Advertentie
sociaal / Nieuws

Werken zonder frustratie

Het kabinet nam vorig jaar al een groot aantal maatregelen om discriminatie tegen te gaan. Zo ontbindt de rijksoverheid contracten met bedrijven die discrimineren.

11 september 2015

Een exotische achternaam of niet meer zo piep? Dan zijn werkgevers niet dol op je. Oudere werknemers en werknemers met een migrantenachtergrond worden twee keer minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan autochtone Nederlanders onder de 35 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De gemeente Den Haag kwam onlangs tot dezelfde conclusie. Die liet het SCP onderzoek uitvoeren naar discriminatie op de arbeidsmarkt in de gemeente.

Het kabinet nam vorig jaar al een groot aantal maatregelen om discriminatie tegen te gaan. Zo ontbindt de rijksoverheid contracten met bedrijven die discrimineren. Sinds dit voorjaar controleert een speciaal team van de Inspectie SZW of werkgevers genoeg doen om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan. Ook laat minister Asscher dit najaar opnieuw onderzoeken in hoeveel cao's afspraken worden gemaakt om diversiteit te stimuleren. Asscher: ‘Discriminatie zorgt dat toekomstdromen eindigen in frustratie en dat talent wordt verspild. We mogen dat niet laten gebeuren.’

Nieuwe campagne
Deze week is een nieuwe campagne gestart. Tientallen werkgevers hebben afgesproken onder meer migrantenjongeren te helpen met banen, stages en leerwerkplekken. Om werkloze ouderen aan een baan te helpen maakt het kabinet ruim 100 miljoen euro vrij. Verder spraken afgelopen juli twintig grote werkgevers en de overheid af om zich in te zetten voor meer diversiteit op de werkvloer. Ook alle ministeries gaan deze overeenkomst tekenen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjaak
Het 'bedrijfsleven' laat zich graag voorstaan op lef, maar toont zich vaak laf. Het is goed dat discriminatie als feit helder gepresenteerd wordt, zodat het de mensen die zich eraan schuldig maken helder wordt voorgehouden. Dan moet 'het geweten' kunnen spreken.
Arnold / gemeentemabtenaar
extra aandacht voor ouderen en migranten, maar wat als je in de veertig bent en werk zoekt?
Jan
Een goede raad aan allochtone werkzoekenden: doe net als veel Nederlanders die emigreren en kies een andere achternaam. In dit geval dus een Nederlandse achternaam en bij voorkeur ook een Nederlandse voornaam. Het kost je even wat, maar het levert ook heel wat op. En nu niet zeggen dat men dan zijn identiteit inlevert. Flauwekul, als je wilt inburgeren, hoort dat er ook bij. Een bijkomend voordeel is dat de autochtone Nederlanders dan eindelijk je naam eens goed kunnen uitspreken.
Advertentie