Wees voorbereid op schuldengolf, waarschuwt NVVK
De zomer van 2020 is, wat de NVVK betreft, 'niet een periode van rust, maar een oog in de storm'. Na de zomer wordt er namelijk een grote golf aan hulpvragen bij de schuldhulpverlening verwacht.
Gemeenten moeten in de begroting voor het komende jaar extra middelen opnemen voor financiële dienstverlening om tegemoet te komen aan de aankomende golf van mensen met schulden. Het massale verlies inkomen vanwege de coronacrisis kan in het ergste geval voor een verdubbeling van het aantal huishoudens met schulden zorgen. Daarvoor waarschuwt de NVVK, de vereniging van schuldhulpverleners.
Storm
De zomer van 2020 is, wat de NVVK betreft, 'niet een periode van rust, maar een oog in de storm'. Na de zomer wordt er namelijk een grote golf aan hulpvragen bij de schuldhulpverlening verwacht. Gemeenten zouden de zomerperiode moeten benutten om zich daarop voor te bereiden. Dat schrijft Marco Florijn, voorzitter van de NVVK, in een brief aan alle 355 gemeenten.
Verdubbeling
De brief komt aan het begin van het zomerreces omdat veel gemeenten in deze periode bezig zijn met het maken van de begroting voor 2021. In die begroting moeten voldoende middelen voor de schuldhulpverlening worden opgenomen om de aankomende schuldengolf het hoofd te bieden, betoogt Florijn. Hoe groot die golf kan worden, blijkt uit een onderzoek van netwerk SchuldenlabNL en adviesbureau Deloitte dat in juni van dit jaar verscheen. Florijn: 'In het ergste geval praten wij over bijna een verdubbeling van het aantal huishoudens met schulden. Wij verwachten nog dit jaar 30 procent meer mensen met betalingsproblemen en zo’n 30 procent meer mensen met schulden.'
Nieuwe groep
Bovendien zal de gemeentelijke schuldhulpverlening zich moeten voorbereiden op een nieuwe samenstelling van de groep hulpvragers. Naar verwachting komen er meer zzp'ers, meer flexwerkers, meer 35-minners en schoolverlaters die nog weinig WW-rechten hebben opgebouwd, en meer 55-plussers die na ontslag moeite hebben om opnieuw aan een baan te komen.
Lobby
Florijn, die zelf wethouder in Rotterdam en Leeuwarden is geweest, is zich ervan bewust dat veel gemeenten financieel al onder druk staan: 'De taken zijn uitgebreid en de middelen groeiden niet voldoende mee.' Hij wijst dan ook op de 'maatschappelijke winst' die te behalen is door het signaleren en voorkomen van schulden in een vroeg stadium. Bovendien schrijft hij dat de NVVK in Den Haag aan het lobbyen is 'voor een dekking van de investering die wij genoodzaakt zijn te doen om geldzorgen van uw burgers te beperken.'
Gemeenten zijn door de decentralisaties reeds in geldnood geraakt. De coronacrisis heeft daar nog eens een forse schep bovenop gedaan, en het einde daarvan is nog niet in zicht.
Met het oog op resultaat en betaalbaarheid verdient het aanbeveling schuldenaren zo snel mogelijk door te geleiden naar de WSNP.