Advertentie
sociaal / Nieuws

Ambtenaren steeds blijer met hun baan

Werknemers bij de rechterlijke macht blijken het meest tevreden (87 procent) met hun baan. Van de ambtenaren bij het rijk, provincies, gemeentenen waterschappen is driekwart tevreden.

19 september 2008

Tot de minder tevreden sectoren behoren defensie, politie, het middelbaar beroepsonderwijs en het voortgezet onderwijs. Een en ander blijkt uit het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek 2008 van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Aan het onderzoek deden 57.000 ambtenaren mee.

 

Ambtenaren zijn gemiddeld genomen meer tevreden over hun baan dan werknemers in de marktsector. De tevredenheid in die sector is met een score van 72 procent drie procent lager. Wel is de marktsector sinds 2005 aan een opmars bezig is. Overheidswerknemers zijn beter te spreken over hun baan, dan over hun organisatie, al is er wel een verbetering te constateren. In 2005 was 51 procent van de ambtenaren tevreden met de organisatie.

 

Dit is opgelopen tot 56 procent in 2007. Bij de waterschappen is de tevredenheid over de organisatie met elf procent gestegen ten opzichte van 2005, bij het rijk met acht procent. Bij gemeenten bleef die stijging beperkt tot vier procent. Tussen beide sectoren zit geen verschil meer: 57 procent. Provincieambtenaren waren en blijven met 61 procent iets blijer met hun organisatie. Opvallend is dat men in de marktsector gemiddeld genomen een stuk meer tevreden is over de organisatie dan in overheidsland (65 procent).

 

Ambtenaren zijn vooral positiever geworden over de primaire arbeidsvoorwaarden: een toename van acht procent. Personeel in de sectoren waterschappen en provincies (beide 70 procent) blijkt het meest positief over het salaris. Ook bij de gemeenten en het rijk is men bovengemiddeld positief (beide 61 procent). Verreweg het minst tevreden over het salaris is het personeel bij de politie (34 procent) en het voortgezet onderwijs (43 procent).

 

Collega’s

 

Als een vergelijking met voorgaande jaren wordt gemaakt, blijkt vooral in bepaalde sectoren de tevredenheid met het loon sterk toegenomen. Het rijk en de rechterlijke macht laten een stijging van zestien respectievelijk veertien procent zien. In deze sectoren is in 2007 een nieuwe cao afgesloten, wat zich direct lijkt te vertalen in een grotere tevredenheid met het loon. Ook personeel bij de waterschappen (+ 12 procent) laat een bovengemiddelde stijging zien.

 

Negatiever zijn de overheidsmedewerkers geworden over de hoeveelheid werk (-7 procent) en de secundaire arbeidsvoorwaarden (-5 procent). Tussen de verschillende aspecten van de functie zitten grote verschillen in de mate van beoordeling door ambtenaren. Zo is bijna negentig procent van de overheidswerknemers tevreden over de relatie met de collega’s, terwijl slechts eenderde van hen tevreden is over de wijze waarop de organisatie wordt bestuurd. Aspecten die ook negatief worden beoordeeld zijn de informatievoorziening en communicatie binnen de organisatie (34 procent), de werkdruk (37 procent) en de resultaatgerichtheid van de organisatie (39 procent). Naast de inhoud van het werk zijn de wijze waarop de organisatie wordt bestuurd (69 procent), de wijze waarop de direct leidinggevende leiding geeft (64 procent) en de loopbaanontwikkelingsmogelijkheden (63 procent) belangrijke redenen om te stoppen met de baan.

 

CDA vindt Gelderland te grijs

 

CDA Gelderland wil meer jonge en minder oude ambtenaren zien in het provinciehuis. Het zint de christendemocraten niet dat Gelderland door de vergrijzing de op één na duurste provincie is geworden. In juli berichtte Binnenlands Bestuur dat Gelderland samen met Overijssel de afgelopen jaren te maken hadden met de sterkste stijging van het aandeel ouderen in het personeelsbestand. Tegelijkertijd nam het aandeel jongeren in die provincies het meest af (-4,3 procent.)

 

In vragen aan het dagelijks bestuur van Gelderland uit de CDAstatenfractie haar zorgen dat niet alleen de loonkosten daardoor fors stijgen - plus 7 procent in 2007 - maar dat het ook het imago van de provincie geen goed doet. ‘De ontwikkelingen in Gelderland zijn in 2007 afwijkend in vergelijking met andere provincies. De jonge ambtenaar in Gelderland vertrekt snel, waardoor minder dan tien procent van de ambtenaren jonger is dan 35 jaar’, aldus de Statenfractie. Het gevaar is volgens CDAfractievoorzitter John van Meeteren dat nieuwe inzichten en kennis van de laatste ontwikkelingen daardoor kunnen stokken. ‘Het CDA wil een goed functionerend en dynamisch ambtelijke organisatie’, stelt hij. Zijn conclusie is dat het personeelsbeleid fors op de schop moet. De toename van de gemiddelde leeftijd van werknemers is niet uniek voor Gelderland. Over de hele linie steeg in 2007 het aantal 55-plussers met twee procent - de grootste stijging van de gemiddelde leeftijd van de afgelopen vijf jaar.

 

Bedroeg de gemiddelde leeftijd in 2006 precies 45 jaar, eind vorig jaar was de provincieambtenaar gemiddeld 45,6 jaar oud. In Friesland en Groningen werken relatief de meeste werknemers van vijftig jaar of ouder. Hun aandeel bedraagt daar ruim 44 procent.

 

Tevredenheid ambtenaren over salarissen

 

  • Rijk: 61%

     

  • Waterschap 70%

     

  • Provincie 70%

     

  • Gemeenten 61% 

     

  • Politie 34%

     

  • Voortgezet Onderwijs 43%

     

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie