Advertentie
sociaal / Nieuws

Een op drie huishoudens komt moeilijk rond

Een op de drie huishoudens dreigt in de problemen te komen door de flink stijgende energieprijzen.

ANP
19 juni 2022
geld-armoede-munten.jpg
Shutterstock

Maar liefst 2,5 miljoen huishoudens dreigen in de financiële problemen te komen door de stijgende energieprijzen en de inflatie.

Teamleider Financiële Administratie

Gemeente Nieuwegein
Teamleider Financiële Administratie

Teamleider Informatievoorziening (2 FTE)

Provincie Utrecht
Teamleider Informatievoorziening (2 FTE)

Aanzienlijk meer

Dat zegt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) tegen radiozender BNR. Dat komt neer op 2,5 miljoen huishoudens, aanzienlijk meer dan de 1,2 miljoen waar het Centraal Planbureau (CPB) eerder over sprak.

Passend

'Het CPB kijkt echt naar de groep van wie het inkomen niet meer toereikend is om alle basale uitgaven op een goede manier te doen', zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. Het Nibud vliegt die getallen anders dan het CPB aan. Het Nibud kijkt naar welke huishoudens aanpassingen moeten doen in de begroting om die weer passend te krijgen.

Vaardigheden

Volgens Vliegenthart zijn mensen vaak niet op de hoogte van toeslagen en regelingen waar ze gebruik van kunnen maken. Een kwestie van weten, kunnen en durven, zegt de directeur. 'Je moet ook de vaardigheden hebben om een bepaalde regeling te kunnen aanvragen, weten waar je moet zijn.' Volgens Vliegenthart is het systeem te complex en de drempel te hoog, vooral wanneer er meerdere toeslagen aangevraagd kunnen worden.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Ondertussen klotst het geld in Den Haag tegen de plinten. Tientallen miljarden om de natuur (?) in Nederland te redden. Voor het gemak hebben we tabelletjes en grafiekjes bepaald wat die natuur is nuen in de toekomst. Geen land ter wereld doet zo achterlijk. Tig miljarden tegen klimaatverandering, waarvan iedere zichzelf respecterende wetenschapper zegt dat het zinloos is. We beloven gratis huizen die we niet hebben aan iedere arabier die zegt dat hij homo en/of zielig is. Op de grootste gezondheidscrisis van de eeuw laten we Hugo de Pannenkoek (bekend van mondkapjesdeal) een beetje aanprutsen. De helft van de jeugd is gediagnosticeerd voor de jeugdzorg, want dankzij de marktwerking werd alles goedkoper. Onze overheid bedacht in al haar wijsheid dat lekker veel gokreclames wel een goed idee was, net als lekker veel energieslurpende datacentra, en het verpatsen van onze gasreserveopslag aan godbetere het GAZPROM.
En ondertussen trekt een derde van je huishoudens het financieel niet meer. Hoe is het mogelijk.
Hans Bakker
We hebben politici zoals die van D66 die heel goed zijn in het vertalen van belangen van het bedrijfsleven in politieke boodschappen. Er wordt verdiend aan duurzaamheid in bepaalde sectoren en er wordt verdiend in de bouw. Waar vroeger de boeren een goede ingang in Den Haag hadden, is het nu de bouwsector. “We gaan een miljoen woningen bouwen” komt rechtstreeks van de vrouwen billen knijpende marketeers als Frans van Drimmelen van D66. Het klinkt mooi, maar het is onwenselijk, onhaalbaar en klinkklare nonsens. En oh ja, Jan Paternotte beweert in de tweede kamer dat de inflatie komt door Poetin en we zijn zo afhankelijk van Russisch gas omdat we te weinig investeren in duurzaamheid. Het is een schaamteloos kleuterniveau in de tweede kamer, tegenwoordig.
Advertentie