Advertentie
sociaal / Nieuws

'Oproep tot participeren is risicovol'

Want, zo vindt Hindriks, de kansen om een baan te krijgen of promotie te maken zijn bijvoorbeeld niet gelijk verdeeld tussen rijk en arm of tussen mannen en vrouwen.

09 oktober 2015

Het is riskant om in een deels onrechtvaardige samenleving te benadrukken dat mensen hun individuele verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat stelt Frank Hindriks in zijn oratie als hoogleraar ethiek, sociale en politieke filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen: ‘Gedeelde verantwoordelijkheid in een verdeelde samenleving’.

Niet gelijk
Want, zo vindt Hindriks, de kansen om een baan te krijgen of promotie te maken zijn bijvoorbeeld niet gelijk verdeeld tussen rijk en arm of tussen mannen en vrouwen. Door de nadruk te leggen op individuele verantwoordelijkheid kan iemand die niet volledig participeert makkelijk onterecht weggezet worden als iemand die zijn of haar verantwoordelijkheid niet heeft genomen. En dat maakt het alleen nog maar moeilijker om te participeren. ‘Door mensen op te roepen hun verantwoordelijkheid te nemen kunnen we hen stigmatiseren: als je niet participeert, dan doe je kennelijk iets fout’, aldus Hindriks.

Participatieparadox

Die oproep tot het nemen van verantwoordelijkheid in de huidige maatschappij noemt hij een paradox van de participatiemaatschappij. Volgens Hindriks kan deze participatieparadox een oproep tot participatie leiden tot uitsluiting. Om de paradox op te heffen moet een maatschappij gecreëerd worden die niet verdeeld is, waarin iedereen gelijke kansen heeft. ‘Dit breed gedragen ideaal is iets dat we alleen samen kunnen bereiken’. Daarvoor moet de samenleving als geheel haar verantwoordelijkheid nemen. ‘Pas als we die gedeelde verantwoordelijkheid hebben genomen is oproepen tot participatie zonder problemen’, aldus Hindriks.

Afbeelding 

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Josefien
Ouders die hun kinderen hebben misbruikt en mishandeld moeten geregistreerd worden op een lijst.

Zo krijgen kinderen hun zelfvertrouwen terug en een stem.

Als je een kind zijn macht ontneemt ook al is het voor 1 keer of honderden keren ze houden dit voor altijd bij zich al therapie je tig jaar als je 80 bent net als ik dan weet je het nog en denk je er nog aan.

Het blijft verkrachting maar de ouders of andere familieleden worden er niet voor gearresteerd of veroordeeld.

Het zit voor altijd in je.

Bij de huidige jeugs moet hier veel beter op gelet worden.

Er moet verplichte aangifte vanuit jeugdzorg zodat er in volgende relaties niet nog meer slachtoffers vallen of voor paranoide kunnen worden uitgemaakt door de ouders bijv.

Zo is er ook minder agressie opwekkend gedrag bij kinderen naar ouders en anderen toe.

Kinderen liegen niet over sexueel misbruik.

En het mag niet normaal gevonden worden.
Sjaak
Frank Hindriks poneert een goed punt. De wijze van kijken (perceptie) naar de samenleving is belangrijk. Doe je dat vanuit je individuele ik of vanuit een (rationeel benaderd) representatief wij. En laatsgenoemde blik moet juist toegepast worden als degene die ermee beschouwt in een maatschappelijk betere positie verkeert dan de gemiddelde burger.
solide
Ik zie het voordeel van verplicht participeren ook niet.

Mensen kunnen al zo veel er is al zoveel eigen kracht en verantwoording als je het wilt zien en we zijn allemaal even mooi en waardevol maar er is steeds minder respect voor elkaar vind ik.

We oordelen meer en kijken naar verschillen terwijl die er eigenlijk niet zijn.

Iedereen heeft een mooie intelligentie die zich in verschillende vormen laten zien ongeacht meer geld of status.

Ieder mens draagt op zijn manier zijn steentje bij.

Iedereen heeft iets moois te bieden maar je moet wel gelukkig kunnen zijn zoals je dat zelf wilt binnen jouw grenzen.

Iedereen moet de baas blijven over zijn eigen leven.

Dat recht moet er zijn en blijven voor iedereen.

Als je om steun vraagt in vertrouwen is het mooi als dit gegeven wordt maar wel alleen als je het daar zelf ook mee eens bent.

Instanties horen geen misbruik te maken van hun macht om aan prive informatie te komen.



Jacques M / burger
Het betoog van Hindriks lijkt (opnieuw) verdacht veel op het aloude links-politieke geluid om de staat een veelheid van taken toe te schuiven: terug naar de verzorgingsstaat? En natuurlijk, voor het zwakke moet gezorgd worden: in eerste instantie binnen de kring van gezin, familie, vrienden, sociale omgeving, enzovoorts; en als dat niet lukt of kan, met bemiddeling van de overheid.

Hindriks streven blijkt ook uit "gelijke kansen voor iedereen". Helaas voor hem: iedereen is niet gelijk, mensen zijn nou eenmaal verschillend en hebben verschillende gaven en mogelijkheden. Dat betekent ook dat in het maatschappelijk leven door mensen een diversiteit aan kansen en mogelijkheden worden benut.

Het gemeenschappelijke en solidaire moet in de eerste plaats gevonden worden in de samenleving, niet in het politieke systeem!
CM
Amen. (Oratie Frank Hindriks)
Janet / beleidsadviseur
Het enge is dat een ander gaat bepalen hoe je moet leven en hoe je moet participeren. Buitenbeentje zijn mag dan niet meer en dat is het begin van een totalitair dictatoriaal regime. een ander bepaalt alles voor je.
Henk Donkers / medewerker
Ik hoor juist een waarschuwing tegen het simpele rechtse geluid. Ik hoor Bolkenstein nog roepen tijdens de staking van de schoonmakers vorig jaar dat "deze mensen kansen in de maatschappij hebben gemist en daarhoort een prijskaartje bij"

Hij gaat er dus vanuit dat iedereen wel gelijke kansen heeft en hetzelfde kan presteren in de maatschappij. En ja, als je dat niet doet dan moet je de prijs betalen.

In mijn ogen heeft Hendriks dus een heel terrecht punt. Als we één samenleving willen zijn moeten we ook solidair zijn met elkaar. Niet alleen op 27 april en als er gevoetbalt wordt.
Steef / kritisch burger
@nuance. Wie solidair is met pvv-stemmers mist maatschappelijk inzicht. Als iedereen voor zichzelf en zijn/haar kringetje kiest, wordt er massal richting een ravijn gelopen.
Michel
Ik heb hier als ambtenaar dagelijks mee te maken.

Wijkteams hebben het goed voor elkaar in dit land en de overheid ligt aan hun voeten.

Burgers worden voorgelogen over meldingen en doen mee met pesten.

De teams breken bijna standaard in in de woningen van een gemelde de huismeesters/woningverenigingen geven gewoon de sleutels.

Ze snuffelen in fotoboeken,computers,boekhoudingen op momenten dat de huurders/gemelden naar hun werk zijn.De persoon die de buurman heeft aangemeld/ vaak verzonnen wat voor voorkomt mag ook de woning betreden evt. andere buurtbewoners ook ze krijgen gewoon toegang.

Het zijn vaak personen die in hun leven al heel veel ellende achter de kiezen hebben en dan worden ze ook nog in groepsverband aangepakt uitgelachen en vernederd in de wijk. Allerlei gemeentepersoneel doet ook gewoon mee. We hebben zelfs een poh ggz ondersteuner en iemand van de belasting er bij zitten .Ggz/wijkteam personeel is ook van de partij.Het gaat hier niet om overlast gevallen nee gewoon kwetbare pechvogels.

De wijteams pakken alle meldingen op.

De gemeenten verschaffen de prive gegevens en de woningbouw ook.

De connecties zijn talrijk het is niet te bevatten zoveel.

De teams willen doen lijken alsof iedereen kwetsbaar en hulp nodig heeft maar dit is niet zo.

Het is een spel een leuk spel om mensen te pesten in het openbaar zo lang als mogelijk tot ze bang worden,boos worden of doordraaien.

Vooruit naar de ggz daar hoor jij kijk overheid ........wat wij zeggen klopt wij zijn zo hard nodig er komen dagelijks weer gevallen bij .

Zelf denken wij dat het beter is dat de teams onder toezicht komen te staan en zo spoedig mogelijk zelf psychologisch onderzocht worden want als je normaal bent en goed bent voor een ander zoals ze beweren dan sta je niet zo tegenover je medemens.

Er worden hier hele gemene mensen gekweekt ( ze beinvloeden burgers/wijkbewoners/jongeren om hier aan mee te doen die het niet best voor hebben met de gezondheid van de Nederlanders.

Je mag uithalen wat je wilt met een gemelde het maakt niet uit ze zijn toch pathologisch leugenaar en paranoide.

Wie gelooft dat nou dat een team van dit kaliber zoiets doet ?

Die lui zijn paranoide ze zijn niet voor niets aangemeld kom nou toch !

Ze hebben de burgers van Nederland in hun zak.

Het is uitkijken met dit netwerk.

I. W. Bloemendal / Adviseur sociaal domein
Hindriks wijst m.i. op een goed punt. Maar even iets meer over ongelijkheid:

Mensen verschillen in hun talenten en wensen. Het streven is niet dat iedereen minister of prof voetballer moet kunnen worden.

Maar het wijst wel naar patronen van uitsluiting - soms in sociaal gedrag, soms in procedures, of wetgeving of beleid. Dat zijn vaak ingesleten patronen. Soms zijn ze meer aan de oppervlakte, dan is het ingegeven door 'eigen voordeel eerst',.

Maar het effect is hetzelfde. Burgers worden uitgesloten op omstandigheden die niet met de zaak zelf te maken hebben. Denk aan leeftijd, geslacht, etnische achtergrond e.d.



Wat is nu rechtvaardig? Wegkijken en wachten op de ideale ordening, of ter discussie stellen? Volgens mij het laatste. Dat is wat we van een rechtvaardige samenleving verwachten. Die taak zal nooit af zijn.
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Nederland is hard op weg om naar een samenleving die Hobbes in zijn: ´Leviathan´ al beschreef. De strijd van allen tegen allen, waarbij iedereen ten gronde gaat, tenzij we alle macht overdragen aan de buiten ons staande Leviathan die over alles beschikt.



Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot, de recente geschiedenis laat zien hoe kwetsbaar de moderne samenleving voor dit horror scenario is.

Trump voert is de VS de republikeinse verkiezingen aan. Wilders zit op meer dan 20%. Laten we niet naïef zijn. Dit soort eenlingen is tot alles in staat en bereid.



Nog even en wordt weer openlijk over ´Untermenschen´ gepraat.





verandering
De sociale teams praten over anderen,houden besprekingen over anderen,kletsen over anderen die ze niet kennen want ze communiceeren alleen achter iemands rug om terwijl ze deze persoon niet kennen.

Iemand krijgt niet eens de kans om wat te zeggen of te bespreken over zijn leven.

De teams beslissen op een afstandje wat zij gaan doen met de ander.

Iemand weet zelf wat beste wat goed voor hem is maar als je niets vraagt en iemands karakter,leven en ervaringen niet wilt kennen en aanhoren dan maak je hele grote blunders die niet meer uit te wissen zijn.

Als je niet communiceert dan weet je ook niets over iemand alles is dan gebaseerd op roddels leugens en fantasie van de teams.

Niet zomaar dingen gaan roepen over iemand.

De meesten zijn normaler dan de teams denken en hebben geen dsm stoornis,zijn niet eenzaam zijn niet geestelijk beperkt,en goed zelfredzaam.

Tip: communiceer normaal en vraag eens iets aan burgers.

Gewoon omdat het mensen zijn die er toe doen en respect verdienen.

Frederique
Als mensen weigeren te stoppen met contact zoeken tegen iemands wil dan heb je het over stalking.

Als het te vervelend wordt en het je dagelijkse vrije gang en werk en privacy belemmert moet er de keus zijn om deze contacten te stoppen.

Je moet gewoon vrij kunnen leven en de dingen kunnen doen die nodig zijn.

Ik vind het ook een ernstige vorm van het schenden van de mensenrechten.
Peter Bruins
Risicovol ?

Desastreus.



Marcel
Klachten gaan linea recta de prullenbak in zodat de overheid het beeld krijgt dat alles vlekkeloos verloopt.

Mona
Ik schaam me er heel erg voor dat ik als buurtbewoner in de leugens ben meegegaan van de participerende teams.

Achteraf bleek de waarheid toch anders te zijn.

Ze bedriegen ons en het slachtoffer is zo verdrietig,stuk en in het nauw gedreven dat deze naar de trein loopt.

Zoals bij onze buurtbewoner het geval was.

Op deze manier participeren is echt zinloos.
Matthijs
Je moet gewoon lekker jezelf kunnen en mogen zijn in acceptatie,respect,privacy en vrijheid zonder verplichte openbare onfatsoenlijke bemoeienis van vreemde mensen die zelf alles nog niet eens op een rijtje hebben in hun leven.



Alex
Ik vind het ook een hele onbeschofte wijkteam/participatie periode.

Burgers die niets met prive gevoelige vaak onjuiste informatie te maken hebben maar deze wel in handen krijgen en de grote teams die met niemand rekening houden en totaal geen ervaring hebben en geen rekening houden met anderen doen maar wat.

Gewoon een gezellig beroepje waar iedereen leert dat samen treiteren oke is.

Deze teams zijn dit gedrag al jaren gewend.......het is voor hun de normaalste zaak van de wereld.

Onze zoon moest gedwongen in gesprek met zijn misbruiker dat was goed voor hem.

Dan weet je echt niet waar je mee bezig bent........ook is het in de hel regio bekend gemaakt ze gaan echt over de schreef.

Ook de gemeente die alles zo goed weet mag zich doodschamen die begrijpen er echt niets van.
Angelo
Je kunt het enorme participatie netwerk niet vertrouwen.
Katrien
Sociale teams drinken koffie met kindermishandelaars en sexueel misbruikers het is de normaalste zaak van de wereld.

De arme lieve kinderen gaan de ggz in en worden met de vinger nagewezen.

Cervolgens wordt de buurt ingelicht.

Samen 1 gelukkige samneleving zonder te vragen wat het kind wil.

De daders worden helden door de teams en gaan vrijuit.

Je kunt nu liegen en je mooiste verhaaltje doen daders krijgen nu hun kans om weer hun straf te ontlopen want hiermee doen de teams niets.

Alles ligt ongewenst op straat alles is een open boek.

Wat het kind hiervan vindt daar vraagt niemand naar.

Participeren is risicovol, schandalig en er zijn te veel betrokkennen zonder enig schuldgevoel.

Je hebt als buren/wijkbewoners niets te maken met zulke gevoelige informatie.

We leven in story ,weekend en prive land en we genieten met zijn allen van andermans vuile was.

De teams doen hun werk ontzettend goed al wil zo'n lief onschuldig kind hierdoor niet meer leven.

Dit is het vaste schema.

De gemeente weet alles ziet alles en denkt als het mijn gezin maar niet overkomt.

Wat kan mij het schelen.

We zijn nog nooit zo gelukkig geweest door de participatie ga zo door !
Loes uit Amersfoort
Alles openbaar delen is niet goed de ggz en sociale werkers vooral de mogroep zouden dit moeten begrijpen.

Ons buurmeisje is door dat ze zo kwetsbaar werd neergezet in de wijk - als iedereen alles van je weet je geheimen en je privethuissituatie die inderdaad nieman diets aangaatzonder toestemming kun je ze zelf niet meer verdedigen je bent te kijk gezet en je wordt uitgelachen je hebt geen enkele waarigheid meer als mens.

Niemand heeft het recht dit een ander onvrijwillig te ontnemen.

Je hebt je kracht nodig om te overleven en om je staande te houden.

Dit meisje kon dit altijd maar nu niet meer.

Dit meisje van 16 jaar is aangerand/aangepakt door een groepje jongeren.

Dit soort toestanden krijg je hiervan.

Dit is de de schuld van de participerende buurtteams en de overheid.

Op het moment van de aanranding hielp niemand haar.

De teams moeten hun verantwoording nemen voor dat het nog vaker uit de hand loopt in de wijken in heel Nederland.

En eerlijk vertellen wat ze echt doen en niet meer liegen.

Daarvoor ben je volwassen, verstandig en heb je diploma gekregen.

Dat soort personeel willen we zien.

Niet de macht grijpen en maar doen waar je zin in hebt.

Deze tiener verdient alle lof en respect voor de kracht die zij nodig had in dit gezin om te overleven.

Onze buurkanjer.

Die teams zijn waardeloos en overbodig met hun arrogante praatjes.

Ze denken dat alles maar goed is wat ze doen en dat ze onmisbaar zijn voor de maatschappij en de burgers en hier komen ze steeds mee aan zetten bij de overheid die dit geloven en weer geld geven maar in wezen gaat alles in niveau heel erg omlaag.

Onze buur Kitty verdient respect het participeren mag van ons stoppen.
Janette
Ze blijven aanhouden en participeren tot dat zij tevreden zijn en de prooi in de val zit hoe de prooi daar komt doet er niet toe als hij maar in de val zit.

Het is zo leuk om te doen.

En er is bijval genoeg.

Pesten is zo hot en genot.

En er komen steeds meer leden bij.

Van deze organisatie kan een burger nooit winnen.

Je gaat er aan.

Kom op met de waarheid.
Advertentie