Actie FNV ondermijnt lokale democratie
De FNV ondermijnt de lokale democratische besluitvorming van gemeenten en de integriteit van bestuurders. Dat stelt gemeentekoepel VNG. De FNV houdt op een website bij welke gemeenten en welke wethouders met de Stichting Familiehulp (Buurtzorg) in zee willen gaan. De VNG heeft FNV gevraagd de berichtgeving op de site te verwijderen.
De FNV ondermijnt de lokale democratische besluitvorming van gemeenten en de integriteit van bestuurders. Dat stelt gemeentekoepel VNG. De FNV houdt op een website bij welke gemeenten en welke wethouders met de Stichting Familiehulp (Buurtzorg) in zee willen gaan en welke niet.
Tournee
Woensdag moeten gemeenten laten weten of ze ingaan op het aanbod van de Stichting Familiehulp. Die is onder voorwaarden bereid de taken van de in het nood verkerende TSN Thuishulp over te nemen. De FNV dringt er bij de gemeenten op aan om dit te doen. De vakbond is op tournee om gemeenten te overtuigen in te stemmen. ‘Het staat de FNV vrij gemeenten op te roepen voor Stichting Familiehulp te kiezen, maar de VNG verwacht van de FNV wel respect voor de lokale democratische besluitvorming’, zo stelt de gemeentekoepel.
Diskrediet
Op de website FNV Voor Zorg wordt de naam van de wethouder genoemd en zijn of haar foto weergegeven met daarop een groen vinkje of een rood kruis dat daarmee een oordeel ‘goed’ of ‘fout’ velt. ‘Dit wekt de suggestie dat wethouders die kiezen voor de Stichting Familiehulp of gelijkwaardige aanbieder een juiste keuze maken, en brengt wethouders die een andere keuze maken in diskrediet. Dat ondermijnt de democratische besluitvorming van gemeenten en de integriteit van bestuurders’, aldus de VNG. De gemeentekoepel heeft FNV gevraagd de berichtgeving op de site te verwijderen.
Rood kruis
De FNV lijkt dat vooralsnog niet van plan. Op de site worden de (bezettings)acties, zoals in Bronckhort en Hollands Kroon, volop in de schijnwerpers gezet. Per provincie en per gemeenten hebben wethouders die voor optie A (Stichting Familiehulp) of optie B (een alternatieve aanbieder, maar met dezelfde cao-conforme arbeidsvoorwaarden) hebben gekozen een groen vinkje door hun portret. Wethouders in gemeenten waarvan de wethouders dat niet doen, krijgen een rood kruis.
Geen besluit
Uit het overzicht op de FNV-site (stand vrijdag 15 uur) blijkt dat het gros van de gemeenten nog geen besluit heeft genomen. Zes gemeenten hebben ‘nee’ gezegd tegen de Stichting Familiehulp, waaronder Rotterdam, Oude IJsselstreek en Coevorden. Achttien gemeenten hebben ‘ja’ gezegd zoals Beemster, Pekela en Oost-Gelre. Het aanbod van de Stichting Thuishulp geldt voor 139 van de ruim 300 gemeenten waar TSN nu actief is.
De VNG lijdt weer even aan geheugenverlies.
Eventjes helemaal vergeten hoe een democratie werkt. Dat een willekeurige vakbond of andere belangenorganisatie er zomaar een mening op na mag houden. En die mening nog vrijelijk mag uiten ook.
Begrijpelijk, dat VNG dat even vergeet, hoe die democratie werkt. Want VNG wil natuurlijk ook helemaal geen democratie. Het clubje van verstokte ongekozen burgemeesters en wethouders. Met een pestpokkehekel aan al die Swiebertjes en Malle Pietjes waar ze over regeren.