sociaal / Partnerbijdrage

Het belang van duidelijke communicatie voor beleidsadviseurs

Het belang van duidelijke communicatie voor beleidsadviseurs. Constant schakelen tussen vakjargon en gewone taal?

image.jpg

Als beleidsadviseur jeugd communiceert u met mensen die vakjargon soms wel en soms niet begrijpen. Betekent dit dat u constant moet schakelen tussen vakjargon en gewone taal? Of bestaat een heldere boodschap uit meer dan dat? We leggen u graag uit waarom heldere communicatie zo belangrijk is.

Communiceren als beleidsadviseur

Als beleidsadviseur jeugd bent u verantwoordelijk voor het jeugdbeleid. U ontwikkelt beleid, analyseert problemen, geeft adviezen en schrijft plannen die het jeugdbeleid ondersteunen. Hierbij is duidelijk communiceren erg belangrijk. Maar zo makkelijk is dat niet. Zo heeft u binnen uw werk continu te maken met vakjargon en wet- en regelgeving, maar ook met burgers die nog nooit van dit jargon en deze wetten gehoord hebben. Dit betekent schakelen in uw manier van communiceren en alleen het versimpelen van woorden is hierbij niet voldoende. U wilt immers een verhaal houden dat mensen begrijpen, toch?


Wat is duidelijke communicatie?

Veel burgers vinden het moeilijk om de teksten van de overheid goed te begrijpen. Dat betekent dat ze vaak niet kunnen inschatten wat het gecommuniceerde betekent voor hun eigen situatie en wat ze kunnen of moeten doen. Daardoor kunnen ze niet volop meedoen in onze samenleving en diensten van de overheid niet goed gebruiken. Bij het communiceren met de burger is het daarom extra belangrijk om duidelijk te communiceren. Maar wat is duidelijk communiceren eigenlijk? 
 
Volgens de landelijke campagne voor heldere overheidscommunicatie ‘Direct Duidelijk’ moet duidelijke overheidscommunicatie voldoen aan de volgende 4 punten:

  • U houdt rekening met uw publiek
  • U bent persoonlijk
  • U legt zo helder mogelijk uit wat u bedoelt
  • U ondersteunt uw tekst met beeld

Uiteindelijk moet u ervoor zorgen dat uw publiek begrijpt wat u bedoelt. Dat is namelijk de enige manier waarop er iets kan veranderen in de praktijk. Dat gaat allemaal niet vanzelf. 


Wel of geen gebruikmaken van vakjargon

Toch ontkomt u er als beleidsadviseur niet aan om in uw communicatie gebruik te maken van vakjargon. Dat is ook helemaal niet erg. U heeft nu eenmaal te maken met wet- en regelgeving die soms gewoon echt bij naam genoemd moeten worden. Doe dit ook vooral, maar zorg ervoor dat deze vakinhoudelijke begrippen goed uitgelegd worden.


De kracht van duidelijk communiceren

Wilt u met uw verhaal anderen overtuigen? Meenemen in uw gedachtegang? En laten ervaren welke uitkomsten u voor ogen heeft? Dan is goed kunnen communiceren een van de belangrijkste onderdelen van uw werk. 
 
Dit is niet altijd even makkelijk, maar het geeft absoluut een interessante dimensie aan uw functie. Bestuursacademie Nederland helpt u hier graag bij met bijvoorbeeld de training Beleidsadviseur Jeugd. Na afloop van dit programma kunt u uw jeugdbeleid vertalen naar de praktijk. Zo kunt u adviezen geven in een politiek-bestuurlijke omgeving en duidelijk communiceren met burgers en partners.


Inspelen op de ontwikkelingen in het sociaal domein?

Het takenpakket van beleidsadviseurs in het sociaal domein is in de afgelopen jaren veranderd. Maar hoe blijft u goed op de hoogte? In onze whitepaper geven wij 8 praktische tips.  Download hier onze whitepaper.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.