Advertentie
sociaal / Nieuws

Burgemeester Bladel: ‘Vul gat in Vreemdelingenwet’

Waarnemend burgemeester Peter Maas van de gemeente Bladel (CDA) vind het niet kunnen dat de 38 Irakese vluchtelingen die vrijdag in een tentenkamp werden aangetroffen alweer van de radar zijn verdwenen. ‘Er, wat dat betreft zit een gat in de vreemdelingenwet’, aldus Maas.

29 oktober 2018

Waarnemend burgemeester Peter Maas van de gemeente Bladel (CDA) vindt het niet kunnen dat de 38 Irakese vluchtelingen die vrijdag in een tentenkamp werden aangetroffen alweer van de radar zijn verdwenen. ‘Er zit, wat dat betreft, een gat in de vreemdelingenwet’, aldus Maas.

‘Ik weet bij god niet waar ze nu zijn’

‘Er zijn in dat tentenkamp, terwijl het weer nat en koud is, 28 volwassenen en tien kinderen aangetroffen en ik weet bij God niet waar ze nu zijn. Dat kan uit humaan oogpunt toch niet bestaan? Ik wil weten waar deze mensen gebleven zijn.’ Maas voelt zich machteloos met betrekking tot de groep vluchtelingen die in een Bladels bos kamperend werd aangetroffen op doorreis naar het Verenigd Koninkrijk.

Vanuit illegaliteit in de openbaarheid

‘Die vluchtelingen kwamen na het vaststellen van hun identiteit als het ware weer vanuit de illegaliteit in de openbaarheid', aldus Maas. 'Op het moment dat zij aangaven dat zij niet van plan waren een vluchtelingenstatus aan te vragen in Nederland en dat zij het land zullen verlaten, biedt de Vreemdelingenwet blijkbaar geen wettelijke basis om hen verder te volgen en verdwijnt de groep weer terug de illegaliteit in. Dat levert risico’s op voor de openbare orde en veiligheid en is schadelijk voor het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen.’

Inklimmers

Maas ziet dat zijn gemeente aan een geliefde route ligt voor vluchtelingen met Engeland als bestemming. ‘Er is hier vlak bij de grens een voormalige douanepost waar elke nacht de chauffeurs van zo’n 60 à 70 vrachtwagens rust houden onderweg naar de havens van Antwerpen, Oostende en Zeebrugge. Dat zijn geliefde plekken voor zogenoemde inklimmers, die als verstekeling de overkant van het Kanaal hopen te bereiken.’  

Begeleiding richting buitenland

Met collega-burgemeesters van onder meer Cranendonck en Moerdijk – gemeenten die met hetzelfde probleem kampen – wil Maas bij het rijk aandringen op een aanvulling van de Vreemdelingenwet. ‘Eén oplossing zou kunnen zijn om in de Vreemdelingenwet een stukje begeleiding richting het buitenland te regelen. Daarvoor moeten wel goede afspraken met andere EU-lidstaten worden gemaakt. Zonder zulke afspraken gooi je het probleem bij wijze van spreken alleen maar over de schutting.’

Gemeente-overstijgend probleem

Volgens Maas zijn rondzwervende groepen vluchtelingen een gemeente-overstijgend probleem en kunnen dergelijke groepen niet op de radar gehouden worden met behulp van de inzet van boa’s. ‘Ik vind dat eerder een vraag die bij minister Grapperhaus hoort te liggen’, aldus Maas.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het gehele vreemdelingen- en asielbeleid moet zo snel mogelijk op de schop. Al ca. 10 jaar is er sprake van ernstige juridisering (eindeloos bezwaar- en beroep) en trage afhandeling van zgn. economische vluchtelingen. De huidige wetgeving is niet toereikend en daarmee blijft het dweilen met de kraan open.
Advertentie