Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeente dwingt stratenmakers op de knieën

Machinaal bestraten verzacht het werk van stratenmakers aanmerkelijk, maar dat wordt door opdrachtgevers, meestal gemeenten, te vaak onmogelijk gemaakt, vindt de Arbeidsinspectie.

22 februari 2010

Zwaar beroep
Stratenmaken: het is hét standaardvoorbeeld van een zwaar beroep. Al ver voor hun pensioen haken veel stratenmakers af met versleten knieën en ruggen. De arbeidsinspectie gaat daarom vanaf volgende maand streng controleren of gemeenten het machinaal bestraten wel mogelijk maken.

Norm
Landelijk projectleider bij de inspectie Dick Juffermans: ‘Machinaal stratenmaken moet de norm zijn. Werken ‘onder de hamer’ willen we zo veel mogelijk uitbannen en opdrachtgevers hebben hierin een belangrijke verantwoordelijkheid.’

 

Standaard
Sinds dit jaar zijn de normen aangescherpt: machinaal werk is voor alle werken in principe de standaard, behalve als het echt niet kan. Tot voor kort gold dat alleen voor werken groter dan 1500 vierkante meter. Maar in de praktijk kwam het er toen om allerlei redenen vaak al niet van.

Voorbereiding
Het loopt nogal eens stuk op gebrekkige voorbereiding door de gemeenten, legt Juffermans uit. Die staan er niet of te weinig bij stil dat zij in hun opdracht bepalen of machinaal werken al dan niet mogelijk is.  ‘Een gemeente bepaalt bijvoorbeeld dat steeds niet meer dan 30 meter van de straat open mag liggen. Dat is te weinig om machinaal te kunnen bestraten. Het komt ook voor dat tegelpakketten worden besteld die niet voor de machine geschikt zijn. Of ze ontwerpen een stoep die te nét te smal is voor een machine.’
Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 7, 19 februari 2010.

 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org adviseur
gewoon aanpakken arbeidsinspectie en niet allen maar zeuren. Slappe hap is het altijd al geweest bij de arbeidsinspectie. Als het om niks gaat dan zijn ze er als de kippen bij de bureaucraten . Meer praktijkmensen in dienst nemen denk ik.
Criticus - NL
Met andere woorden:
Straten moeten over een grotere lengte open liggen. (jammer voor de omwonenden)

De beperkingen van een legmachine bepaalt de materiaalkeuze. (jammer voor de diversiteit en eigenheid van de plek)

Alle stoepen moeten breed genoeg zijn voor de legmachine (jammer dat hiervoor dan veel meer trottoir wordt aangelegd dan nodig is)

Ik dacht het niet, maak die machine maar flexibeler. Hij voldoet blijkbaar niet aan de vraag!
Anoniem / Adviseur
Een ontwikkeling in de machines is zeer noodzakelijk voordat de AI op deze manier kan handhaven. Als de regels die de arbeidsinspectie gaat handhaven letterlijk worden genomen door degene die straatwerkzaamheden uitvoeren, dan wordt er de komende jaren weinig gestraat. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.
leo / opzichter
Hebben de heren die dit hebben bedacht er óók over nagedacht dat de straten die open worden gelegd altijd voor de hulpdiensten bereikbaar moeten blijven?
Wat zijn de gevolgen als deze niet bij de deur kunnen komen?
Carola
Laten beide partijen wat beter met elkaar communiceren. Als gemeentes beter geïnformeerd worden, zullen ze wellicht bereid zijn hun opdracht bij te stellen.
Leo / uitvoering
De beschikbare openbare ruimte in bestaande (renovatie)wijken is vaak lang niet voldoende om bv trottoirs in een dusdanige breedte uit te voeren dat er machinaal gewerkt kan worden.
Advertentie