Gemeenten laaiend op Van Rijn
De decentralisatie Awbz is door gemeentekoepel VNG in de ijskast gezet. De leden moeten zich eerst uitspreken of zij nog wel de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) willen uitvoeren, nu Van Rijn heeft besloten de persoonlijke verzorging niet aan gemeenten over te dragen.
Gemeentekoepel VNG heeft staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) de wacht aangezegd. De gemeenten gaan zich beraden over de vraag of zij nog wel de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) willen uitvoeren, nu Van Rijn heeft besloten de persoonlijke verzorging niet aan gemeenten over te dragen.
Zorgpartijen blij
Zorgverzekeraars, werkgevers en -nemers in de zorg en patiëntenorganisaties reageren verheugd op het kabinetsbesluit dat de persoonlijke verzorging bij de Zorgverzekeringswet (Zvw) wordt ondergebracht. Deze partijen hebben daar de afgelopen maanden sterk bij Van Rijn op aangedrongen.
Onverantwoord
Met een drastisch afgeslankt en versmald takenpakket zijn de door het kabinet opgelegde bezuinigingen onhaalbaar, stelt de VNG. De gemeenten vragen zich af of het nog verantwoord is het transitieproces van zorgtaken voort te zetten. Gemeenten worden met het besluit over de persoonlijke verzorging voor een ‘onwerkbare en ongewenste situatie’ geplaatst, stelt de VNG. Op de ledenvergadering van 29 november spreken de leden zich uit over al dan niet hervatting van de medewerking aan de decentralisatie Awbz.
Eenheidsworst
‘Het kabinet ondergraaft haar eigen visie door nu zo’n groot deel van het decentralisatiepakket los te maken en onder te brengen bij de Zvw. In de Zvw gaat het niet om maatwerk en participatie, maar om eenheidsworst’, aldus Jantine Kriens, voorzitter van de VNG-directieraad. ‘Deze keuze zal leiden tot meer loketten, meer bureaucratie, meer afstemmingsproblemen, meer afschuifrisico’s tussen verschillende stelsels en tot hogere kosten die ofwel bij de burger terecht zullen komen of zullen leiden tot nieuwe bezuinigingen.’
Onder druk
Vooralsnog werken gemeenten wel verder mee aan de twee andere decentralisaties (Jeugdzorg en Participatiewet). VNG-woordvoerder Asha Khoenkhoen tekent daarbij aan dat juist de samenhang, synergie en de besparingen die de gemeenten met de decentralisaties in het sociaal domein willen bewerkstelligen, onder druk komen te staan nu daar een belangrijke pijler onder is wegvallen.
Gemiste kans
De Haagse wethouder Karsten Klein (CDA) hekelt het gebrek aan vertrouwen in gemeenten. Hij vindt het ook jammer dat Van Rijn 'de durf' niet heeft om persoonlijke verzorging naar gemeenten over te hevelen. 'Er is zo nog steeds geen oplossing voor de onbegrensde groei die de Awbz kenmerkte. Gemiste kans en gebrek aan vertrouwen in gemeenten', aldus Klein via Twitter.
Verspilling voorkomen
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt het goed dat de ouderenzorg niet versnipperd raakt, maar in zijn geheel onderdeel wordt van de basisverzekering. ‘Op die manier is het mogelijk om de zorg voor ouderen in de buurt te organiseren, verspilling te voorkomen en de kwaliteit te verbeteren’, aldus ZN-voorzitter André Rouvoet.
Betere afstemming
ActiZ, de branchevereniging van zorgwerkgevers, stelt dat de continuïteit van zorg makkelijker te bieden is wanneer verpleging en verzorging onderdeel zijn van hetzelfde pakket, dat in zijn geheel bij een zorgorganisatie kan worden afgenomen. ‘Zonder dat dit door verschillende financiers hoeft te worden ingekocht’, stelt ActiZ. Ook CNV Publieke Zaak is ‘erg blij’ dat verzorging en verpleging nu vanuit één team geleverd kan blijven worden. Dit zorgt volgens de bond voor een betere afstemming.
Recht op zorg
Volgens patiëntenfederatie NPCF en ouderenbond ANBO wordt nu voorkomen dat iemand bij twee verschillende loketten moet zijn om zorg thuis te regelen. Bovendien is het recht op zorg beter geborgd in de Zorgverzekeringswet, vindt de NPCF. Volgens ANBO zou de ‘knip’ leiden tot chaos voor cliënten. Gemeenten zouden bovendien te weinig budget krijgen voor alle extra (zorg)taken. ‘Ze zullen de komende jaren alle zeilen bij moeten zetten om drie decentralisaties tot een goed einde te brengen. Door de zowel verpleging als verzorging niet bij de gemeenten te beleggen kunnen gemeenten zich beter concentreren op het uitvoeren van die extra taken’, aldus ANBO-directeur Liane den Haan.
Ik denk dat iedereen erg blij kan zijn met betaling van die extra € 30,- als dat inhoudt dan overal in het land en onafhankelijk van de woongemeente voor iedereen dezelfde (ouderen)zorg geldt. Lijkt mij ook het meest logisch, omdat we ook allemaal landelijk de verzekeringspremie en AWBZ belasting betalen.