Advertentie
sociaal / Nieuws

Drentse gemeenten boycotten congres Nationale Politie

Graag wil ik bijdragen aan de mislukking van een congres over de Nationale Politie. Met deze woorden roept burgemeester van Noordenveld op tot een boycot.

24 april 2012

Wat mag een doorsnee congres over de invoering van de Nationale Politie voor deelnemende bestuurders en ambtenaren precies kosten? Geen 1.099 euro exclusief btw per deelnemer, zo vindt burgemeester Hans van der Laan van de Drentse gemeente Noordenveld. ‘Boycotten die windhandel’.

Vrijwillige bijdrage aan mislukking
’Graag wil ik een bijdrage leveren aan het laten mislukken van een congres over de Nationale Politie’. Dat is de eerste zin van een open brief waarin burgemeester Van der Laan oproept tot een boycot. Het gaat om een seminar dat gepland staat op 10 mei in Nieuwegein. In totaal komen er 17 sprekers, onder wie veel hoogleraren, gemeentebestuurders, en (oud) politiemensen.

Vergoeding: boekenbon
Ongetwijfeld stuk voor stuk deskundige mensen, daarover wil Van der Laan geen misverstand laten bestaan. Maar het zijn volgens hem wel allemaal mensen met een functie binnen de (semi) overheid. ‘Deze sprekers kosten maximaal 50 euro voor een boekenbon, gelet op de geldende integriteitcodes. Dan kom je maar op 850 euro’.

Kosten pp: 150 euro max
Daarmee staan de kosten niet in verhouding tot de opbrengsten, zo leerde Van der Laan uit navraag bij instellingen die wel eens een ’gratis’ congres organiseren. Inclusief hapjes, drankjes en ‘toegang tot een waardevol digitaal naslagwerk’ schatten deze de kosten per deelnemer op 100 tot 150 euro. ‘Ziedaar de winst van de organisator, Studiecentrum Bedrijf en Overheid’.

Betaal die windhandel zelf
In een telefonische toelichting spreekt Van der Laan om deze redenen van ‘windhandel’ waar overheidsdienaren geen gemeenschapsgeld aan zouden moeten besteden. ‘Als je erheen wilt, betaal het zelf, maar dan zou de organisatie gauw failliet zijn’.

Drentse boycot
De burgemeester van Noordenveld zegt met succes in conclaaf te zijn geweest met de Drentse buurgemeenten. ‘Van hen gaat er geen medewerker voor zoveel geld naar Nieuwegein’. Hij heeft zijn grief ook ingebracht bij het Genootschap van Burgemeesters. Directeur Ruud van Bennekom zegt in een verklaring kennis te hebben genomen van het initiatief uit Drenthe, maar ‘verder geen standpunt in te nemen in deze’.

Reactie SBO
In een reactie laat SBO weten dat het organiseren van een congres en het bijeenbrengen van ‘zoveel mogelijk relevante en interessante informatie vanzelfsprekend de nodige kosten met zich meebrengt’. Neem alleen al plaatsen van de benodigde advertenties. 'Anders dan voor overheidsinstellingen is dit voor een commercieel bedrijf als SBO niet kosteloos.’

Vroegboekkorting
Verder zegt het bedrijf te werken met vroegboekkortingen en voor overheidsinstellingen ‘aanzienlijk lagere toegangsprijzen' te hanteren dan Van der Laan noemt. In de uitnodiging worden overigens twee tarieven gehanteerd: een van 899 euro voor mensen werkzaam in de publieke sector, en een van 1099 euro voor mensen werkzaam voor de publieke sector. Deze prijzen zijn exclusief btw.

VNG-congres een koopje
Hoe dan ook vindt Van der laan het veel geld: ‘Dat mag je alleen rekenen als de kwaliteit/prijsverhouding goed is. Maar dat lijkt me hier niet het geval. Hiermee vergeleken is het VNG-congres een koopje.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk de Wit / adviseur veiligheid
Hulde voor deze burgemeester die dit aan de orde durft te stellen.

Zelf ga ik uit principe niet - tenzij zeer noodzakelijk - naar deze veel te dure congressen.
jeev
ja dat is inderdaad wat erg veel geld.



maar boycot?

dit is toch niet iets waar ze heen moeten. Het is een commercieel congres, niks officieels aan.

Gok dat 95% van de gemeenten de reclame naast zich neer hebben gelegd onderwijl 'veels te duur' mompelend. En dat lijkt me volkomen terecht.



maar zo'n hele actie tegen een commercieel bedrijf dat je tot niks verplicht (alleen maar vraagt of je naar hun veels te dure congres wilt komen) lijkt me overdreven.



Maar goed je profileert je weer even als burgemeester van Noordenveld

peter
Ik ben hoogleraar, en vaak gevraagd om te spreken op dit soort fratsen. Meestal wordt dit linea recta geweigerd als de organisator een commerciele partij is. Als het me toch aanspreekt vraag ik altijd eerst wat de deelnameprijs is voor een deelnemer, en vervolgens ga ik stevig doorrekenen - hiermee kan ik weer een junior onderzoeker financieren.

Zoals de burgemeester inderdaad zegt: als hoogleraar hoor je gratis te spreken, of voor een flesje wijn, want je wordt publiek gefinancierd. Voor publieke partijen spreek ik dus gratis, maar voor de commerciele conferentiebureaus gelden stevige consultingtarieven (uiteraard niet voor eigen zak, maar voor de onderzoeksgroep)
JaapvV / adviseur
Wat is er mis met een commercieel opgezet congres? En wat is er mis als een commercieel organisator winst wil maken - of sprekers stevig wil betalen? Ik heb zelf een congresbureau en al zeker 800 sprekers ingezet met tarieven tussen de 300 en 12000 euro. Daar is niks mis mee, als ze goed zijn. En wanneer een bezoeker de deelnamekosten niet wil of kan betalen dan moet hij niet gaan. Maar een boycot lanceren over 'windhandel' terwijl je niet eens de inhoud kent vind ik wel een erg selectieve verontwaardiging. Maar het past natuurlijk 'in deze tijd', waarin iedereen die nog wél geld uitgeeft aan de schandpaal gaat.
R.L. Boer / ambassadeur
Dit soort bureaus presteert het zelfs om accomodaties van de overheid te gebruiken en toch marktprijzen te berekenen. Kritisch bekijken is absoluut geboden.
Advertentie