Barendrecht naar de rechter om 'sanctie'
De gemeente Barendrecht geeft niet op en stapt naar de rechter. Eventueel gaan ze door tot aan de Raad van State.
Barendrecht gaat door met de strijd tegen de ‘sanctie’ van 1,3 miljoen euro die het van staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken heeft opgelegd gekregen. In het Algemeen Overleg gistermiddag bleek De Krom opnieuw niet te vermurwen. ‘De staatssecretaris is zo flexibel als een stuk karton’, aldus wethouder Cees Versendaal van Barendrecht.
Onzekerheden
Bij het controleren van de jaarrekening over 2009 werden twee onzekerheden geconstateerd door de accountant. Die onzekerheden werden door de gemeente opgeheven, maar Barendrecht verzuimde om dat op tijd te melden aan de staatssecretaris. En dus moet Barendrecht 1,3 miljoen euro terugbetalen, zegt De Krom. De Krom vroeg Barendrecht nog wel om een toelichting. Die kwam op 15 april, maar op 26 mei besloot hij toch om het geld terug te vorderen. Het feit dat het geld wel degelijk rechtmatig is uitgegeven, doet niet meer ter zake.
Geen ruimte
In een brief aan de Tweede Kamer meldde bleek al dat De Krom niet van plan was Barendrecht tegemoet te komen. ‘Het gaat niet om een sanctie maar om een terugvordering’, schrijft De Krom. Bovendien laat hij weten niet anders de kunnen dan het geld terug te vorderen. ‘De wet biedt mij geen ruimte…’, schrijft hij. En: 'Indien ik, in afwijking van de wet, niet zou terugvorderen, zou ik zelf onrechtmatig handelen.’
Weinig hoop
Wethouder Versendaal vindt het allemaal uitermate teleurstellend, maar geeft voorlopig nog niet op. Voor een deel van het geld - 0,2 miljoen voor participatie - is al bezwaar ingediend. Dat bezwaar is afgewezen, maar Barendrecht gaat daar niet mee akkoord en stapt naar de rechter. Voor het andere deel - 1,1 miljoen voor WSW-gelden - is een bezwaarschrift ingediend. Daar zal binnenkort een uitspraak over worden gedaan. ‘Maar gezien de houding van de staatssecretaris, heb ik daar weinig hoop op’, aldus Versendaal. 'Let wel, het gaat voor ons om de helft van ons budget!'
Aalburg
Enige hoop kan Barendrecht nog putten uit een uitspraak van de Raad van State over een soortgelijk geschil tussen de gemeente Aalburg en het ministerie over Sisa-gelden. In Aalburg ging het over 45 duizend euro die niet correct ingevuld was op het formulier. Zowel het ministerie als de rechter oordeelden dat Aalburg naar het geld kon fluiten. Maar de RvS veegde die argumenten van tafel en oordeelde dat fouten nu eenmaal gemaakt kunnen worden. Cees Versendaal voelt zich gesterkt door de uitspraak van de RvS. ‘Als het moet, gaat Barendrecht dus ook zo ver’, klinkt het strijdvaardig.
Er zou toch zoiets als rechtsgelijkheid moeten zijn naast de rechtmatigheid waar de staatssecretaris zich nu op beroept.