Advertentie
sociaal / Column

De cruciale klik

Dat is precies wat ik altijd hoor van hulpverleners. Zonder klik bereik je niks. Het zorgen voor een goede match tussen hulpverlener en hulpvrager.

03 april 2014

De CEO van een beheerder van private vermogens had het laatst op de radio over ‘vertrouwen komt te voet en gaat te paard’. Horen we steeds vaker. Wel, dat vertrouwen is in de bankensector afgelopen jaren weggegaloppeerd. Deze CEO ziet evenwel weer een stapvoetse beweging naar vertrouwen in zijn bank.

Hoe gaat dat dan? Die vraag stelde hij aan zijn vermogende klanten. Antwoord: het draait om de individuele klik met de persoon bij de bank die hem/haar adviseert. Zonder klik geen vertrouwen. Verdomd.


Dat is precies wat ik altijd hoor van hulpverleners. Zonder klik bereik je niks. Het zorgen voor een goede match tussen hulpverlener en hulpvrager wordt dan ook steeds meer ingevoerd als een cruciaal startpunt in het ‘bedrijfsproces’. In de jeugdzorg/GGZ-organisatie waar ik werk(te) deden ze dat vanaf hun begin, bewust en met overgave. En het werkt. Het kan gaan om een opvoedadvies aan bezorgde ouders maar ook om razend inwikkelde multiprobleemgezinnen, waar jeugdzorg, jeugd- en volwassenen-ggz en jeugdreclassering doorelkaar lopen. Elk gezin is anders, elke klik is anders. Zonder aandacht voor een goeie match is hulp gedoemd uit de hand te lopen. Vaak krijg je zulke  gezinnen over waar geen klik was, waar de eenzijdig toegewezen gezinscoach noch anderen nog binnenkomen, letterlijk worden weggeslagen. Het vertrouwen is weggegaloppeerd.


Toen ik het had over de klik van zo’n bankadviseur met zijn klant, zei mijn vriend: welnee, het is de tóp - dié vertrouw je niet. Dan kan de bankpersoon daaronder nog zo aardig en professioneel zijn. Ja, dat ook weer.

Een goeie coach van bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg kan nog zo matchen met een gezin, toch krijgt ie vaak geen voet tussen de deur bv. omdat BJZ de naam heeft van: ‘ze pakken je kind af’. Gemeenten krijgen dit vanaf 2015 te verhapstukken. Als gemeenten c.q. hun ‘sociale buurtteams’ de bevoegdheid krijgen dat ze eventueel ook je kind kunnen afpakken, kun je zúkke goeie mensen in je team hebben, maar geen voet tussen juist de deuren die dat het hardst nodig hebben. Galop, galop.  


Inwoners moeten vertrouwen krijgen, wil het gaan werken. Kan in zo’n buurtteam zijn, maar ook in de zorg-zzp'er om de hoek of de zorgorganisatie verderop. Ruimte om te kiezen voor een goede match, geen gedwongen winkelnering. Kan ook digitaal. Ouders gaan echt niet ongebreideld shoppen. Je zoekt niet voor de lol hulp of advies. 99% van de mensen is te vertrouwen, zegt de Nationale Ombudsman al jaren. De Jeugdwet geeft ruimte aan gemeenten om het goed te regelen. En er is ook mét de bezuinigingen ruim budget ondanks alle overgangsperikelen. Dat is echt niet het probleem.

Het recht op een goeie klik.

Mechtild Rietveld
Meer columns van Mechtild Rietveld leest u hier.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert
Heleaal mee eens. MAAR komen de juiste mensen wel op de juiste plaats? Ik hoor in den lande vaak: wat een ratten zijn mijn collega's. Er wordt gevochten om een toekomstige werkplek. Zij die hard werken voor de kinderen en ouders lijken de boot te gaan missen, omdat hun collega's die de focus hebben op een toekomstige baan zich overal tussen aan het werken zijn en de hardwerkende collega's langzaam maar zeker buiten beeld praten. Toiletgesprek 2 jaar geleden: wij gaan koste wat kost met z'n drieën naar een hogere functie, de eerste die daar komt helpt de anderen. Inmiddels allen in het middenkader. Functie inhoudelijk geschoold, opgeleid of begeleid? Abosoluut niet. Niemand die er nog op let, iedereen, vooral het hoger kader is vollop met zijn/haar eigen toekomst bezig. Laat de nieuwe gemeentelijke bestuurders vooral kijken naar wat mensen doen en kunnen, niet wat zij mooi kunnen vertellen, hier zitten veel ratten tussen die voor zichzelf opkomen en niet primair voor kinderen en ouders.
Kik de Jong
BJZ heeft de naam "ze pakken je kind af". BJZ heeft deze naam zelf verdiend, door vooral toe te werken naar OTS en UHP. Want daar wordt het meeste geld mee verdiend en zo wordt de werkgelegenheid het beste gewaarborgd. Ondanks enorm veel schrijnende verhalen, hoe slecht jeugdzorg is, (zie jeugdzorg-darkhorse, en vele andere websites) ondanks alle protesten, ondanks onderzoek (Kinderombudsman: "Is de zorg gegrond", Ido Weijers "Tekortkomingen bij de uithuisplaatsing", H.van Weerd "De jeugdzorg gaat fout", T.Barendse "De jungle van de jeugdzorg") verbetert er niets. Ook wij hebben jeugdzorgwerkers meegemaakt. En ze godzijdank zoveel mogelijk buiten de deur weten te houden. Wat een hemeltergend amateurisme! Vanaf 1 januari mogen ze zelfs ongeremd je woning binnen. Verschrikkelijk! Nee, dat vertrouwen komt er voorlopig niet. En dat hebben ze aan zichzelf te danken.

Wat dan? Er bestaan absoluut goede hulpverleners. Maar zoek ze goed uit en besef dat je zelf heel veel op kunt lossen en dat problemen bij het leven horen. En vermijd jeugdzorg!
Bert
"Want daar wordt het meeste geld mee verdiend " Bureau jeugdzorg kost geld, is een Stichting, welke wordt betaald en gecontroleerd door het provinciebestuur. Minder werk zou minder kosten betekenen in deze crisistijd.
Bert
"Kik de Jong" En nu nog alle rapportages lezen die de positieve effecten van BJZ beschrijven en dan pas kun je je afweging maken hoe goed of hoe slecht BJZ presteerd.
Advertentie