Advertentie
sociaal / Redactioneel

BB Sociaal

De grootste hervorming sinds het ontstaan van de verzorgingsstaat.’ Deze quote gaat over Groot-Brittannië, waar tientallen verschillende soorten uitkeringen wordt teruggebracht tot één.

22 november 2010

Het nieuwe kabinet daar belooft meer te doen dan ooit om werklozen aan een baan te helpen. En wie drie keer een baan weigert of anderszins niet meewerkt krijgt geen uitkering meer. Het Britse beleid is zonder meer radicaal te noemen. Maar net zo goed zeer ingrijpend zijn de vernieuwingen die de Nederlandse verzorgingsstaat ondergaat, zoals de samenvoeging van de bijstand, Wajong en de sociale werkvoorziening.

 

Politici, beleidsmakers en de mensen op de werkvloer staan daarbij voor moeilijke dilemma’s. Hoe stimuleer je meer mensen tot werken, zonder dat degenen die dat echt niet kunnen door het ijs zakken? En wat vinden we eigenlijk ‘het ijs’? Wanneer is iemand te arm? En op praktisch niveau: nu in tijden van crisis de financiële middelen beperkt zijn, hoe beslis je dan aan wie je dat geld uitgeeft? Hoe zorg je voor synergie tussen het bijstandsbeleid en de inburgering of het welzijnswerk?

 

BB Sociaal probeert u bij te staan in uw zoektocht naar het antwoord op deze dilemma’s. Door een spiegel voor te houden, te wijzen op interessante werkwijzen van anderen, inspiratie te bieden en aan het denken te zetten. Journalistiek onafhankelijk, zoals u van Binnenlands Bestuur gewend bent, zonder vooringenomenheid en met een scherpe blik. Iedere maand brengen we twee achtergrondverhalen over actuele thema’s.

 

Het coververhaal gaat dit keer over de schijnbaar uitzichtloze vicieuze cirkel waarin een groep aan de onderkant van de arbeidsmarkt belandt. Keer op keer wordt een nieuw programma bedacht om ze aan het werk te krijgen, maar de ervaringen uit het verleden weerleggen al te veel optimisme. De blinde vlek in de schuldhulpverlening voor ondernemers is het tweede verhaal.

 

In de rubriek ‘Uitgekeerd’ volgen we vier uitkeringsgerechtigden en kijken we hoe beleid doorwerkt in hun levens en portemonnee. Beleidsmakers krijgen in een rubriek advies ‘vanaf de werkvloer’ en we selecteren voor u een opvallend rapport uit de aanhoudende rapportenstroom. Arbeidsmarktdeskundige Nicolette van Gestel beschouwt in haar column de grote ontwikkelingen, terwijl schrijfster Mirjam Pool vertelt over haar ontmoetingen met bijzondere personen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie