Commissie Bakker focust op werkzekerheid
Bedrijven moeten zich actiever opstellen bij het op weg helpen van afvloeiende werknemers. Dat is een van de conclusies van de Commissie Bakker die vandaag verslag uitbracht over haar onderzoek naar maatregelen ter vergroting van de arbeidsparticipatie.
De commissie legt in het advies aan het kabinet de nadruk op het voorkomen van werkloosheid en het bieden van werkzekerheid voor iedereen. In het advies krijgt iedere werknemer een eigen 'werkbudget' om scholing en bijvoorbeeld zorgverlof te financieren of periodes van werkloosheid te overbruggen. Aan dit werkbudget moeten werkgevers, werknemers en overheid meebetalen.
Bedrijven moeten personeel dat ze kwijt willen een half jaar doorbetalen en helpen bij het zoeken naar een andere baan. Een ontslagen werknemer krijgt na dit halfjaar nog zes maanden een uitkering die door de bedrijfstak wordt betaald. Daarna volgt voor een nader te bepalen periode een uitkering die op termijn overgaat in bijstand. De huidige WW verdwijnt.
Verder adviseert de commissie vanaf 2016 de AOW-leeftijd geleidelijk te verhogen naar 67 jaar en vanaf 2010 de oudedagsvoorziening geleidelijk meer uit belastinginkomsten te betalen in plaats van uit premies. Gepensioneerden geboren na 1946 gaan daardoor meebetalen aan de AOW.
Voor de korte termijn stelt de commissie-Bakker voor om fiscale prikkels in te voeren om mensen te stimuleren langer door te werken. Werkgevers die ouderen in dienst nemen krijgen belastingvoordelen en de aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt moet worden verbeterd.
De regeringspartijen reageerden maandagmiddag unaniem positief op het rapport van de Commissie Bakker. De vakbonden FNV en CNV plaatsten vraagtekens. FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei vooral aanbevelingen te zien voor het realiseren van de kabinetsdoelstelling om tweehonderdduizend extra mensen aan het werk te helpen. Over de voorstellen voor de langere termijn, zoals de verkorting van de WW-duur en de hogere pensioenleeftijd was zij niet enthousiast.
Het CNV vindt de adviezen voor de langere termijn ronduit ‘gevaarlijk’. Het is volgens het CNV onzin om te denken dat werklozen wel aan de slag gaan als je ze maar voldoende plaagt. Ook ziet het CNV geen heil in het aanpassen van het pensioensysteem. Het verkorten van de WW-duur zou ook geen enkel probleem oplossen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.