaatst de verbindende werking van het verdeelmodel niet in álgemene zin buiten toepassing. Wat hij in feite zegt is dat het prima is dat budgetten in een abstract model tot stand komen, maar dat dit in concrete zin wel evenredig moeten uitpakken. Dat een model in abstracte zin haalbaar is, is dus niet genoeg.’
Vragen over macrobudget
Een woordvoerder van Divosa laat weten dat men zich daar intern buigt over de consequenties van de uitspraak voor andere centrumgemeenten die geen zaak hadden aangespannen. ‘Wij overzien de gevolgen van deze uitspraak nog niet’, aldus de woordvoerder. ‘Betekent dit dat gemeenten opnieuw bezwaar moeten aantekenen? En kan dat nog wel? Dat zijn vragen waar we nu over nadenken.’ Daarnaast vraagt de woordvoerder zich hardop af wat een eventueel hoger BUIG-budget voor de vier gemeenten aan gevolgen kan hebben. ‘Betekent dit een herverdeling van het macrobudget van 2015, of wordt dat opgehoogd? Moet er dan ook opnieuw naar de vangnetuitkeringen worden gekeken?’
Bezwaarprocedures aangehouden
De verantwoordelijke wethouders van de vier desbetreffende gemeenten reageren ondertussen opgetogen op de overwinning bij de Centrale Raad van Beroep. ‘We hebben de extra middelen ook hard nodig’, meldde wethouder Linda Voortman (werk en inkomen, GroenLinks) de Utrechtse gemeenteraad. Utrecht had over 2015 een tekort op het BUIG-budget van maar liefst 15 miljoen euro. ‘We verwachten een financiële compensatie te ontvangen voor de opgelopen tekorten’, meldt Voortman. De Haagse wethouder Bert van Alphen (sociale zaken, GroenLinks) laat weten dat hij met Van Ark in gesprek wil over de budgetverdelingen tot en met dit jaar. ‘Voor die jaren hebben wij onze bezwaarprocedures aangehouden in afwachting van de uitspraak van de CRvB. Den Haag kwam in 2015 9 miljoen euro tekort voor het voldoen van zijn bijstandsverplichtingen.
Nek uitgestoken
Wethouder Cees van Eijk (werk en inkomen, GroenLinks) van de gemeente Amersfoort (tekort van 3,5 miljoen euro) laat weten de reactie van de staatssecretaris af te wachten en wil graag met haar in gesprek. De Bossche wethouder Huib van Olden, die zich in 2015 geconfronteerd zag met een BUIG-tekort van 4 miljoen euro: ‘We hebben onze nek uitgestoken om de eerdere toekenning van het ministerie niet te accepteren. Met dit als resultaat!’ Ook Van Olden benadrukt dat hij ernaar uitkijkt om met staatssecretaris Van Ark in gesprek te gaan over het bijstandsbudget.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.