Advertentie
sociaal / Nieuws

Paas: 2011 jaar van het mega-tekort bijstand

Gemeenten voerden de druk op bijstandsgerechtigden op, om te gaan werken of voor het verkrijgen van een uitkering. Vooral jongeren hebben het zwaar te voortduren.

14 juni 2012

Gemeenten hebben in 2011 €675 miljoen bijgelegd op de verstrekking van uitkeringen. Daardoor gaat dit jaar volgens Divosa-voorzitter René Paas in als ‘het jaar van het mega-tekort’. 

Wachttijd voor jongeren
‘Je ziet dat het systeem niet is opgewassen tegen problemen van deze orde van grootte, ’ zegt Paas naar aanleiding van het tekort. Gemeenten voerden de druk op bijstandsgerechtigden op, om te gaan werken of voor het verkrijgen van een uitkering. ‘Vooral richting jongeren zijn sociale diensten strenger geworden,’ constateert Paas. ‘Ongeveer de helft van de gemeenten hanteert sinds 2011 uit eigen initiatief een wachttijd voor jongeren en daarnaast zijn er gemeenten die dit ook doen voor personen ouder dan 27 jaar. Terwijl dit pas per 1 januari 2012 verplicht is geworden. ’

Vier weken

Meestal gelden enkele weken wachttijd, waarin jongeren eerst zelf moet zoeken naar werk/opleiding voordat om bijstand gevraagd kan worden. Kunnen ze terug naar school, dan is er geen recht op bijstand maar hoogstens op studiefinanciering.

Instroom
Paas vindt het te vroeg om te zeggen of de strengere aanpak werkt en mensen prikkelt tot werk. ‘Tot nu toe hebben we daar nog geen indicatie van, maar ik beweer ook niet het tegendeel.’ Eerste analyses van de instroom (tussen januari-september 2011 bijna 90.000) tonen geen verschil aan tussen gemeenten die hun beleid aanscherpten en gemeenten dat niet deden. ‘De economie heeft meer invloed dan we dachten,’ zegt Paas.

Ouder dan 45 jaar
De nieuwe instroom bestaat vooral uit oudere WW-ers (ouder dan 45 jaar). De uitstroom bedroeg 80.400. Per saldo liep daardoor het aantal bijstandsgerechtigden op met 9.100 tussen januari en september 2011, tot bijna 316.000). De wind die volgens de vandaag verschenen Divosa Monitor waait is in toenemende mate ‘voor wat hoort wat’. Personen met een uitkering kunnen worden verplicht om werk te doen dat niet is bedoeld als reïntegratie- instrument en of gericht op terugkeer naar werk.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.C. de Gast / jurist
Uitkering alleen voor degenen die echt niet kunnen werken. Degenen die echt toonbaar wel willen werken voor een korte periode een uitkering en degenen die niet aantoonbaar willen werken maar het wel kunnen: geen uitkering
Kaas !
Halveer de uitkeringen, dat stimuleert pas echt.
Advertentie