Advertentie
sociaal / Nieuws

Meer dan helft belastingkantoren wordt gesloten

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) overweegt meer dan de helft van het huidige aantal belastingkantoren in Nederland te sluiten.

02 maart 2012

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) overweegt meer dan de helft van het huidige aantal belastingkantoren in Nederland te sluiten. Het aantal wordt mogelijk teruggebracht van 40 naar 18.

Niet definitief

Medewerkers van de Belastingdienst die op de kantoren werken, zijn op de hoogte gesteld van de plannen. Er is echter nog geen definitief besluit gevallen over het aantal kantoren dat dicht moet en welke dat precies zijn.

Uiterlijk 2016

Bekend is wel al dat de vestigingen in Heerenveen, Helmond en Hilversum in de loop van dit jaar hun deuren sluiten. Andere kantoren worden uiterlijk voor 2016 gesloten. De sluiting van kantoren is bedoeld om kosten te besparen. Het Rijk wil bezuinigingen van 400 miljoen euro bij de Belastingdienst doorvoeren.

Langer reizen
De ingreep zal naar verwachting niet leiden tot gedwongen ontslagen bij het personeel van de Belastingdienst. Wel is het mogelijk dat medewerkers langer naar hun werk moeten reizen. De ondernemingsraad van de Belastingdienst is inmiddels bij de plannen betrokken.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Visser / Organisatievitalisator
Onbegrijpelijk dat organisaties en bedrijven hun bezuinigingen blijven zoeken in ‘de hardware’ zoals gebouwen e.d. terwijl in ‘de software’ (mensen) zoveel meer gewonnen kan worden! Op deze manier worden mensen zelfs nog zwaarder belast. Een echt omgekeerde wereld die waarschijnlijk pas kan gaan kantelen als de crisis eerst nog dieper gaat worden zodat die verouderde manier van denken en doen echt kan gaan veranderen. Want op deze manier 400 miljoen euro besparen gaat voorbij aan veel gezondere ingrepen.



Stel, het door omstandigheden als cultuur e.a. condities bepaalde Onbenut Vermogen in dit soort organisaties eens op bijvoorbeeld 25% (dat is nog aan de lage kant geschat). Dan betekent dat er in zo'n situatie in een organisatie met zeg 28.000 mensen een bedrag aan faalkosten verloren gaan van 630 miljoen euro. Ieder jaar weer! Als alleen maar de helft van dat Onbenut Vermogen kan worden vrijgemaakt heb je al 315 miljoen euro per jaar verdiend. Ook ieder jaar weer!



Als je bij die 630 miljoen euro ook nog eens de terugval in productiviteit (van bijvoorbeeld 10% (ook laag geschat)) telt door de aanhoudende onrust e.v.a. hieraan gerelateerde onzekerheden, dan worden die faalkosten nog eens verhoogd met een bedrag van 252 miljoen euro als faalkosten. En dan heb ik het nog niet eens over de meerprijs van reiskosten en reistijd en de effecten daar weer van.



En dit geldt echt voor al dit soort organisaties en reorganisaties waarin mensen in omstandigheden hun werk goed proberen te doen maar die interne omstandigheden zo kunnen tegenzitten of tegenwerken dat zij daarin uit onmacht (moeten) gaan loslaten terwijl ze dat natuurlijk vaak zelf niet willen maar niet anders meer kunnen, met pijn in hun hart.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De op lucht gebaseerde rekensommetjes van Hans Visser zijn zo langzamerhand wel bekend. Ik heb meer vertrouwen in de sommetjes van Frans Weekers.
Advertentie