Regio Eindhoven trekt aanbestedingen jeugdhulp in
De inkoopregio Eindhoven is gestopt met het aanbestedingsproces voor tweedelijns jeugdhulp. Daarnaast heeft de gemeente Eindhoven ook de lopende aanbestedingen voor de Wmo ingetrokken. Het is een gevolg van de coronacrisis.
De inkoopregio Eindhoven is gestopt met het aanbestedingsproces voor tweedelijns jeugdhulp. De gemeente Eindhoven heeft ook de lopende aanbestedingen voor de Wmo ingetrokken. Het is een gevolg van de coronacrisis.
Contracten verlengd
De jeugdhulpcontracten die eind dit jaar aflopen en kunnen worden verlengd, worden met één jaar verlengd. Dit is nodig om de continuïteit van de jeugdhulp in de regio te blijven te borgen. Ook de Wmo-contracten worden met een jaar verlengd.
Aan de bel getrokken
Het intrekken van de aanbestedingen is een gevolg van de coronacrisis. Diverse zorgaanbieders hebben aan de bel getrokken bij de betrokken gemeenten. Het gaat naast Eindhoven om Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Heeze-Leende, Oirschot, Reusel-De Mierden, Valkenswaard en Veldhoven. De aanbieders gaven aan nu moeilijk of niet in de staat te zijn om aan de aanbesteding mee te doen. De coronacrisis slurpt alle tijd en aandacht op. De gemeenten vreesden dat er te weinig aanbieders zouden inschrijven.
Veranderde wereld
Eindhoven wilde per 1 januari nieuwe, meerjarige contracten afsluiten, voor zowel de jeugdhulp als de Wmo. ‘We wilden met de inkoop ruimte creëren om gezamenlijk te werken aan verdere verbetering van de betaalbaarheid en kwaliteit van zorg’, aldus de Eindhovense wethouder Renate Richters (Jeugd, Zorg en Welzijn, GroenLinks). De stad is net aan het herstellen van enorme financiële tekorten in het sociaal domein. ‘Door de coronacrisis en de daardoor totaal veranderde wereld, hebben zorgaanbieders nu echter al hun tijd en aandacht nodig voor de ondersteuning van inwoners en de begeleiding van hun medewerkers. Die focus is het belangrijkst en wij willen hen graag helpen door de aanbestedingslast weg te nemen.’
Positieve leereffecten
Een andere reden om de aanbestedingen in te trekken, is de onduidelijkheid over de langetermijneffecten van corona. Richters: ‘We zien nu ook al dat de wijze van ondersteuning noodgedwongen anders is dan voorheen. Daar zijn ook positieve leereffecten uit te halen en die nemen we dan ook graag mee bij de aanbesteding in 2021.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.