Advertentie
sociaal / Nieuws

200 miljoen extra voor kwetsbare gebieden

Eerder stelde het rijk al 900 miljoen euro beschikbaar voor de inzet van wijkagenten, wijkrechtspraak en de aanpak van jeugdcriminaliteit.

14 juni 2023
Tarwewijk.jpg

Het kabinet maakt deze zomer 200 miljoen euro vrij voor de leefbaarheid en veiligheid in twintig kwetsbare stedelijke gebieden. Dat staat in de eerste voortgangsbrief van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Dit geld is onder andere bedoeld voor scholing, preventie van armoede en schulden, re-integratie en de ontwikkeling van jonge kinderen.

Incidentmanager Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS)

JS Consultancy
Incidentmanager Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS)

Relatiemanager Regio Zuid-Holland en Zeeland

JS Consultancy
Relatiemanager Regio Zuid-Holland en Zeeland

Het rijk stelde in 2020 al 900 miljoen euro beschikbaar voor de inzet van wijkagenten, wijkrechtspraak en de aanpak van jeugdcriminaliteit in deze gebieden. Vanuit het programma Preventie met Gezag is voor laatstgenoemde 38 miljoen euro toegekend.

Prioriteit

Net als grensgebieden en krimpregio’s krijgen de twintig ‘NPLV-gebieden’ meer prioriteit dan andere delen van Nederland. Bijvoorbeeld bij de renovatie van woningen. Naar verwachting komt meer dan de helft van de 600 miljoen euro uit het Volkshuisvestingsfonds de komende jaren hier terecht. Ook worden er versneld meer betaalbare woningen gebouwd. 158 van de in totaal 962 miljoen euro voor de landelijke Woningbouwimpuls is gereserveerd voor deze gebieden.

30.000 woningen verduurzamen

Daarnaast krijgen de 19 bij het NPLV betrokken gemeenten 45 miljoen euro uit het Nationaal Isolatieprogramma (NIP). Met gemiddeld 1460 euro per woning kunnen zij hiermee 30.000 woningen verduurzamen. Verder is 35 miljoen euro extra opzij gezet voor de aanpak van energiearmoede. Daaruit worden ook de ‘energiefixers’ gefinancierd. Door middel van energieadvies en energiebesparende maatregelen helpen zij kwetsbare huishoudens hun energieverbruik te verlagen.

De 19 gemeenten die in aanmerking komen voor deze 200 miljoen euro kunnen hier relatief gemakkelijk beroep op doen. Doordat de drie ministeries – OCW, BZK en SZW – de geldstromen hebben gebundeld, volstaat één aanvraag bij het NPLV.  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Na de sluiting van bijna alle lokale politiekantoren in kleine gemeentes vallen wijkagenten nu ook onder de categorie daklozen, er is geen redden meer aan met de huidige drugscriminaliteit dankzij een compleet falend overheidsbeleid.
Advertentie