Advertentie
sociaal / Nieuws

Gesubsidieerd werk is geen onrechtmatige staatssteun

Wanneer iemand een gesubsidieerde baan aangeboden krijgt om werkervaring op te doen, kan hij deze niet weigeren met als argument dat gesubsidieerd werk neerkomt op onrechtmatige staatssteun. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep eind februari geoordeeld.

06 maart 2017

Wanneer iemand een gesubsidieerde baan aangeboden krijgt om werkervaring op te doen, kan hij deze niet weigeren met als argument dat gesubsidieerd werk neerkomt op onrechtmatige staatssteun. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep eind februari geoordeeld.

Re-integratie

Het argument werd naar voren gebracht door een Arnhemmer, die sinds 2003 werkloos was. Begin 2014 zond de gemeente Arnhem hem naar 2Switch, een maatschappelijke organisatie die onder meer een keten van kringloopwinkels beheert. Daar zou hij een zogenaamde opstapbaan krijgen in het kader van zijn re-integratie op de arbeidsmarkt.

Schending
De man weigerde echter een arbeidscontract te tekenen. Hij voerde aan dat hij door het tekenen van een arbeidscontract voor een gesubsidieerde baan mee zou werken aan onrechtmatige staatssteun voor een bedrijf dat daarmee oneerlijke concurrentie aan zou gaan met andere marktpartijen. Om zijn punt kracht bij te zetten verwees hij naar tal van Europese regels gericht op het tegengaan van onrechtmatige staatssteun. Hij vond dat niet van hem verwacht kon worden dat hij zou meewerken aan het schenden van deze regels.

Korting
De gemeente Arnhem dacht daar anders over en verlaagde de uitkering van de man met 50 procent, voor de duur van  twee maanden. Zowel bij de bezwarencommissie als bij de rechtbank ving de man vervolgens bot.

Geen verband
Ook de Centrale Raad van Beroep gaat niet mee in de redenering van de Arnhemmer. Volgens de Raad zijn de regels omtrent onrechtmatige staatssteun gericht op het beschermen van eerlijke mededinging binnen de interne markt van de Europese Unie. De regels zijn niet bedoeld voor het beschermen van de persoonlijke belangen van iemand die zich daarop beroept. Er moet volgens de Raad een verband zijn tussen de beroepsgrond en de mate waarin degene die bezwaar maakt door het besluit dat hij bestrijdt wordt geschaad. En dat verband, zo oordeelt de Raad, is er niet.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Driewerf hoera voor de Centrale Raad. Laat deze nietsnut aan het werk gaan of blokkeer anders zijn uitkering, omdat het onrechtmatige staatssteun voor deze luiwammes zou betekenen.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@ Broadcaster: Laat deze nietsnut aan het werk gaan of blokkeer anders zijn uitkering, omdat het onrechtmatige staatssteun voor deze luiwammes zou betekenen.- U vindt iemand, die u m.i. niet kent, een nietsnut en een luiwammes. (Een bijstandsuitkering is m.i. overigens geen staatssteun maar een op het individu gerichte wettelijke solidariteitsbijdrage. Net als bijdragen voor -economische- asielzoekers enz.) Als de CRvB zou stellen zoals u doet dan is de wereld te klein. Daarom kan het netter: algemeen belang gaat in deze voor privaat belang.
T. ten Klooster
De man heeft duidelijk geen zin in werk. Hij krijgt notabene een baan, kan elke dag wat nuttigs doen en krijgt een salaris. Het is niet zo dat hij met behoud van uitkering werkt. Hij gebruikt het kulargument van staatssteun voor een bedrijf om te proberen er onderuit te komen. Echt belachelijk!
H. Wiersma / gepens.
Als straf 60 uur per week werken voor hetzelfde salaris lijkt me ook wel een goeie.
Advertentie