Banendoelstellingen beschut werk 2018 en 2019 bekend
Gemeenten moeten aan het eind van 2018 voor tenminste 4.600 beschutte werkplekken hebben gezorgd, meldt de rijksoverheid. Dat betekent dat er, mits de doelstelling voor 2017 gehaald wordt, volgend jaar maar liefst tweeduizend beschutte banen bij moeten komen.
Gemeenten moeten aan het eind van 2018 voor tenminste 4.600 beschutte werkplekken hebben gezorgd, meldt de rijksoverheid. Dat betekent dat er, mits de doelstelling voor 2017 gehaald wordt, volgend jaar maar liefst tweeduizend beschutte banen bij moeten komen. De doelstelling voor 2019 (6.000 beschutte banen) is nog ‘zeer voorlopig’.
Doelstellingen opgelegd
Gemeenten zijn in het kader van de Participatiewet verplicht om voor voldoende werkgelegenheid voor arbeidsgehandicapten te zorgen. Sinds dit jaar worden vanuit Den Haag doelstellingen opgelegd aan gemeenten nadat voormalig staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) concludeerde dat gemeenten onvoldoende resultaat boekten in het creëren van banen voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Halverwege 2016 waren slechts 115 beschutte banen gerealiseerd terwijl gemeenten geld ontvingen om dat jaar 3.200 banen te scheppen.
Hoge doelstellingen grote en middelgrote steden
Weinig verrassend is dat vooral de grote en middelgrote steden voor veel extra beschutte banen moeten zorgen. Van Amsterdam wordt in het komend jaar verwacht dat het voor 243 extra beschutte werkplekken zorgt. Rotterdam moet 172 banen opleveren, Den Haag heeft als doelstelling om voor 127 banen te zorgen. Utrecht hoeft er slechts 66 realiseren. Sommige kleine gemeenten (Alphen-Chaam, Blaricum, Rozendaal, en alle Waddengemeenten behalve Texel) hoeven komende twee jaar voor geen enkele beschutte arbeidsplaats te zorgen. De verdeelsleutel is volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gebaseerd op de middelen die gemeenten in het verleden ter beschikking gesteld kregen voor de toenmalige Wsw (Wet sociale werkvoorziening).
‘Doelstelling realistisch’
Of de doelstelling van een totaal van 2.600 beschutte banen voor 2017 gehaald wordt is nog maar de vraag. In een rapportage van het UWV werd eind oktober gemeld dat er tot dan toe 1.685 beschutte banen waren. Een woordvoerder van Cedris, de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie, laat weten dat de doelstelling voor 2018 volgens hem realistisch is, maar houdt tegelijkertijd een slag om de arm. ‘De mensen om die banen in te vullen staan in ieder geval klaar. Het is vooral van belang dat gemeenten ook de benodigde financiën vrijmaken.’ De voorlopige einddoelstelling van het beschut werk-beleid is dat er in 2048 dertigduizend banen voor arbeidsgehandicapten moeten zijn.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.