Advertentie
sociaal / Nieuws

Anti-krakers op straat voor Oekraïners

Anti-kraakclubs waarschuwen gemeenten: niet overhaast te werk gaan met plaatsen Oekraïners.

18 maart 2022
Gomarus college Zuidhorn
In de Groningse gemeente Westerkwartier zouden acht anti-krakers op straat zijn gezet. Zij woonden in voormalige Gomarus College te Zuidhorn.

De overkoepelende anti-kraakorganisaties waarschuwen gemeenten niet overhaast te werk te gaan met het opvangen van Oekraïense vluchtelingen in anti-kraakpanden. Bewoners worden erdoor overvallen en kunnen op straat komen te staan.

Strategisch beleidsadviseur zorg en veiligheid

Duo+ in opdracht van gemeente Uithoorn
Strategisch beleidsadviseur zorg en veiligheid

Projectmanager ‘Dossiers op Orde’ pSG-cluster

JS Consultancy
Projectmanager ‘Dossiers op Orde’ pSG-cluster

Contract

In de solidariteitsgolf tegenover het Oekraïense volk lijkt het erop dat sommigen hun doel voorbij schieten. Zo zeggen gemeenten hun contracten met anti-kraakorganisaties plots op om in anti-kraakgebouwen Oekraïense vluchtelingen te huisvesten. In een aantal gevallen raken de huidige bewoners hun huis kwijt. De Vereniging van Leestandbeheerders en het Keurmerk Leegstandbeheer trekken daarom aan de bel. ‘We worden geconfronteerd met gemeenten die hun contracten snel willen opzeggen, zodat de bewoners er meteen uit moeten. Voor degenen die dat treft, is het wel erg vervelend. We willen gemeenten waarschuwen om mensen niet op straat te zetten,’ zegt keurmerkvoorman Koos Karssen.

Niet vogelvrij

Iedereen spant zich in en wil bijdragen wat hij kan, maar moet er wel voor opletten dat er geen ongewenste neveneffecten ontstaan, meent Karssen. ‘Bewoners moeten niet vogelvrij zijn. We willen iedereen, dus ook gemeenten, erop wijzen dat je niet zomaar mensen à la minuut kunt wegsturen.’ Karssen: ‘Onze leden bekijken of die mensen dan naar een andere locatie kunnen. Ook geven wij het signaal af om de opvang voor Oekraïners te combineren met zittende anti-kraakbewoners.’

We willen gemeenten, erop wijzen dat je niet zomaar mensen à la minuut kunt wegsturen.

Binnen de norm

Karssen wijst op Krimpen aan den IJssel, waar de gemeente twee anti-kraakbewoners nagenoeg uit huis zette. Joost Hamming vertegenwoordigt De Kabath Vastgoedbeheer, dat het contract met de gemeente had. ‘Onze locatie is daar door de gemeente opgezegd voor vluchtelingen uit Oekraïne,’ vertelt hij. ‘Het mocht allemaal binnen de afgesproken norm van 28 dagen. We hebben vervolgens aangeboden dat het koppel dat daar woont gezamenlijk met de vluchtelingen kon wonen, maar dat werd afgewezen door de gemeente, waardoor ze zomaar weg moesten. Er zijn constant bouwvakkers over de vloer geweest en dat heeft deze bewoners ook overvallen.’

Naar de media gestapt

Burgemeester Martijn Vroom (CDA) van Krimpen aan den IJssel spreekt die lezing tegen. Hij is verantwoordelijk en kan verklaren wat er is gebeurd. ‘We kwamen op een oud schoolgebouw uit dat over een jaar of twee verbouwd moet worden. De twee anti-kraakbewoners wilden niet met ons praten. Omdat wij haast hadden, hebben we het contract opgezegd.’ Ook hadden de bewoners al meer ruimten in het pand in gebruik dan toegestaan was, benadrukt Vroom. ‘Ondanks dat zijn ze naar de media zijn gestapt.' De anti-krakers hebben inmiddels, met bemiddeling door de gemeente, een woning in een buurgemeente gevonden.

Beetje vreemd

Vroom vindt de waarschuwing van de koepelorganisaties een beetje vreemd. ‘Je woont als anti-kraker jarenlang voor een habbekrats in een pand, dus dan moet je niet raar opkijken als het contract binnen 28 dagen kan worden opgezegd.’ Een dag na opzegging waren er al bouwvakkers in het gebouw. ‘Natuurlijk, want het is ons pand,’ zegt Vroom. ‘We hebben er alles aan gedaan om met deze mevrouw te communiceren, maar zij was niet beschikbaar.’ In Krimpen aan den IJssel komen uiteindelijk circa 75 Oekraïners, waaronder weeskinderen die in een schippersinternaat worden gevestigd. De gemeente heeft veel ervaring met het huisvesten van asielzoekers en wil de schouders eronder zetten voor de Oekraïners.

In onzekerheid

Ook in andere gemeenten speelt dezelfde problematiek met anti-kraakpanden die zomaar worden opgezegd in ruil voor huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen. In de Groningse gemeente Westerkwartier zijn volgens lokale media acht jongeren op straat gezet. Zij woonden in voormalige Gomarus College te Zuidhorn. Ook in Edam-Volendam ontstond vorige week onrust toen de gemeente aankondigde een voormalig bejaardentehuis om te toveren van anti-kraakpand naar vluchtelingenopvanghuis, zo meldt het AD. Voor twaalf bewoners is de toekomst ongewis. In Nederland moeten 50.000 plaatsen komen voor Oekraïners terwijl de woningnood al torenhoog is.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie