Advertentie
sociaal / Nieuws

Gehandicapte ambtenaar is zeldzaamheid

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren in september van dit jaar 206 mensen met een indicatie voor de sociale werkvoorziening (sw’ers) in dienst van een van de ministeries - een te verwaarlozen aantal op 120 duizend rijksambtenaren.

07 november 2008

Tot voor kort werden geen cijfers bijgehouden over het aantal gehandicapten in dienst van de overheid. Vlak voor de zomer werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen van PvdA’er Pierre Heijnen die bepaalde dat de overheid voor zichzelf streefcijfers moet stellen over het aantal sw’ers dat in dienst zou moeten zijn. Vooruitlopend daarop zijn de aantallen nu geteld. Ook is in de motie vastgelegd dat volgend jaar in ieder geval 150 extra sw’ers moeten worden aangetrokken.

 

Positief

 

Hoewel het heel weinig lijkt, is Heijnen is positief verrast over het aantal van 206: ‘Ik ging ervan uit dat het er 73 waren, dus het lijkt snel te gaan. Al vermoed ik dat dit eerder met een betere registratie te maken heeft dan met een plotselinge toename van het aantal sw’ers in dienst van de overheid.’ Toch heeft hij een positieve indruk van de ontwikkelingen: ‘Er is de komende jaren geld vrijgemaakt om meer sw’ers aan te trekken en men lijkt er nu wel echt mee bezig.’

 

De voormalig Haagse wethouder zou willen dat ook gemeenten streefcijfers zouden opstellen. ‘De arbeidsmarkt is zo verschillend per regio dat ik er niet voor ben om iedereen eenzelfde streefcijfer op te leggen. Gemeenten moeten zelf bepalen wat haalbaar is. Maar dat ook de lagere overheden zich veel meer zouden moeten inspannen lijkt me duidelijk.’ Op dit moment hebben zo’n honderdduizend mensen een sw-indicatie. Eind vorig jaar hadden 3348 van hen een baan, met begeleiding, bij een ‘gewone’ werkgever. Hoeveel van hen bij de overheid werken, is niet bekend. Van gemeenten en provincies worden niet centraal cijfers bijgehouden.

 

Aan de slag

 

Onlangs is een advies aan het kabinet uitgebracht waarin wordt gesteld dat de meeste mensen met een sw-indicatie bij een gewone werkgever aan de slag moeten. Gemeenten werd door die commissie- De Vries een belangrijke rol toebedicht in het overhalen van werkgevers om die arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Dat overheden zelf als werkgevers nog niet veel sw’ers in de gelederen hebben, is volgens commissielid Mark van der Horst ‘diep triest’. De voormalig Amsterdamse wethouder riep bij een toelichting op het advies voor directeuren van sw-bedrijven en wethouders, vorige week in Maarssen, de overheid op om haar verantwoordelijkheid te nemen. En hij had wel een suggestie waar te beginnen: ‘We hebben net een paar banken genationaliseerd. Daar kunnen dan mooi al die sw’ers naartoe.’

 

Van der Horst toonde zich, in tegenstelling tot de meeste andere aanwezigen, optimistisch over de bereidheid van werkgevers om sw’ers aan te nemen. Toch hield hij de mogelijkheid open voor een verplicht quotum ‘als stok achter de deur’ wanneer zou blijken dat het toch niet lukt de sw’ers bij gewone organisaties aan het werk te krijgen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie