Advertentie
sociaal / Nieuws

Zorgelijke toeloop bij voedselbanken

1500 klanten in Amsterdam, 3000 in Rotterdam. En de aantallen blijven stijgen.

23 december 2012

De voedselbanken in het land zien door de economische crisis een flinke groei van het aantal klanten. Vooral in de weken voor kerst melden veel mensen zich aan, zei een woordvoerder van Voedselbanken Nederland.

Jaarlijkse toename tot 20 procent

In Amsterdam neemt het aantal gezinnen dat een beroep doet op de voedselbank jaarlijks 10 tot 20 procent toe. ,,Vorig jaar hadden we nog tussen de 1000 en 1100 klanten, nu zijn dat er al 1500'', vertelde een zegsvrouw. ,,Vanaf begin december krijgen we zo'n 20 telefoontjes per dag van mensen die zich willen aanmelden. We maken ons grote zorgen, dit is heel verontrustend.''

Minder voedsel geleverd

Rotterdam kampt met hetzelfde probleem, verklaarde een woordvoerster. ,,In Rotterdam hadden we deze week al 80 nieuwe aanmeldingen. Dat is op een totaal van bijna 3000 klanten wel veel.'' Volgens haar werd er de afgelopen 1,5 tot 2 jaar eveneens minder geleverd. ,,Van overschotten die we eerst hadden, is nu geen sprake meer.''

Zorgen over volgend jaar

Hoewel in de decembermaand veel extra's bij de voedselbanken binnenkomen, is dat in januari ,,als de lichtjes doven'' weer voorbij. ,,We maken ons beslist zorgen over volgend jaar. Dan verwachten we een nog grotere toestroom van hulpvragen'', zei de woordvoerster.

Wachtlijst voor intakegesprekken

Ook in Leeuwarden loopt het aantal nieuwe aanmeldingen snel op, vertelde een medewerker. ,,Een paar weken terug zaten we op 275 klanten, nu zijn dat er al 325. We hebben pas half januari weer plek voor intakegesprekken.'' Overigens komt het volgens hem iedere winter voor dat meer mensen aankloppen bij de voedselbank. ,,Maar de situatie in het land laat zich nu wel gelden.'' Hoewel exacte cijfers in Utrecht ontbreken, ziet ook hier een woordvoerder eenzelfde trend.

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Sorry hoor! Maar dit werkt toch ietwat op de lachspieren. In de kassen kunnen ze geen Ned krijgen en moeten we mensen uit Polen halen etc.



En de omzet in vuurwerk is het grootst in de achterstandswijken, waar ook het meeste alcohol wordt gedronken.



Maar vooruit die voedselbank helpt weer wat mensen van hun minderwaardigheidscomplex af en het geeft hun het St Nicilaas gevoel.



En natuurlijk zal er zeker wel eens iemand zijn die echt ( per ongeluk) in de problemen is geraakt! Dat komt in iedere maatschapij voor. Nou die mogen echt bij mij komen! Na mijn dood wordt ik toch voor 50 % belast, dan kan ik nu ok wel wat we geven!
True
@ Piet



spijker op de kop, de zieligheidsPR draait weer op volle toeren.
Paul / projectleider
Een groeimarkt! En dat in deze tijd...tja mensen weten nu de weg te vinden. Ben bang dat het initiatief ten onder gaat aan z'n succes
D. van Arum / hoofd financien
Jammer van deze negatieve reacties, ik zou zeggen, kom eens kijken en verdiep je eens ECHT in de problemen van deze mensen voordat je deelneemt aan borrelpraat.



Ik zeg altijd, dit kan een ieder overkomen.
P. Schneider / Nvt
Helaas is te constateren dat in een hoog tempo steeds meer mensen in problemen komen. Meer dan in voorgaande jaren is er door kerken op de een of andere wijze het afgelopen jaar hulp geboden aan hen die het gewoon niet meer overzien of redden. Zelfs sociale diensten doen via de achterdeur steeds meer een beroep op de kerken omdat zij er zelf niet meer uitkomen.

Fijn dat de regering het voornemen heeft om nog meer neer te gaan leggen bij gemeenten en daarbij tegelijkertijd vooral het geld in onvoldoende mate mee te geven.

Gemeenten, heel veel succes met deze situatie.
Piet / directeur
DIRK VAN ARUM + SCHNEIDER

Dirk "borrelpraat"? Ik biedt die enkeling aan die buiten zijn schuld echt problemen heeft, die mag bij mij komen Dirk! Dat biedt jij ze niet aan! Ik geef aan dat er in crisistijd veel meer geld wordt uitgegeven voor vuurwerk! Belachelijk gewoon. En werken in de kassen of huishouding etc willen ze niet. Er is gewoon een categorie die simpel bij gebrek aan moraal "de hand ophoud". En de enkeling die het vaak echt nodig heeft gaat niet eens naar de voedselbank.

SCHNEIDER, leg de mensen aan het infuus bij Gemeenten en Kerken. Het is net als wij in Afrika komen dan wordt je toegehold door velen om je geld. Maar ze zijn zelfs te lui om een eigen groentetuin bij te houden. Ze laten de vrouwen en kinderen waterhalen! Naar schooll willen ze meest niet. Start je een project en ik licht mijn hielen ligt het project meest binnen 1 jr soms 3 jr op z'n kont. En dat soort mensen wil jij hier ook kweken. Als je dieren in de wildernis gaat bijvoeren, kunnen ze na korte tijd niet meer voor zichzelf zorgen en gaan ze dood! Werk genoeg in Ned. Maar daar zijn een deel van de Ned ( inclus een deel van de allochtonen) te hooghartig voor. Ze hebben liever een uitkering en klussen bij! En als U dat nu zo graag wil mijnheer Schneider, helpt U deze mensen dan persoonlijk. Waarom moeten Gemeenten dat doen op mijn kosten! Maarja lekker roepen en anderen laten betalen mijnheer Schneider, dat is een kenmerk van de tijd, niet ik, maar de Overheid moet het doen. Maar die Overheid zijn wij allemaal samen mijnheer Schneider!! Denk er nog eens over! Of lekker met de pers meehuilen want dat zielig schrijven trekt altijd zielige lezers!
Gert Positief / Consultant
De reactie van P (consultant) getuigt van absolute onwetendheid. Jammer dat je zo'n ongenuanceerde mening durft te uiten. Ga eens kijken bij de voedselbank. Ga daar eens met de mensen praten en kom dan nog eens terug. Ik hoop niet dat jij ooit in zo'n positie komt want dat wens je niemand toe.

Ps. Nederlanders willen ze in de kassen niet hebben want die kan je niet uitbuiten.

A vd Leer
@piet (consultant) (en anderen): het is een misvatting dat bij de voedselbank alleen mensen cliënt zijn die niet werken. En te lui zijn om ..... etc. etc. Veel voedselbank klanten hebben een baan, maar houden te weinig over door allerlei oorzaken. Ook groeit de categorie zelfstandigen (ondernemers, ZZP-ers) die hard werken, maar te weinig verdienen om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor een beperkte tijd is het mogelijk om voedselbankpakketten te krijgen. Onder strikte voorwaarden.

A vd Leer
Van de Voedselbank website:



Wij weten wel wat u soms stiekem denkt...



Het zijn mensen met torenhoge schulden, opgebouwd door roekeloos lenen. Die niet werken. Laag opgeleid natuurlijk. Van die types: wel een breedbeeld en een dvd, maar de kinderen voor schandaal de straat op sturen.



De werkelijkheid is anders: Slechts een deel van onze cliënten heeft problematische schulden. Vaak gemaakt om zolang mogelijk 'normaal' te kunnen blijven leven. Er zijn genoeg mensen bij met betaald werk (20%) en een (middel)hoge opleiding. En een mooie tv is niet noodzakelijk, maar vaak wel de enige overgebleven luxe. Vakanties, merkkleding, schoolreisjes en betaald sporten zijn allang doorgestreept. Kleren kopen ze meestal tweedehands.



Een alleenstaande moeder met kinderen bijvoorbeeld, die in geldproblemen komt doordat haar man geen alimentatie betaalt; een zelfstandige ondernemer, goed opgeleid, die zijn zaak onderuit ziet gaan en schuldeisers nog tienduizenden euro’s moet betalen; een ontslagen werknemer die te lang op een uitkering moet wachten en z’n spaargeld al heeft opgegeten. Een oudere met een AOW-uitkering die de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen.



Dit soort mensen komt vaak terecht in de vicieuze armoedecirkel; Te weinig geld, gezondheidsproblemen door eenzijdige en/of slechte voeding, een toenemend sociaal isolement, verleid worden tot het afsluiten van ‘goedkope’ leningen... De problemen stapelen zich geleidelijk op, tot ze de mensen om wie het gaat, dreigen te verpletteren.



Als Voedselbank kunnen we via het uitdelen van voedselpakketten tijdelijk wat druk van de ketel halen. Zo krijgen onze cliënten de kans actief aan verbetering van hun situatie te werken

http://voedselbankennederland.nl/index.php?optio …

Piet / consultant
Ik erken dat er uiteraard problemen zijn. Ik heb al gezegd, stuur die mensen naar mij persoonlijk, dat heb ik nog niemand horen zeggen.



Echter ik las zojuist dat zo'n ca 15000 criminelen in Ned een bijstandsuitkering krijgen. Misschien kan de Overheid die beter stoppen en dit uitkeren aan de voedselbanken!



Verder hoor ik niemand omtrent de vuurwerk verkoop het subsidie infuus etc, etc, wordt volstrekt aan voorbij gegaan.



Erg laaghartig en van vooringenomenheid getuigen de opmerkingen zoals:

AART ( wij weten wel wat U soms stiekum denkt)

GERTJAN ( Ned willen ze in de kassen niet hebben, want die kan je niet uitbuiten)



Tot slot kan ik U zeggen dat ik ca 20 jr bij de Overheid heb gewerkt, o.m. ook in achterstands wijken. En natuurlijk zijn er altijd uitzonderingsgevallen. Zoals ik schreef stuur ze naar mij ik kan er zeker wel een aantal(tijdelijk) helpen.



Maar we moeten nu eenmaal maatschappelijk accepteren dat er altijd gevallen zijn die je niet kan helpen. Op een X aantal mensen zijn er altijd die tussen de wal en het schip vallen. Alle zelfmoord gevallen in Ned ( hoger dan het aantal verkeersdoden) kan je ook niet voorkomen. We geven idioot veel geld uit aan Afghanistan zonder enig resultaat ( politie agenten die zijn opgeleid, die achteraf bij de Taliban zijn ) en nu hun collega's doodschieten. Wij hebben honderdduizenden buitenlanders aan het werk. Zet de Ned aan het werk, dat spaart uitkeringen en is er meer geld voor noodgevallen. Maar voedselbanken is een ongecontroleerde noodgreep van een handjevol idea

listen.

Hans Schalkwijk / adviseur
Tsja Piet. Je kunt wel alles aan alles koppelen. Daar is niemand mee geholpen. Dat iemand schuldig is neem je ook al erg gemakkelijk aan. Ga eens bij de voedselbanken helpen.
carla exoo / OUD POLITICA
Voedselbanken in een welvarend Nederland vraagt om politieke actie!!!! Ze moeten overbodig zijn . Beschamend!!!!!!!
Piet / directeur
HANS, ik heb niemand beschuldigd, dat maak jij er van. Wederom zo'n vooringenomenheid. En inderdaad ik koppel alles aan elkaar, omdat dit sociaal is. Maar ad hoc beleid zonder echte deskundigheid en simpel zielig gedoe ( gelijk Johannes de potvis), verfoei ik.



Inderdaad voeselbanken horen overbodig te zijn. Wat zien we op dit moment dat de Overheid op zieken, gehandicapten, etc gaat bezuinigen. Schande. Laten wij alle X % inleveren zonder nivelering, klaar de zwakken hebben geen politieke stem.



Als mensen hulp nodig hebben prima, maar wel gecontroleerd en zonder zielig geouwehoer!!!
Piet / directeur
HANS, ik heb niemand beschuldigd, dat maak jij er van. Wederom zo'n vooringenomenheid. En inderdaad ik koppel alles aan elkaar, omdat dit sociaal is. Maar ad hoc beleid zonder echte deskundigheid en simpel zielig gedoe ( gelijk Johannes de potvis), verfoei ik.



Inderdaad voeselbanken horen overbodig te zijn. Wat zien we op dit moment dat de Overheid op zieken, gehandicapten, etc gaat bezuinigen. Schande. Laten wij alle X % inleveren zonder nivelering, klaar de zwakken hebben geen politieke stem.



Als mensen hulp nodig hebben prima, maar wel gecontroleerd en zonder zielig geouwehoer!!!
Nico / inkoper
De financiele banken, die de werkelijke schuldigen zijn aan de crisis, doneren niet veel heb ik begrepen!
Piet / directeur
Beste mijnheer DE KONING, het schort een beetje aan kennis en opleiding. Het is erg gemakkelijk iemand de schuld te geven. De schuld van de schulden crisis is te leggen bij de verantwoordelijk van de mensen zelf die te veel en te hoge schulden maken. Die de tering niet naar de nering kunnen zetten. Mensen die niet willen werken/uitkeringstrekkers, waarvoor wij Polen e.d. uit buitenland halen. Wat denkt U dat dat kost MIJN HEER DE KONING, wordt s.v.p. wakker of ga een adequate opleidng volgen!
Hannes Haganum / kritisch lezer
Als ik die beschuldigende welles/nietes discussie even volg, dan denk ik slechts : 'Dit land heeft zelf dringend behoefte aan besteding van ontwikkelingshulp". Je hoeft niet erg belezen te zijn om vast te kunnen stellen dat de oorzaak van de huidige crisis ligt in een onverantwoordelijke, wereldwijde overkreditering gedurende een reeks van jaren. Bij de Voedselbanken zie je de slachtoffers van de crisis die zichzelf niet meer kunnen redden. Belangrijk is hoe we ook mensen aan de onderkant van de samenleving weer een perspectief kunnen geven en mee laten doen in de samenleving.
Piet / directeur
BESTE HANNES,OVERHEIDSDIENAAR, als de Overheid 15.000 criminelen geen bijstands uitkeri8ng geeft hebben we geen voedeselbanken nodig. Goedemorgen! Dan heeft de onderkant van de samenleving perspectief zat. Idem als die Polen thuis gaan werken en de onterechte uitkeringstrekkers eens aan het werk gaan GOEDEMORGEN! Kortom van ons beleid deugd niets!
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
Voedselbanken waren bedoeld om mensen die tijdelijk door onverwachte kosten of bureaucratie in de knel zijn gekomen te helpen. Aan de andere kant om goed voedsel niet weg te gooien. Dat leek een mooie combinatie.



Wie de populatie kent, weet dat er mensen zijn die niet budgetteren willen, die dat niet kunnen en die door overmacht daar gebruik van moeten maken.



Het duurt 8 weken voor een bijstandsuitkering rond is, of een andere uitkering. Welke organisatie je ook belt, erkent dat alleen een inkomen van onder de Euro 1000,00 niet toereikend meer is om basis vaste lasten te betalen en basis boodschappen. Kun je er wat zwart bijwerken, of familie, of de Kerk hebt die helpt dan heb je geluk.



Kortom, Politiek, Bestuur, Maatschappelijke organisatie, Kerken laten het met elkaar afweten.

Kijken weg. Wat de overheid in vestzak denkt uit te sparen gaat vroeg of laat de broekzak weer uit.

Dat is ronduit schandelijk en ondermijnt vertrouwen in die instituten en onderling.

Ook na Fortuyn waarschuwt de Belgische evenknie de Wever voor politieke kloof tussen grote steden en platteland. Tussen de Kamer en huiskamer.



Er moet een systeemverandering komen. Je kunt niet als overheid na 30 jaar construeren aan een bepaald overvloedig sociaal systeem, met alle gevolgen van dien, incl. kapitaalverspilling, in de stuurhut ineens het roer in een ruk 30 jaar terugdraaien en verwachten dat de Titanic daaronder ook zo vlug daarop kan instellen.



Bij grote veranderingen moet je de daarbij behorende systeemveranderingen plegen.

Minister Blok zag ook in dat je huiseigenaren niet zo voor het "blok" moet zetten en gaf meer tijd.



Een sociaal incasso bureau (SIB) die vrijwillig en verplicht budgetbeheer toepast en sociale leningen verstrekt. Vroegtijdig een Berg vormt die naar Mozes gaat. Schuldhulpverlening is een moderne vorm van werkverschaffing. Voedselbanken zoals dat in de praktijk invulling krijgt vormt een brevet van onvermogen van een struisvogel systeem zonder een probleemeigenaar. De incasso industrie vaart er zeer wel bij.



Je kunt de armoedeval als mensen van uitkering naar werk overgaan niet verhalen bij laagste inkomens. Zet dan tentenkampen op, of caravanparken voor die groep, als werken niet moet als je kunt, maar moet lonen ten koste van onderste inkomenlaag.



Het is dweilen met de kraan open. Meer hulpverlening, meer voedselbanken, meer Caritas.

Je hoort daar rondom armoede niemand over.

Het lijkt wel of politiek en Bestuur en al die andere genoemde organisaties van de incasso industrie afhankelijk zijn. Het is ronduit bizar!



Een goed opgezet Sociaal Incasso Bureau en een zorgcoördinator naast huisarts die indiceert, de uitvoerders controleert, zorgen ervoor dat de Sociaal Democratie gehandhaafd blijft op een acceptabel niveau en alle Kapitaalverspilling tot op de dag van vandaag, vermeden wordt. Het gaat om niet meer geld, maar om beter inzetten van de beschikbare middelen. Fortuyn riep dat tevergeefs 20 jaar terug al. Wij zijn realisten met een hart, zei hij bij het LN congres. Net als Bart de Wever nu werd Fortuyn in een bedenkelijke hoek gezet, De Koning van België laat zich zelfs daarvoor misbruiken in zijn Kersttoespraak. Steenworp afstand en 10 jaar verder, zelfde dynamiek en dus niks geleerd.



70% van de Nederlanders (horen we vandaag op het nieuws) willen dat men eerst de boel hier op orde brengt en dan pas bakken geld naar buitenland brengt. Tevens is men slecht te spreek over houding van mensen onderling.



Een ieder voor zich....wordt gestimuleerd door wanprestaties van vele verantwoordelijken. Dat tast cohesie.



Als overheid en alle voornoemde partijen niet veranderen gaat de democratie partijen in het zadel helpen die wel uitzicht bieden (haalbaar of niet).

Dan heb ik het niet over Fortuynisme, of de Belgische variant van Bart de Wever, zoals kortzichtigen en politieke opponenten preken en zoekende naar zondebokken als afleiding van eigen onvermogen.

gerrie
Voedsel is in dit land spotgoedkoop. Prijzen worden kunstmatig laag gehouden door de overheid. Tegels uit de tuin en groenten erin. Daar los je iets mee op in dit land.Niet alleen maar de hand ophouden. Ze verkopen zeker ook sigaretten en drank bij de voedselbank??
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
@Bert

Voedselbanken verkopen niks. Men geeft alleen.

U zet hier wel een raar beeld neer.

Niettemin zou ik de mensen die daar komen die roken en drinken niet graag de kost willen geven.

Dat zijn zo van die sociale weerbarstige problemen, die met gehanteerde autonomie rechten moeilijk te corrigeren zijn. Je hebt de kinderen er dan weer mee als je ze weigert.

Al die voedselbanken, die als paddenstoelen uit de grond komen, kosten niet niks. Vriezers, auto onderhoud, benzinevergoedingen vrijwilligers, onderdak. Je hebt wel ruimte nodig. Intern is men bij dit soort organisaties aan de bovenkant niet altijd reëel. Er is subsidie nodig om dit te kunnen runnen. Gemeenten hebben wel belang erbij, want dan staan daar minder mensen op de stoep die geen geld meer hebben voor boodschappen.

Om die subsidies en producten te genereren werkt het zielige deel van het verhaal beter en dat helpt niet om probleem aan de kraankant aan te pakken.

De omgeving ziet ook wie wat krijgt en hoe men leeft. Als een en ander niet klopt doet dat de geloofwaardigheid van deze voedselbanken geen goed.

Als je basic eet hoeft dat niet duur te zijn. Dat ben ik met u eens. Maar als onderste inkomen laag niet meer toereikend is om basis vaste lasten te betalen en je hebt veel extra kosten, blijft er geen boodschappengeld meer over. Dat kan om eigen bijdragen gaan, of een fietsreparatie etc, als je dat zelf niet kunt. Een PC is een algemeen gebruiksartikel, een wasmachine, stofzuiger en koelkast ook. Die gaan een keer stuk. De ene Gemeente doet dat kado. De ander wil alleen geld lenen hiervoor. Aflossen moet dan van eetgeld.

Piet / directeur
BESTE KEIJZER. Uw conclusie van

- aflossen

- moet van eetgeld

is volstrekt Uw subjectieve (onnodige) keuze.

Immers aflossen is al arbitrair. Iedereen weet dat gebruiksartikelen een keer de geest geven. Simpel dus van te voren gaan sparen. Ga ergens werken in de kas, supermarkt, bij de boer of waar dan ook! Of ga eerder nar de soc dienst Hoeven ze ook geen rente te betalen. Ze kunnen oook hun biertje laten stan, of niet meer roken etc, etc. Of zij deze mensen kind gebleven, weten zij niet wat werken en vooruitzien is! Kortom de zieligindusstrie met KERTST draait weer op volle toeren!
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
@Piet

U generaliseert gigantisch en gooit elke situatie op de grote hoop en toont mijns inziens een blinde vlek voor tal van individuele situaties die zich goed proberen te handhaven, maar niet meer lukt en voor wie uw adviezen eigenlijk schofferend zijn. Chronisch zieken en gehandicapten, om maar mee te beginnen. Wat moeten die met uw adviezen?



Niet iedereen heeft een netwerk die fin. bijspringt.

Niet iedereen heeft zelf het vermogen om heel strak te budgetteren. Zelf klussen in- en buiten huis te doen. Dat strekt over de hele linie veel verder dan kosten van door u genoemd biertje en tabak en iedereen rookt ook niet en koopt kratten pils.



Er veranderen in razend tempo tal van zaken m.b.t. compensatie regels voor bodeminkomens. Verschraling in korte tijd van aftrekposten IB.



Er is een enorme bureaucratie en werkverschaffing ontstaan en die daarin werken wel kunnen sparen waarschijnlijk wat salaris betreft. Helemaal als partner ook inkomen heeft.



Het door politiek en Bestuur opgetuigde systeem wil men nu in no time als een ballon laten leeglopen, tot niveau 40 jaar terug, met de illusie dat de boemerang daarvan zal uitblijven.

Dat is domme struisvogelpolitiek.

De huidige leef omstandigheden gaan niet 40 jaar terug in tijd. Daar steekt men de kop massaal voor in het zand.



De verhouding tussen inkomen en woonlasten is in vrij hoog tempo enorm versmald t.o.v. vroegere jaren.



Voorheen voldeed een antenne op het dak i.p.v. huidige techniek t.b.v. televisie en internet. Nu moet je gas en licht betrekken van een maatschappij en hoe weinig het gebruik ook, Euro 35,00 per maand voor netbeheer. De olietank of kolen laten brengen kostte niks.



Alles, van banken tot belasting, is tegenwoordig onlosmakelijk met internet verbonden. Anders betaal je je blauw aan 0900 nummers. Kantoren en callcenters op grote afstand. Met de trein of bus gaan kost weer geld.



Van een langjarig minimum inkomen kun je niet of nauwelijks sparen. Voor zover je wel wat had, teer je snel in de laatste jaren.



Bij een plotseling drastisch lager inkomen, door wat voor omstandigheden dan ook, ben je snel door reserves heen. Een goedkopere woning dan. Die moet je die maar meteen zien te vinden/krijgen. De verhuiskosten daar gelaten.



Sociale huurwoningen worden verkocht en de instroom maakt de spoeling dunner en dunner.

Wat opgeknapt wordt kost meer huur.

Het scheelt of je toevallig wel in een heel goedkope huurwoning woont op platteland of zo en uiteraard goed netwerk hebt. Daar vanuit gaan is heel erg onrealistisch.



Wanneer mensen ZZPer worden en nu deze crisis moeten zien te overleven, teren die hard in, terwijl de vaste lasten doorgaan en er ook nog gegeten moet worden. De hele arbeidsmarkt is nu met 40 jaar terug stukken onzekerder geworden.



Een alleenstaande die een schuldhulptraject ingaat krijgt Euro 40,00 per week voor alles buiten de basis vaste lasten die door instantie wordt betaald. Menig alleenstaande moet van dat zelfde geld ook leven, ook al heeft die nog geen betalingsachterstanden. Wat moet die met uw adviezen?



Het is een kwestie van tijd, maar de rekening van beleid ineens doorvoeren naar 40 jaar terug, terwijl arbeidsmarkt, leefomstandigheden, de vaste lasten nu, t.o.v. toen, daar niet mee te vergelijken zijn, is besparen in vestzak en straks uit de broekzak veel meer uitgeven. Nog los van maatschappelijke gevolgen en persoonlijke drama's.



Wat je eist als politiek en Bestuur moet wel kunnen en dat vergt redelijke overgangstijd en faire maatregelen en inspanningen vanuit overheid dat men op verantwoorde wijze de verzorgingsstaat afbouwt, maar niet omtrapt, zonder oog voor de realiteit daarbij, dat er wel wat verandert is in 40 jaar waar de overheid niet op anticipeert en betaalbare opties voor betreffende groepen organiseert.



Vergeleken met voorheen hebben mensen veel minder kinderen, die niet altijd in de buurt blijven wonen als volwassenen. Mensen in de buurt niet altijd beschikbaar zijn voor burenhulp.



Regeren is helaas niet vooruitzien meer. Boem is ho en plons is water en deze tijd wordt nu gebruikt, of liever gezegd misbruikt, om snel alles door te voeren. Voor de rest zo snel mogelijk en veel mogelijk, de Amerikaans Republikeinse invalshoek hanteren en met een goed gevoel het nieuwe jaar ingaan, na deze voor velen (ook onder de beleidsmakers) ongetwijfeld overvloedige Kerst en last but not least, 2000 jaar Evangelie van Christelijke kernwaarden: gelijkwaardigheid, gerechtigheid en solidariteit. Dat laatste op niveau wat redelijkerwijs echt nodig is.







Advertentie