Advertentie
sociaal / Nieuws

Beschermingsbewind op verzoek van B&W

Colleges kunnen de rechter verzoeken iemand onder beschermingsbewind te plaatsen. Een nuttig middel, dat maar weinig wordt toegepast.

16 januari 2024
Shutterstock advocate werk
Shutterstock

Sinds 2014 mogen colleges iemand in het geval van problematische schulden via de rechtbank onder een beschermingsbewind plaatsen, maar dat komt slechts zelden voor. Dat schrijft de NVVK, de brancheorganisatie voor financiële hulpverleners, op haar website. Recente casussen in Hilversum en Rotterdam tonen aan dat het wel degelijk nuttig kan zijn.

Senior Beleidsadviseur Fysieke Leefomgeving/Wonen

Publiek Netwerk
Senior Beleidsadviseur Fysieke Leefomgeving/Wonen

Teamleider Toezicht en Handhaving Centrum Amsterdam

Gemeente Amsterdam
Teamleider Toezicht en Handhaving Centrum Amsterdam

Rotterdam

Op 27 december jongstleden deed de Rechtbank Rotterdam uitspraak in een zaak over een onderbewindstelling op verzoek van het college van B&W. Uit de uitspraak van de rechter blijkt dat de betrokkene, met problematische schulden, geen hulp accepteerde ondanks een dreigende uithuiszetting. Mede omdat daar drie kinderen bij betrokken waren besloot de rechtbank alle goederen van betrokkene toch onder bewind te stellen. ‘De belangen van de twee nog minderjarige kinderen leggen zodanig gewicht in de schaal, dat het verzoek om onderbewindstelling wordt toegewezen’, aldus de rechter.

Hilversum

Met de onderbewindstelling en het via die weg beheren van de uitgaven doet de gemeente een poging de uithuiszetting te voorkomen. Hetzelfde gebeurde in Hilversum. Daarover sprak de NVVK met de betrokken bewindvoerder en de gemeenteambtenaar. Nadat zij hoorde dat een inwoner met complexe GGZ problematiek uitgezet zou worden vanwege een huurachterstand besloot adviseur kwaliteit schuldhulpverlening Enna Willems het pad van de gedwongen onderbewindstelling te bewandelen. Het college steunde dit en diende een verzoekschrift in bij de rechtbank. Die kende het verzoek toe.

Vraagt meer dan dat

Na herhaaldelijke huisbezoeken besloot de inwoner uiteindelijk mee te helpen aan de gemeentelijke steun. Maar met alleen het bewind was de kous nog niet afgedaan. Samen met de GGZ-hulpverlener ging de bewindvoerder wel tien keer bij de betrokken mevrouw langs, en uiteindelijk is er een opening gevonden. ‘Het voelt heel naar om het zo aan te pakken, maar je moet iets. De eerste maanden heeft de gemeente de huur voorgeschoten.'

Nog veel onbekend

Uit het hele proces bleek dat zowel gemeente als rechtbank, als woningcoöperatie redelijk onbekend was met gedwongen bewind via B&W. Ook de NVVK zegt zelf nog weinig te weten hierover. ‘We verzamelen ervaringen en bestuderen ze met het oog op het ontwikkelen van beleid rond het onderwerp. Op dit moment weten we eigenlijk niet hoe vaak het instrument wordt ingezet; de Raad voor de Rechtspraak kon het ons desgevraagd niet vertellen.’

Aanbevelingen

De NVVK adviseert gemeenten die overwegen dit instrument in te zetten om de grond 'problematische schulden' goed te onderbouwen. De rechter zal immers niet zonder aanleiding besluiten tot gedwongen bewind. Daarnaast is het aan te raden om schuldeisers te benaderen en hen om geduld te vragen en daarbij uit te leggen wat de gemeente van plan is. Verder is het ook belangrijk te weten dat een dergelijk verzoek aan de rechter handtekening vraagt van verschillende mensen van verschillende afdelingen binnen het ambtelijk apparaat.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie