Advertentie
sociaal / Nieuws

'Geen leefgeld voor Oekraïense arbeidsmigrant'

Leefgeld voor vluchtelingen uit de Oekraïne moet niet naar arbeidsmigranten uit dat land gaan, vindt de gemeente Den Haag.

ANP
20 juni 2022
Oekraine
Shutterstock

Alleen mensen die in Nederland zitten omdat ze zijn gevlucht voor de oorlog in Oekraïne zouden leefgeld moeten krijgen. Het geld zou niet bedoeld moeten zijn voor arbeidsmigranten uit dat land. Dat stelt de gemeente Den Haag.

Lid Rekenkamer Land van Cuijk

Gemeente Land van Cuijk
Lid Rekenkamer Land van Cuijk

Concerncontroller

Gemeente Loon op Zand
Concerncontroller

Brandbrief

De gemeente heeft een brandbrief gestuurd aan de ministers Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en aan staatssecretaris Van der Burg (Asiel). Den Haag vraagt het kabinet om de richtlijn aan te scherpen. Die maakt het nu ‘niet mogelijk de arbeidsmigranten te weigeren. Hierdoor ontstaat een risico dat we opvang regelen en leefgeld gaan verstrekken aan mensen die niet gevlucht zijn voor de oorlog. Minister Van Gennip heeft aangegeven hier signalen over te hebben ontvangen.’

Werkzame leeftijd

In Den Haag en omstreken worden momenteel ongeveer 4500 mensen uit Oekraïne opgevangen. Onder hen zijn volgens de gemeente ‘ook Oekraïense arbeidsmigranten die reeds voor het uitbreken van de oorlog in Polen of in Nederland aan het werk waren’. Het zou gaan om ongeveer 150 mensen. ‘Dat het om arbeidsmigranten gaat is zichtbaar in paspoorten en eerdere BRP-gegevens.’ Bovendien willen de laatste tijd vooral veel Oekraïense mannen ‘in werkzame leeftijd’ zich registreren. Eerder kwamen vooral vrouwen, kinderen en ouderen van Oekraïne naar Nederland, omdat de meeste Oekraïense mannen vanwege de oorlog het land niet mogen verlaten.

Wanhoop

Het is volgens Den Haag niet duidelijk of zij dat geld ‘uit wanhoop’ aanvragen ‘dan wel dat sprake is van mogelijk misbruik, al dan niet daartoe aangezet door werkgevers, uitzenders of huisvesters’. Elke vluchteling uit Oekraïne krijgt 260 euro per maand. Dat geld is bedoeld voor eten, kleren en andere persoonlijke spullen. Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen, kunnen nog extra leefgeld krijgen. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Vluchtelingen die in Nederland tegen betaling werk verrichten hoeven uiteraard niet ook nog eens in aanmerking te komen voor leefgeld. Bij gedeeltelijk betaald werk kan overigens weer een andere situatie ontstaan. Daar moet dus ook iets op worden bedacht. Nederland moet uiteraard niet de gekke Henkie van Europa worden.
Advertentie