Advertentie
sociaal / Nieuws

Egyptische Nederlanders sturen kinderen naar Egypte

Egyptenaren in Nederland sturen relatief vaak hun kinderen naar school in het land van herkomst. Hierdoor lopen de kinderen een taalachterstand op als ze weer terugkomen. Staatssecretaris Dijksma is de mogelijkheden aan het onderzoeken om dit fenomeen tegen te gaan.

14 april 2009

Conservatief
Vooral in Amsterdam komt dit verschijnsel voor; van de bijna 1200 leerlingen die vorig jaar naar het buitenland gingen waren 300 kinderen Egyptisch. Het stadsdeel Bos en Lommer trok vorig jaar aan de bel bij de onderwijsinspectie nadat dertig kinderen door hun ouders naar Egypte werden gestuurd: ‘Egyptische ouders vinden de manier van lesgeven in Nederland te liberaal, zelfs op de islamitische scholen,’ verklaart een woordvoerder van Bos en Lommer. ‘In Egypte is het onderwijs conservatiever, daar gaat hun voorkeur naar uit.’

 

Marokkaanse kinderen
Dat etnische spanningen op Islamitische scholen een rol zouden kunnen spelen bij het wegsturen van kinderen wil de gemeentewoordvoerder niet bevestigen: ‘Je hoort wel eens verhalen dat Egyptische ouders zeggen dat zij niet willen dat hun kinderen bij Marokkaanse kinderen in de klas zitten. Maar in hoeverre dat de doorslag geeft is de nog maar de vraag.’ 

 

Ongewenst
De overheid kan niets aan de tijdelijke kinderemigratie doen. Het is namelijk niet verboden om je kind naar een ander land te sturen om daar bij familie te gaan wonen en naar school te gaan. Maar staatssecretaris Dijksma liet wel weten dat het maatschappelijk ongewenst is dat kinderen aansluitingsproblemen krijgen wanneer ze op latere leeftijd weer terugkeren naar Nederland.

 

Leerplicht
De leerplichtambtenaren van het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer kunnen niet meer doen dan de ouders informeren over de consequenties van hun beslissing. ‘We weten dat het dit verschijnsel een probleem is maar we hebben de tools nog niet om het aan te pakken,’ aldus het stadsdeel.

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jaap / Vrijdenker
Het gaat in Amsterdam niet om expats heer Beerenhout, maar om allochtone kinderen uit de categorie 'wijblijvenhier'. Segregatiepropramma's voor volwassenen zijn inmiddels gemeengoed. In dit artikel zien we dat e.e.a. nog effectiever kan.

De verwerpelijke Westerse cultuur kun je niet vroeg genoeg buitensluiten en als die mogelijkheid je op een zilveren schaaltje wordt aangeboden ben je gek als je er geen gebruik van maakt.

Vrijheid is slavernij (Orwell en Ramadan). Als de multiculturele samenleving je niet bevalt dan ga je toch weg? (AEL voorzitter Abou Jahjah tegen de autochtone Europeaan).
N. Loiazizi / Studente
Jaap,

Ik denk dat je het nogal zwart-wit ziet. Behoort deze keuze niet tot de keuze-vrijheid van burgers om zelf te mogen bepalen waar ze hun kinderen naar school laten gaan? Of geldt vrijheid alleen voor autochtone Nederland?

Monique
Vrijheid van schoolkeuze moet mogelijk blijven, maar wel graag op eigen kosten. Dus niet eerst met dubbele kinderbijslag het kind naar het buitenland sturen (wat zou het jaarsalaris in Egypte zijn?) en later terug halen en Nederland weer laten opdraaien voor de inburgering.
Daniel Hake / Adviseur milieukwaliteit
De ouders snappen ook wel dat het Nederlands van hun kroost er na teruigkeer niet beter op is geworden. Laat ze dan hier een eigen strenge school naar Egyptisch model oprichten, waar wel Nederlands wordt gesproken. Dat lijkt mij het beste binnen het Nederlandse bestel van onderwijsvrijheid passen.
Jan Beerenhout azn / Buitenlid IPSV=Bende van Schaefer
Hoeveel Nederlandse ouders, expats, in het buitenland sturen hun kinderen NIET naar lokale scholen, maar naar scholen en internaten in Nederland? Of naar 'buitenlandse' scholen in die buitenlanden?
B.v. de International Schoos, the British School, de Japoanse School etc.
Advertentie