Voor één op de zes Nederlanders is vakantie te duur. De Vakantiebank regelt een gratis weekje weg voor mensen die leven rond bijstandsniveau. Gezinnen die nog nooit samen weg zijn geweest, belanden ineens in een riant chalet aan de Vinkeveense Plassen. Steeds meer gemeenten betalen mee.
Het is dé ultieme accommodatie voor vissers: de Flexpod. Een halfrond huisje op een grote drijvende vlonder. In deze stek staan twee bedden, een tweepits gasstel en een ijskastje. Er is zelfs een draagbare wc aanwezig, is te lezen op de website van Flexible Carpfishing. Dit bedrijf organiseert visvakanties op de Vinkeveense Plassen. Naast deze drijvende ‘stekken’ verhuurt eigenaar Freek Stevens aan de rand van de plas een chalet met een tuin met daarin een op hout gestookt bubbelbad.
Onbezorgde vakantieweken
Stevens richt zich hoofdzakelijk op sportvissers, maar één week per jaar stelt hij zijn chalet beschikbaar aan een gezin dat leeft op of rond het sociaal minimum. Dat doet hij in samenwerking met De Vakantiebank, een stichting die vakanties mogelijk maakt voor mensen met een inkomen rond de bijstandsnorm. Om even los te komen van hun situatie verzorgt de in Groningen gevestigde organisatie onbezorgde vakantieweken op recreatieve locaties in Nederland. Door sponsors, donateurs en vrijwilligers te werven zorgt de stichting ervoor dat mensen die dat zelf niet kunnen veroorloven, maar wel goed kunnen gebruiken, van een week vakantie genieten.
Groeiende groep thuisblijvers
De groep Nederlanders die zich geen vakantie kan veroorloven is groot en groeiend. Eén op de zes Nederlanders gaat niet met vakantie vanwege de kosten, blijkt uit de laatste vakantiegeld-enquête van het Nibud (2019). Een toename ten opzichte van het jaar ervoor. Toen bleef één op de zeven Nederlanders thuis om financiële redenen. Het inkomen speelt hierbij een grote rol. Van de mensen met een inkomen beneden modaal (35.000 euro in 2019; 40.000 euro in 2023) gaat meer dan de helft niet met vakantie. Het Nibud ziet sinds 2015 ook een lichte toename in het gebruik van het vakantiegeld voor het aflossen van schulden of betalingsachterstanden. In 2015 besteedde 12 procent van de mensen het vakantiegeld daaraan; in 2019 is dat 18 procent.
Dat terwijl uit onderzoek blijkt dat met vakantie gaan stress vermindert, mogelijkheden biedt om nieuwe sociale contacten aan te gaan, en kinderen meer het gevoel geeft erbij te horen. Aldus projectleider Pim Loeff en coördinator Solita Cliteur. Sinds 2018 reizen zij voor De Vakantiebank door heel Nederland om fondsen te werven – de belangrijkste taak van Loeff – én zoveel mogelijk recreatieondernemers persoonlijk te ontmoeten.
Klein clubje
Deze relaties vormen het fundament. Gezamenlijk stellen zij 700 accommodaties per jaar beschikbaar. ‘Vorig jaar waren het er zelfs 750’, zegt Cliteur. Toen ze vijf jaar geleden bij De Vakantiebank begon was het een klein clubje. ‘We boden toen nog ongeveer 80 vakantieweken per jaar.’ Cliteur beheert de website en heeft hoofdzakelijk organisatorische verantwoordelijkheden, zoals het regelen van vakantieweken. Een cruciaal aspect van het hele initiatief, want De Vakantiebank fungeert in feite als een platform dat vraag en aanbod samenbrengt. Met tien vrijwilligers regelt de stichting de inschrijvingen en brengt zij deelnemende gezinnen met recreatieondernemers in contact.
Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 14 van deze week. (inlog)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.