Verdachte panden gezamenlijk aangepakt
De gezamenlijke aanpak van vrijplaatsen zoals woonwagencentra, wordt in Brabant voortaan toegepast bij alle verdachte panden. Belastingdienst, politie en gemeenten registreren de meldingen centraal en werken samen.
'Als een gemeente overlast constateert bij een pand waar veel mensen in wonen, zoals arbeidsmigranten, kan je op basis van die overlast niet zo veel doen. Je kunt dan misschien een boete opleggen, maar dat is het vaak dan,' zegt Jelle Wijkstra van de Belastingdienst.
Meer aan de hand
Samenwerking tussen de instanties biedt meer mogelijkheden, is het idee, achter een convenant van de Belastingdienst, politie en gemeenten in Midden- en West Brabant. 'Als de Belastingdienst en de politie ook eens kijkt of er al iets bekend is of zo'n pand of over bijvoorbeeld een camping waar dat speelt, dan blijkt vaak dat er meer aan de hand is. Fiscale regels worden overtreden, en de politie kan ook bekend zijn met bewoners of eigenaars' zegt Wijkstra.
Camping
Als verschillende instanties een adres 'verdacht' beschouwen, wordt er een projectteam ingesteld. Vaak gaat het om groepshuisvesting van arbeidsmigranten, economisch zwakkeren, asielzoekers en illegalen, zegt Wijkstra . 'Zo'n huisjesmelker of eigenaar van camping wordt dan tegelijk vanuit de verschillende instanties aangepakt. Iedereen kijkt vanuit eigen bevoegdheden en expertise wat er allemaal aan schort.'
Overbevolking
Gemeenten richten zich op het tegengaan van illegale bewoning en 'overbevolking', en controleren de juistheid en de volledigheid van de GBA-gegevens. Ook is de bouwtechnische veiligheid een belangrijk aandachtspunt, en mogelijkheid om in te grijpen door de gemeente, zegt woordvoerder Wiet Kerkhoven van de gemeente Breda. Voor het bestrijden van uitkeringsfraude wordt niet alleen met de Belastingdienst, maar ook met het UWV samengewerkt.
Dossier opbouwen
Als de verschillende 'prikkels' van gemeente en andere instellingen de overlast, onveiligheid en verloedering onvoldoende tegengaan, kan er door de opbouw van een uitgebreid dossier gemakkelijker tot sluiting van de locatie worden overgegaan, zegt Wijkstra. ';Een naheffing van de Belastingdienst kan heel effectief zijn, maar als dat nog niet voldoende resultaat heeft is er inmiddels vaak een dik dossier opgebouwd waardoor de gemeente veel sterker staat als bijvoorbeeld een camping wilt sluiten.'
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.