Advertentie
sociaal / Nieuws

Zorgoverleg opgeschort door gemeenten

Pas als er duidelijkheid is over de overheveling van de persoonlijke verzorging willen gemeenten weer verder praten met staatssecretaris Van Rijn (VWS). Tot die tijd schorten zij het zorgoverleg op, zo heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag laten weten.

19 september 2013

Gemeenten hebben woensdag het zorgoverleg met staatssecretaris Van Rijn (VWS) afgebroken. Zij willen dit pas hervatten als er duidelijkheid is over de overheveling van persoonlijke verzorging.

Geen klare wijn

Tijdens een bestuurlijk overleg met de staatssecretaris over de voortgang van de decentralisatie van zorgtaken is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag tot de conclusie gekomen dat het op dit moment ‘niet zinvol is om verder te praten'. Vanuit de kant van het kabinet is geen klare wijn geschonken over wie vanaf 2015 verantwoordelijk wordt voor de persoonlijke verzorging, die nu nog onder de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) valt: gemeenten of de zorgverzekeraars.
 

Goede zorg

Van Rijn snapt dat gemeenten snel duidelijkheid willen. ‘Dat wil ik zelf ook. Daarom stuur ik binnenkort een brief naar de Kamer.’ De staatssecretaris stelt dat hij druk bezig is met uitzoeken hoe de functie thuisverpleging het beste vorm kan worden gegeven. ‘Ik blijf in gesprek met alle partijen hoe we de zorg voor mensen die thuis wonen het beste kunnen organiseren. Een van de vragen daarbij is wie welk deel van die zorg regelt. Het gaat er niet om wie wat betaalt, maar om goede zorg’, aldus Van Rijn in een reactie.

Onduidelijk

Ook de troonrede en de Miljoenennota 2014 gaven de door de gemeenten gewenste en nu geëiste duidelijkheid niet. In de VWS-begroting staat dat nog deze maand het transitieplan hervorming langdurige zorg naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Onderdelen daarvan zijn een transitieplan voor de Wmo, de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de kern-Awbz. Daaruit zou duidelijk moeten worden waar de persoonlijke verzorging wordt ondergebracht.

Spuugzat

Gemeenten zijn de onduidelijkheid van het kabinet spuugzat. Mede omdat zij zich al tijden volop voorbereiden op de nieuwe taken die zij volgens het regeerakkoord vanaf 2015 krijgen, inclusief de persoonlijke verzorging, aldus de VNG. ‘Gemeenten stellen sociale wijkteams samen die breed kijken naar de ondersteuningsvragen van mensen. Veel cliënten hebben namelijk niet alleen behoefte aan persoonlijke verzorging of alleen aan huishoudelijke hulp, maar vaak juist aan een combinatie van meerdere vormen van maatschappelijke ondersteuning.’

Voorbereidingen

Ook de G32-wethouders ‘blijven uitgaan van wat er in het regeerakkoord is afgesproken en waarop de gemeenten zich sindsdien stevig op aan het voorbereiden zijn, aldus een woordvoerder van de sociale pijler van de G32. Nadat vorige week bekend werd dat de persoonlijke verzorging niet naar gemeenten, maar naar de zorgverzekaars zou worden overgeheveld, ontstond er behoorlijk wat rumoer in gemeenteland.

Septembercirculaire

Naast onduidelijkheid over het exacte takenpakket dat gemeenten vanaf 2015 krijgen, is evenmin duidelijk hoeveel geld ze daarvoor krijgen. Ondanks eerdere toezeggingen van het kabinet dat in de septembercirculaire de macrobudgetten voor de nieuwe Wmo (Wmo 2015) en de jeugdzorg bekend zouden worden gemaakt, is dit niet gebeurd. 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Cora Postema
Alle knips in dienstverlening in de thuissituatie, ingegeven door financieringsstromen, zijn 'kunstmatig' als je ze beziet vanuit de belevingswereld van de burger. Wat zou er gebeuren als je de burger als uitgangspunt zou nemen i.p.v. geldstromen en instituties?
mirthe
Hier worden in het net gebouwde bejaarden en verzorgingshuis al mensen geweigerd. Aanleunwoningen blijven leeg en huishoudelijke hulp wordt ontslagen. Heeft dat ook met de decentralisatie te maken ? Hadden ze beter niet gaan bouwen 3 jaar geleden
Susanne / beleidsadviseur
Is het juist niet aan te bevelen om wel in gesprek te blijven i.p.v. af te wachten totdat het kabinet met duidelijkheid komt? De staatstsecretaris is wel in gesprek met andere partijen rondom dit dossier. De gemeenten moeten gesprekspartner zijn en blijven, ook over de inhoud!
Paulus / sen. adviseur
Het lijkt wel of gemeenten en zorgverzekeraars alleen maar geinteresseerd in wie "de grootste heeft" (of krijgt) waarbij het belang van de klanten steeds veder op de achtergrond raakt.

Staatsecretaris, ga te rade bij Buurtzorg Nederland; een dienstverlener die uitgaat van het belang van de burger (client én zorgmedewerker) en die qua efficiency alle andere dienstverleners ver achter zich laat.

Om 'filevorming' van hulpverleners in de slaapkamer van de client te voorkomen, moeten verpleging en zorgtaken in één hand blijven.
Wim de Oude / financieel beleidsmedewerker AO/IC
Ouderenzorg, waarbij verzorgingstehuizen opgeheven worden en de focus komt te liggen verpleegtehuizen zal binnen enkele jaren leiden tot veel ellende onder de bejaarden.De opvatting om ouderen langer zelfstandig te laten wonen is niet verkeerd, maar dient wel te gelden voor bejaarden die daar daadwerkelijk toe in staat zijn.De zorgpakketzwaarte wordt toegespitst op bejaarden die een hoge mate van verzorgings(verplegings)zwaarte nodig hebben.Veel bejaarden die feitelijk al extra zorg nodig hebben zullen dan het 'slachtoffer" worden van een ongeorganiseerd en discontinu zorgcarroussel met de nodige ellende vandien.Binnen enkele jaren zal dit "nieuwe en verkeerde bezuinigingsbeleid" leiden tot veel menselijke ellende" aangezien de verwachte mantelzorgerscapaciteit zwaar wordt overschat.Bovendien weten de zorgmedewerkers in de verzorgingstehuizen in het algemeen deskundig en continu om te gaan met bejaarden en hun de op hen afgestemde zorg te bieden.Goed opgeleide zorgmedewerksters worden door dit beleid aan de kant gezet en werkloos gemaakt alsmede wordt goede en continue zorg aan betreffende omvangrijke bejaardengroep onthouden.Wordt het niet eens tijd dat onze "regeringleiders" eens enkele maanden gaan meelopen om getuige te zijn van het verkeerde beleid dat zij voeren en tot het inzicht te komen, dat juist "de verzorgingsstaat" en niet gecompenseerd kan worden door participatie van los/vast partijen, waar niet op gerekend kan worden.Houdt de verzorgingsstaat in stand en laat in stand, dat goed is maar experimenteer niet met ondoordachte bezuinigingen.We worden allemaal oud (hopen we).
Ria Huisman / directeur
Waar ik niemand over hoor is dat je direct als zorgontvanger allerlei vreemde hulpverleners over de vloer krijgt met de vraag of je dit wel wil?

Maak hulpverleners voor meerdere taken geschikt en laten we geen draaideur effect creeren.
Advertentie