Advertentie
sociaal / Nieuws

Kicken langs de ring

Een VIP-arrangement bij een Amsterdams vechtsportgala is niet goedkoop. De prijs varieert van 1200 tot 6500 euro per tafel, zo rapporteert het Bureau Zware Criminaliteit van de Amsterdamse politie eind vorig jaar aan college en raad in de hoofdstad.

26 februari 2011
De gemeente Amsterdam wil vechtsportgala’s onder de Wet Bibob brengen. Een politierapport maakt duidelijker waarom.

Een VIP-arrangement bij een Amsterdams vechtsportgala is niet  goedkoop. De prijs varieert van 1200  tot 6500 euro per tafel, zo rapporteert  het Bureau Zware Criminaliteit  van de Amsterdamse politie eind  vorig jaar aan college en raad in de  hoofdstad. 

 

Beschreven wordt hoe een persoon  minstens tien van deze arrangementen  kocht voor zijn kennissen. Totaalprijs  tussen de 30.000 en 50.000  euro. ‘Op de facturen wordt deze persoon  echter niet vermeld. Wie deze  persoon was is onbekend gebleven.  Op het beperkte aantal facturen dat  wel aanwezig is komt überhaupt niemand  voor die meer dan één tafel betaald  heeft’, aldus het memorandum  van de politie aan het stadsbestuur.  ‘De transparantie in de financiële  bedrijfsvoering is, voor zover onderzocht  kon worden, zorgwekkend  laag’, aldus de politie in eufemistische  bewoordingen.

 

Zo zijn er gala’s  die uitsluitend toegankelijk zijn op  een VIP-arrangement. Gewone toegangskaartjes  worden in het geheel  niet verkocht. ‘De omvang van de  bedragen draagt bij aan de opvatting  dat deze gala’s een uitgelezen kans  zijn om criminele verdiensten te besteden’.  Anders gezegd: volgens de  Amsterdamse politie vormen deze  gala’s een ideale manier om crimineel  geld wit te wassen. 

 

Daarnaast plaatst de politie vraagtekens  bij de sponsoring van de evenementen.  Naast de reguliere bedrijven  duiken er ook nogal wat firma’s  op die ‘goederen en diensten leveren  die door criminelen worden gebruikt  of ingezet’. Spyshops die - overigens  legaal - afluisterapparatuur leveren,  van statussymbool en ruilmiddel’,  aldus het politierapport. De sponsorende  ondernemers zitten aan de  VIP-tafels zij aan zij met bekende  beroepscriminelen, waardoor ‘vermaar  ook growshops (benodigdheden  voor de hennepteelt), en leveranciers  van exclusieve horloges.  ‘Binnen het criminele milieu vervullen  dit soort horloges een functie menging van boven- en onderwereld  in de hand wordt gewerkt’. 

 

Dan zijn er nog de beveiligingsbedrijven  die de evenementen in goede  banen moeten leiden. De kopstukken  van die bedrijven zijn ‘niet van  onbesproken gedrag’. Een van hen is  veroordeeld wegens vuurwapenbezit  en verduistering, en wordt in verband  gebracht met bedreiging en  oplichting. Een ander was betrokken  bij zware mishandeling, een derde is  gelieerd aan een tak van de Hell’s  Angels. Ook zijn er volgens de politie  lijnen naar het harddrugmilieu. 

 

Netwerken

 

De vechtsportgala’s  zijn, zo blijkt uit ‘waarnemingen’  door de politie, bovenal een gelegenheid  voor beroepscriminelen om te  netwerken. De VIP-bezoekers kijken  amper naar de wedstrijd, maar lopen  de hele avond op en neer. ‘De beroepscriminelen  blijken voornamelijk  geïnteresseerd in elkaar en minder  in de partijen die in de ring worden  gevochten’. 

 

In 2009 hield de politie een verkeerscontrole  bij de VIP-parkeerplaats  van een van de gala’s. ‘Van de  inzittenden van de voertuigen bleek  60 procent antecedenten te hebben  voor met name drugs- en wapendelicten  en vermogens- en geweldsmisdrijven’,  aldus het rapport. 

 

Zoveel zware jongens bij elkaar, die  ook nog eens overvloedig drinken,  dat kan leiden tot een ‘grimmige  stemming’, zo hebben politiemedewerkers  met eigen ogen gezien. Beschreven  wordt hoe op een avond  een bezoeker met een glas in het  gezicht wordt geslagen en het ambulancepersoneel  vervolgens uit vrees  voor de eigen veiligheid niet naar  binnen durft. ‘Uiteindelijk hebben de  mobiele eenheid en de bereden politie  moeten ingrijpen om escalatie te  voorkomen’. 

 

Overigens zijn het niet alleen de bezoekers  die een strafblad hebben, zo  meldt de politie verder. ‘Op enkele  uitzonderingen na hebben de organisatoren  van de onderzochte vechtsportgala’s  recente criminele antecedenten  dan wel veroordelingen  wegens misdrijven op hun naam’. Genoemd  wordt een medeorganisator  die vanwege een dubbele moord tot  twintig jaar cel is veroordeeld en die  ‘vanuit detentie onverhuld organisatorische  activiteiten ontplooit’. 

 

Al met al trekt de politie de conclusie  dat er ‘sterke aanwijzingen zijn dat  de georganiseerde criminaliteit een  niet te onderschatten invloed heeft  op de organisatie van deze evenementen  en er geld aan verdient’. Het  feit dat de gemeente hierbij betrokken  is als vergunningverlener, dan  wel als aandeelhouder of eigenaar  van de vechtsportlocaties (zoals de  Amsterdam Arena, de Passagiers  Terminal Amsterdam of de Sporthallen  Zuid) acht de politie onwenselijk. 

 

Het Amsterdamse college heeft die  conclusie overgenomen en stelt een  wijziging van de apv voor, waardoor  deze evenementen voortaan een vergunning  nodig hebben. Daarmee  komen de evenementen binnen het  bereik van de Wet Bibob. Het voorstel  om de apv aan te passen komt  op 24 maart in de commissie en op  6 april in de raad. 


Wet Bibob flink uitgebreid
Vechtsportgala’s komen onder de werking van de Wet Bibob (Bevordering integriteitbeoordeling door het openbaar bestuur) te vallen, zo heeft het kabinet afgelopen vrijdag besloten. Ook vastgoedtransacties waarbij de overheid is betrokken als civiele partij kunnen voortaan aan een integriteitstoets worden onderworpen. De werking van de wet wordt verder nog uitgebreid met het exploiteren van speelautomatenhallen en headshops en het importeren van vuurwerk.

 

Voor de vechtsportgala’s geldt dat ze wel lokaal vergunningplichtig moeten zijn. Dat is de stap die Amsterdam nu als eerste gemeente aan het zetten is: in de apv moet het soort sportevenement dat een vergunning nodig heeft eerst nader worden afgebakend, om te voorkomen dat elk willekeurig zaalvoetbaltoernooi of fietstoertocht voortaan ook aan vergunningen wordt gebonden. De Wet Bibob regelt dat de levenswandel van partners waar de overheid zaken mee doet tegen het licht kan worden gehouden. Doel is te voorkomen dat de overheid ongewild criminele activiteiten als witwassen ondersteunt.  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Raar , als je het één verbiedt...
Het lijkt mij een uitgelezen kans voor de politie om te zien wie het met wie 'doet' etc.

Advertentie