Advertentie
sociaal / Achtergrond

'De GGD boort sociale kanten in me aan'

Vorig jaar werd Theo van Rijmenam (57) de nieuwe directeur van de GGD Regio Twente. Hij wil de betrokkenheid bij de gemeenten vergroten en zich sterk maken voor het nieuwe Centrum voor Jeugd en Gezin. Eerder was Van Rijmenam directeur van de sector Wonen-Werken-Mobiliteit bij dezelfde regio.

28 maart 2008

Wat maakt u zo geschikt voor deze functie?
Van oudsher werd de GGD geleid door mensen met een medische achtergrond. Ik ben van huis uit een econoom. Ik denk dat anno nu financieel-economisch inzicht belangrijk is om een grote organisatie, waar zo'n tweehonderd mensen werken, te leiden. Op medisch gebied heb ik ondertussen veel bijgeleerd en waar het mij ontbreekt aan kennis zijn er genoeg artsen en verpleegkundigen in huis om mij aan te vullen.

 

De GGD bewaakt, bevordert, beschermt.
We waken over de lichamelijke en psychosociale ontwikkeling van de jeugd. Om deze hulp effectiever te laten verlopen, gaat de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD intensiever samenwerken met andere partijen, zoals het bureau Jeugdzorg en maatschappelijk werk. Onze taak is het screenen, signaleren en monitoren van de gezondheid van jeugdigen. Daarnaast bevordert de GGD gelijke kansen op het gebied van gezondheid door voorlichting te geven over overgewicht, depressies, roken en alcohol en beschermt de GGD de bevolking tegen infectieziektes.

 

De grootste uitdaging?
De slagvaardigheid van de jeugdgezondheidszorg vergroten. Dat is een intensief en complex proces, waarbij preventief optreden, tijdig voorzorgsmaatregelen nemen en een goede samenwerking tussen hulpverleners voorop staat. Deze samenwerking wordt in de toekomst vermoedelijk gecoördineerd vanuit het Centrum Jeugd en Gezin (CJG), aangestuurd door gemeenten. Zij bundelen lokale taken en functies. Ik vind het een spannende ontwikkeling omdat er zoveel partijen bij betrokken zijn. Het streven is dat in 2011 elke gemeente in Nederland een eigen CJG heeft om het aantal probleemkinderen terug te dringen.

 

Hoe is de samenwerking met de veertien gemeenten in Twente?
De GGD was een beetje een eiland geworden. Ik wil de betrokkenheid bij gemeenten weer vergroten. Ik vind dat de GGD niet alleen vanuit eigen deskundigheid moet denken, maar vraaggestuurd moet werken. Dat levert waardering op en geeft energie. We moeten ons constant realiseren dat we voortkomen uit de gemeenten.

 

En de autonomie dan?
Als GGD kunnen we met voorstellen komen en adviseren. Als het om de bestrijding van tbc en salmonella gaat hebben we een brandweerfunctie en een duidelijke eigen bevoegdheid.

 

Hoe gezond is Twente?
De gemiddelde leeftijd van de Twentenaar loopt een paar jaar achter op die van het landelijk gemiddelde. Dat komt door de sociaaleconomische structuur van de voormalige textielregio. Twente kent relatief veel laagopgeleide mannen en die leven over het algemeen korter. Wij zorgen voor gezondheidsbevorderende maatregelen. Maar dan ben je er nog niet. Het is ook belangrijk dat de werkgelegenheid aantrekt en de universiteit het goed doet.

 

Hoe gezond bent u?
Dat kan beter. Ik roei af en toe, maar de aanbevolen dertig minuten bewegen per dag haal ik niet. Ik jaag en jakker iets te veel. Mijn voornemen is om tijdens mijn lunchpauze, die ik nu vaak oversla, te gaan wandelen. Ook om alle informatie die ik hoor te laten bezinken. Mijn geheugencapaciteit is niet oneindig.

 

Gaat u altijd fluitend naar uw werk?
Jazeker. De GGD is echt een mensenorganisatie en daar ben ik heel gelukkig mee. Het boort sociale kanten in me aan en het geeft veel voldoening dat ik mensen kan helpen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie