Advertentie
sociaal / Nieuws

Gegevens wanbetalers stroom ook in zomer naar gemeenten

Gegevens van huishoudens die niet aan energierekeningen kunnen voldoen, worden vanaf 2018 ook in de zomermaanden bij gemeenten aangeleverd, stelt minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) voor.

27 december 2017

Gegevens van huishoudens die niet aan energierekeningen kunnen voldoen, worden vanaf 2018 ook in de zomermaanden bij gemeenten aangeleverd, dat staat in een door minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) voorgestelde wijziging van de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas en de Warmteregeling.

Buiten beeld

Volgens de huidige regelingen moeten energieleveranciers klanten die tussen oktober en april van het elektriciteitsnet worden afgesloten, benaderen met het verzoek om gegevens door te sturen naar gemeenten. In het geval dat een klant niet bereikt kan worden, moet een leverancier de contactgegevens, klantnummer en de hoogte van de schuld doorgeven aan de desbetreffende gemeente. Na de voorgestelde aanpassing is deze plicht voor energieleveranciers ook in de zomermaanden van kracht. Doordat mensen die in de zomer worden afgesloten van het elektriciteitsnet nu nog buiten beeld blijven, komt het vaak voor dat zij in de winter ook zonder elektriciteit of warmte zitten en daardoor in diepere psychische en sociale problemen belanden.

‘Meer onderzoek voor betere vroegsignalering’

De wijziging volgt op een verzoek van een aantal gemeenten waaronder de G4, Divosa, de NVVK en Energie Nederland en gaat in april in. De helft van de cliënten in de schuldhulpverlening zou betalingsachterstanden hebben bij energieleveranciers. Divosa en de VNG roepen naar aanleiding van de internetconsultatie over de wijziging van de regelingen op tot meer onderzoek naar de voortekenen van schuldenproblematiek zodat gemeenten effectiever werk kunnen maken van vroegsignalering.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tessa
Energierekeningen zijn vrij prijzig een broodje of stukje vlees koop je bij de grootgrutter of je eet het niet. Dit kan trouwens niet meer op de bon. Ik vind het super als ze mensen hier mee helpen zonder beledigend te zijn uiteraard gewoon discreet..Laat die mensen maar stralen en hooppvoller de toekomst in gaan dit is een goed doel. Help ze maar op weg. Gemeenten geven al aan zoveel onzin te veel geld uit aan sociale kkletsers bijvoorbeeld.
Hans
Vraag wel even of burgers het goed vinden of anders meteen kwijtschelden als cadeautje maak ze maar blij dat vind ik ook dit is goed voor de gezondheid geef ze een kans..
Ernst
Op dit gebied doet de overheid het goed burgers mogen veel in termijnen betalen net als bij de belasting energierekening of zorgverzekering goed geregeld top een dikke pluim ! Je zult maar in Amerika wonen dan lig je zo buiten in de kou in een kartonnen doos.Hier mogen we dankbaar voor zijn houden zo aub.
Mart
En dan meteen kwijtschelden zo dat ze weer kracht,gezondheid en geluk terug krijgen wat een goed idee de gemeenten hebben een hart.Dat is nou eens goed nieuws. Daar gaat het om in in onze nieuwe samneleving toch ?.
J.de Niet / Strat.Adviseur
Dit doen we toch ook niet met andere leveranciers zoals de bakker en de slager? De lobby van de energiemaatschappijen is kennelijk enorm sterk bij de overheid. Wel geprivatiseerd maar alleen voor de lusten. Zo kan ik ook een bedrijf starten.
M
Onze overheid lijkt nog over weinig privacy awareness te beschikken.

De uitvoeringswet AVG ten spijt worden er alweer uitwegen gezocht om met dit soort uitwisseling van gegevens door te blijven gaan of zelfs uit te breiden.
Advertentie