Advertentie
sociaal / Nieuws

Assen begonnen met erkenningsplicht sekswerkers

Sekswerkers die in Assen vanuit hun huis zaken doen, moeten zich bij de gemeente melden. De zogenoemde erkenningsplicht gaat niet zo ver als een vergunningsplicht en moet ervoor zorgen dat prostitue(e)s niet onder de radar verdwijnen.

19 maart 2019

Sekswerkers die in Assen vanuit hun huis zaken doen, moeten zich bij de gemeente melden. De zogenoemde erkenningsplicht gaat niet zo ver als een vergunningsplicht en moet ervoor zorgen dat prostitue(e)s niet onder de radar verdwijnen.

Misstanden voorkomen

Doel van de erkenningsplicht is om thuiswerkende sekswerkers in beeld te krijgen en om misstanden zoals mensenhandel of uitbuiting te voorkomen, legt burgemeester Marco Out uit aan het Dagblad van het Noorden. Volgens Out zijn er tientallen sekswerkers actief in zijn gemeente. Degenen die als danig al bekend zijn, krijgen een brief en worden uitgenodigd voor een gesprek. Verder gaat de gemeente proberen zoveel mogelijk mensen uit de doelgroep via online advertenties op te sporen en te benaderen voor een gesprek. 

Uitstapprogramma

In zo'n gesprek worden sekswerkers gewezen op de mogelijkheid om een gratis medische check uit te laten voeren bij de ggd, hulp bij psychosociale problemen en het uitstapprogramma voor prostitue(e)s. Ook wordt gecheckt of iemand die op gesprek komt vrijwillig in het vak zit of daartoe wordt gedwongen. 'Of er sprake is van onvrijwilligheid in het werk is nooit helemaal uit te sluiten, ook niet in het gesprek tussen gemeente en prostituee. Wanneer er echter sprake is van signalen van uitbuiting of mensenhandel wordt de politie betrokken', zegt een woordvoerder van de gemeente desgevraagd.

Gemeente gaat niet over tot sanctioneren

Bij géén gehoor zal een handhaver - zich als klant voordoend - contact opnemen met de sekswerker in kwestie en zich als handhaver kenbaar maken aan de deur. De handhavers die deze taak gaan uitvoeren worden volgens de gemeente getraind op herkennen van signalen van uitbuiting. 'Er wordt hen kennis bijgebracht over de verschillende vormen van prostitutie, juridische kaders, culturele verschillen van de doelgroep en actuele ontwikkelingen', aldus de woordvoerder. 'Als de thuiswerker zich dan nog steeds niet wil laten erkennen, gaat de gemeente niet over tot sanctioneren, maar krijgt de thuiswerker meer aandacht van de zorg', luidt het antwoord op de vraag of de gemeente gaat sanctioneert bij het niet naleven van de erkenningsplicht. 'In het geval dat er meer dan een prostituee werkzaam is, dan is het prostitutiebedrijf vergunningplichtig' benadrukt zij wel.

Nog geen resultaten en indrukken

De erkenningsplicht is sinds begin deze maand van kracht in de gemeente Assen. Omdat de toezichthouder nog getraind wordt, zijn er nog geen sekswerkers benaderd en kan de gemeente dus nog niks zeggen over de eerste resultaten en indrukken. In de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en De Wolden gaat de erkenningsplicht naar verwachting ook gelden. Daar moet het  nieuwe prostitutiebeleid nog formeel worden vastgesteld. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie