FNV mist medewerkerspositie in Hervormingsagenda Jeugd
De vakbond constateert een verdere beperking van zeggenschap en autonomie.
De FNV is naar eigen zeggen ‘overvallen’ door het verschijnen van het principeakkoord over de Hervormingsagenda Jeugd. Vorige week bereikten het rijk, de VNG en betrokken partijen in de jeugdzorg en ggz een principeakkoord over de verbetering en de financiële houdbaarheid van de jeugdzorg. De vakbond was niet betrokken bij de onderhandelingen en waarschuwt voor ‘een inperking van de professionele autonomie’ en ‘een risico voor het verhogen van administratie’.
De FNV constateert een verdere beperking van zeggenschap en autonomie voor medewerkers. Zo komt de professional bij de beoordeling van de afbakening ‘niet in beeld’. ‘Volgens de plannen gaan het rijk en gemeenten van tevoren in kaart brengen wat de mogelijkheden tot afbakening zijn. Als alleen gezinnen met ernstige problematiek nog gebruik kunnen maken van de jeugdzorg, neemt de zwaarte van het werk toe, zonder dat er is nagedacht over het opvangen van extra werklast’, aldus de vakbond.
Ook wordt in de plannen gesteld dat gemeenten en aanbieders de behandelduur bepalen en monitoren. De FNV noemt dit ‘een inperking van de professionele autonomie’ en ‘een risico voor het verhogen van administratie’. De vakfederatie herinnert de betrokken partijen eraan dat bij het voorstel stevige lokale teams te vormen, er ook met de vakbond ‘een arbeidsrechtelijk kader opgesteld moet worden’.
Manifest Jeugdsprong
Twee jaar geleden publiceerden FNV en Stichting Beroepseer een advies voor de jeugdzorg: het Manifest Jeugdsprong. Het manifest omvat tien aanbevelingen om de jeugdzorg opnieuw in te richten. De Hervormingsagenda Jeugd komt in de buurt, maar ‘de devil zit in the details’, zegt FNV-bestuurder Jeugdzorg Maaike van der Aar. ‘De uitwerking van die grote lijnen is namelijk heel anders dan wij dat graag zien of zijn niet uitgewerkt. Er is regelmatig niet nagedacht over de randvoorwaarden en de weg om er te komen. En de uitvoering zal soms zelfs stagneren door andere wetten en regelgeving, zoals het arbeidsrecht.’
Bezuinigingen en financiële afspraken
Alle betrokken organisaties willen het resultaat met een positief voorbeeld voorleggen aan hun achterban. De zorgen over bezuinigingen en financiële afspraken zijn echter niet geheel weggenomen. Maar volgens Boris van der Ham, voorzitter van de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ), mogen die ‘nooit een belemmering vormen voor inhoudelijk noodzakelijke verbeterstappen.’ Tot verbazing van Van der Aar: ‘Hoe kun je dergelijke grote zorgen hebben over de kaders en randvoorwaarden, en toch de agenda die binnen die kaders valt steunen?’ Wie volgens haar een handtekening zet onder ‘wensdenken in een zo kwetsbare sector’, maakt zichzelf ‘onderdeel van het probleem’.
Op 1 juni buigt de FNV met haar leden over de inhoud van het principeakkoord.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.