Gemeenten zetten zich in voor hoger minimumloon
Een minimumloon van 14 euro per uur is een langgekoesterde wens van vakbond FNV. En hoewel inkomenspolitiek vooral een rijksaangelegenheid is, is het niet verbazingwekkend dat gemeenten zich daar ook mee bemoeien, zegt FNV-woordvoerder Yvette de Vries.
Een vijftiental gemeenten pleit, in navolging van een campagne van vakbond FNV, voor een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur. In Den Haag roept dat de vraag op of de gemeente niet het goede voorbeeld zou moeten geven door het eigen personeel minstens 14 euro per uur te betalen. Het blijkt dat bijna zeshonderd medewerkers van de gemeente onder die grens vallen.
Lokaal niveau
Een minimumloon van 14 euro per uur is een langgekoesterde wens van vakbond FNV. En hoewel inkomenspolitiek vooral een rijksaangelegenheid is, is het niet verbazingwekkend dat gemeenten zich daar ook mee bemoeien, zegt FNV-woordvoerder Yvette de Vries. Wanneer het minimumloon – dat nu 9,56 euro per uur bedraagt bij een 40-urige werkweek – tekortschiet, merken gemeenten dat als eerste. Gemeenten zien dat terug in aanvragen voor schuldhulpverlening, minimaregelingen of zorg. 'Dus als ergens duidelijk wordt waarom een verhoging van het minimumloon naar 14 euro bruto per uur hard nodig is, dan is het op lokaal niveau', aldus De Vries.
Daad bij het woord
Inmiddels is in vijftien gemeenteraden, waaronder die van Den Haag, Utrecht en Groningen (zie de volledige lijst onderaan dit artikel), een motie aangenomen waarin het college wordt verzocht om bij het rijk aan te dringen op de door de vakbond gewenste verhoging van het minimumloon. In Den Haag was de motie aanleiding voor raadsleden Lesley Arp (SP) en Fatima Faïd (Haagse Stadspartij) om het college te vragen of de gemeente de daad bij het woord kan voegen door het eigen personeel minstens 14 euro per uur te betalen.
‘Veel te hoog’
Uit antwoorden op de vragen blijkt dat bijna zeshonderd medewerkers van de gemeente Den Haag minder dan 14 euro per uur verdienen. SP-fractievoorzitter Lesley Arp vindt dat aantal 'veel te hoog'. Wat haar betreft geldt het principe practice what you preach: 'Nu zowel het college als de raad zich voor een verhoging van het minimumloon hebben uitgesproken, zou het niet meer dan logisch zijn dat het Haagse stadsbestuur zich ook zou inzetten voor een loonsverhoging voor het eigen personeel dat minder dan 14 euro verdient.' Volgens berekeningen van de gemeente zou dat in totaal bijna 3,5 miljoen euro kosten.
Beperking
De medewerkers aan de onderkant van de gemeentelijke salarisladder zijn bijna allemaal mensen die een arbeidsbeperking hebben of lang in de bijstand hebben gezeten. Voor hen biedt de gemeente aangepaste of gesubsidieerde werkplekken aan. Maar ook 66 ambtelijk medewerkers in onder meer de handhaving, bedrijfscatering en sportvoorziening verdienen minder dan 14 euro per uur.
Loonwaarde
'Anders dan andere gemeenten, heeft de gemeente Den Haag Participatiewet-medewerkers in eigen ambtelijke dienst', legt de gemeente uit. 'Zij ontvangen salarissen die zijn toegespitst op de loonwaarde, waarbij het uurloon lager kan zijn dan 14 euro. Om deze reden is de impact van een structurele verhoging naar 14 euro per uur veel groter voor de gemeente Den Haag dan voor andere gemeenten.'
In vijftien gemeenten is middels een motie besloten om bij het rijk te lobbyen voor een minimumloon van 14 euro per uur. Het gaat om de gemeenten Almelo, Arnhem, Brunssum, Delft, Den Haag, Groningen, Haarlem, Helmond, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Utrecht, Valkenburg aan de Geul en Zaanstad.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.