Advertentie
sociaal / Redactioneel

Drie maal is scheepsrecht

Deze maand moet het er echt van komen. Klijnsma zal de vernieuwde Participatiewet aanbieden aan de Raad van State.

30 augustus 2013

Een beetje spannend is het wel. Zou het staats­secretaris Klijnsma (Sociale Zaken) deze keer wél lukken om de Participatiewet via de Raad van State door de twee Kamers te loodsen? Het zou een prestatie van formaat zijn. 

En hoog tijd bovendien. Jaren wordt er al gepraat over het hervormen van ‘de onderkant van de arbeidsmarkt’. CDA’er Bert de Vries had het in 2008 al over werken naar vermogen. En oud-staatssecretaris De Krom zette een aantal jaren geleden de Wet Werken naar vermogen in de steigers. De wet moest in 2013 in werking treden. De Krom kwam een eind.

Tot aan de finish eigenlijk, maar net niet daarover: het kabinet viel en de wet ook. Zijn opvolger Klijnsma pakte het weer op en gaf er een PvdA-sausje aan. Een quotum voor onwelwillende bedrijven, bijvoorbeeld. En loonkosten subsidie in plaats van loondispensatie. In het voorjaar klopte ze vol trots met haar Participatiewet aan bij de Raad van State. Helaas, te vroeg gejuicht. Kabinet en sociale partners sloten een sociaal akkoord, de Participatiewet kon ‘on hold’ en de invoering werd met een jaar uitgesteld.

Dat leverde niet alleen een balende staatssecretaris op, maar ook de gemeenten waren niet blij. Want wat te doen met samenwerking tussen sw-bedrijven. Kan dat doorgaan onder de Participatiewet? Of moet samenwerking ‘congruent’ en dus met andere gemeenten? En de instroom in de sw-sector, moet die – zoals sommige gemeenten doen –  worden stopgezet met het oog op de toekomst? En wat zijn precies de financiële consequenties van de wet?

Maar deze maand moet het er echt van komen. Klijnsma zal de vernieuwde Participatiewet aanbieden aan de Raad van State. Voor het kerstreces moet dan de Tweede Kamer instemmen waarna de laatste en grootste hobbel volgt, de senaat. Op de SP hoeft ze niet te rekenen. Die reageert immers altijd als door een wesp gestoken zodra de woorden Klijnsma en sw-sector in één zin staan. En ook bij de PVV heeft ze geen fans. Als ze slim is heeft ze daarom goed gekeken naar de ideeën van de man die Werken naar Vermogen op de kaart zette: Bert de Vries. Zijn CDA is nodig om de wet door de Eerste Kamer te krijgen. En Klijnsma is slim, dus zal ze tijdens de vele gesprekken met gemeenten, werkgevers, sociale diensten, sw-sector en andere betrokkenen gedacht hebben: krijg het CDA mee en de Participatiewet gaat in 2014 door de senaat.

Voor gemeenten is het de hoogste tijd dat er duidelijkheid komt en dat ze zich kunnen voorbereiden op deze enorme veranderingen. Maar ook voor Klijnsma is het belangrijk. Haar tweede wetsvoorstel – het derde in totaal – over dit onderwerp zal het moeten redden, anders is het gedaan met de geloofwaardigheid van de staatssecretaris.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
Mien Mankepoot is een dom vrouwtje.

Ze had gewoon de wet van Kromme Paul over kunnen nemen.

Succes verzekerd, want het smaakte 2e Kamer opperbest.

Maar nee, toch een een socialistisch sausje er over heen.

En dat lust de 1e Kamer niet.
h van kooten / vader wajonger
Beste Mevrouw,

U weet niet waar u het over heeft:dat een PVDA-er verantwoordelijk wordt voor het dumpen van opeens goedgekeurde wajongers in de biistand.

En dan geen recht meer op een uitkering(partnertoets,gezinstoets).

Partij van de Afbraak!!!!!
Wajonger / Patient
De schrijfster van dit artikel is alleen maar in het politieke spelletje geinteresseerd en niet in de belangen van 230.000 chronisch zieken en gehandicapten die opeens door de snoeiharde bezuinigingen in de waagschaal worden gesteld. Met onnoemelijk veel leed als gevolg. Waarom is Nederland totaal onverschillig geworden ? Hoeveel zelfmoorden van Wajongers gaan jullie oke vinden ?

Advertentie