Aantal arbeidsgehandicapte jongeren Utrecht onbekend
Arbeidsgehandicapte jongeren zijn niet goed in beeld bij de gemeente Utrecht, concludeert de Utrechtse rekenkamer. Ook is niet duidelijk wat het Utrechtse beleid voor arbeidsgehandicapte jongeren kost en wat het opbrengt.
De gemeente Utrecht heeft arbeidsgehandicapte jongeren niet goed in beeld. Dat concludeert de Utrechtse rekenkamer in haar rapport Beperkt in beeld. Ook is niet duidelijk wat het Utrechtse beleid voor arbeidsgehandicapte jongeren kost en wat het opbrengt.
Weinig regie over gegevens
Dat de gemeente geen goed zicht heeft op het aantal arbeidsgehandicapte jongeren komt volgens de rekenkamer doordat er te weinig regie is over het verzamelen van gegevens. Een van de aanbevelingen is dan ook dat de gemeente samen met scholen, het Centraal Bureau voor de Statistiek en andere maatschappelijke organisaties een beeld gaat schetsen van de verschillende groepen arbeidsgehandicapte jongeren.
Vaste contactpersoon
Daarnaast moet volgens de rekenkamer geëvalueerd worden welke beleidsinstrumenten effectief zijn om jongeren met een arbeidshandicap aan het werk te helpen. Jongeren die door de gemeente Utrecht begeleiding krijgen, zijn zelf overwegend positief zijn over de hulp. Wel geven zij aan dat het onduidelijk is waar zij hun hulpvraag bij de gemeente kunnen neerleggen. Om die reden raadt de rekenkamer aan om elke jongere die tot de doelgroep behoort een vaste contactpersoon te geven die over het overzicht waakt.
Afstemmen
De rekenkamer concludeert daarnaast dat er nog een boel te verbeteren valt aan de samenwerking met onderwijsinstellingen, met name met mbo-scholen. Voor deze scholen is het vaak onduidelijk waar binnen de gemeentelijke organisatie zij met vragen terecht kunnen en hoe de taakverdeling binnen de gemeente in elkaar zit. Ook de samenwerking tussen wijkteams en de afdeling Werk en Inkomen is volgens de rekenkamer voor verbetering vatbaar. Het vinden van de juiste banen voor arbeidsgehandicapte jongeren zal makkelijker gaan als de gemeente, UWV, en het Werkgeverservicepunt elkaars systemen beter op elkaar afstemmen.
Mondeling communiceren
Ook bij de informatievoorziening kan de gemeente Utrecht volgens de rekenkamer nog meer rekening houden met de doelgroep, bijvoorbeeld door de belangrijkste zaken mondeling te communiceren. Voor potentiële werkgevers moet duidelijker worden over welke vaardigheden arbeidsgehandicapte jongeren beschikken en hoe ze het best begeleid kunnen worden.
Geen sturing
Tot slot wordt ook aangeraden om voortaan gegevens over de doelgroep te koppelen gegevens over de toegepaste beleidsinstrumenten, uitkomsten van trajecten en de kosten. Met de huidige gegevens en de manier waarop die beheerd worden, is het volgens de rekenkamer niet mogelijk om inhoudelijk conclusies te trekken over het gemeentelijk beleid met betrekking tot arbeidsgehandicapte jongeren en om dat beleid te sturen.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zie ook BB 1-12-17.Wat versta je in Utrecht onder arbeidsgehandicapte jongeren? Zijn dit enkel voormalige Wajongers of ook jongeren die anderszins onder de hoede van de gemeente vallen en een arbeidshandicap krijgen aangemeten (drugs enz.)? Hebben al die jongeren wel een stempel - enig werkvermogen- maar werken ze niet? Hoe ligt bijvoorbeeld de relatie met de Rijkstaak om arbeid beschikbaar te stellen. Woensdag (vandaag dus) wordt er betoogd tegen de naderende korting op het inkomen van jonge arbeidsgehandicapten. De overheid zorgt tevens zelf niet voor de beloofde banen. https://www.volkskrant.nl/4546714?
Ik vind het ronduit schokkend dat elk nieuw kabinet een ander plan en andere wetten maakt voor mensen met een beperking. En dan maakt het niet uit welke politieke partij dat is.