Advertentie
sociaal / Nieuws

Noord-Hollandse gemeenten tegen Amsterdamse asieluitruil

Vorige week kwam naar buiten dat het plan van de gemeente Amsterdam kon rekenen op steun van het demissionair kabinet.

10 januari 2024
Containerwoningen voor statushouders. ANP /Hollandse Hoogte /Kim van Dam
Containerwoningen voor statushouders, studenten en werkenden van 18 t/m 27. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Van de 44 Noord-Hollandse gemeenten voelen er zestien niets voor het plan van de gemeente Amsterdam om in de hoofdstad 1200 asielzoekers meer op te vangen, op voorwaarde dat 1200 statushouders uit de hoofdstad naar andere Noord-Hollandse gemeenten worden gestuurd. Dat meldt RTL Nieuws. Instemming van die gemeenten was een belangrijke voorwaarde voor de asieluitruildeal.

Beleidsadviseur Werk en Inkomen

JS Consultancy
Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Procesmanager DBBO: Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem

JS Consultancy
Procesmanager DBBO: Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem

De zestien gemeenten zijn gelegen in de regio Noord-Holland-Noord. In een brief aan ‘hun’ commissaris van de Koning Arthur van Dijk (VVD) schrijven zij: ‘Voor een extra opgave in het huisvesten van statushouders, zoals gevraagd in de brief om daarmee het vraagstuk van Amsterdam en Noord-Holland te helpen oplossen, zien wij gewoonweg geen ruimte.’ De politieke redactie van RTL Nieuws heeft de brief in handen.

Statushouders en asielzoekers

Het Amsterdamse voorstel houdt in dat de hoofdstad voor 1200 statushouders geen permanente woning hoeft te regelen. Die taak zou dan overgaan naar andere gemeenten in Noord-Holland. In ruil daarvoor creëert Amsterdam 1200 opvangplekken voor asielzoekers die nog geen verblijfsvergunning hebben. 

Steun

Vorige week kwam naar buiten dat het plan van de gemeente Amsterdam kon rekenen op steun van het demissionair kabinet. Dat blijkt althans uit een vertrouwelijk brief die minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kort voor de kerst aan een overleg tussen gemeenten en de provincie stuurde. Die partijen zitten samen aan de zogenoemde provinciale regietafel. Afgelopen vrijdag bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid de inhoud.

Complexiteit

De voorgestelde asieldeal zou alleen doorgaan als de andere gemeenten in Noord-Holland daarmee zouden instemmen. Maar een groot deel ziet dat dus niet zitten, schrijven zij: ‘Concluderend is dat het vraagstuk van opvangen van mensen breder is dan het verevenen van 1200 asielzoekers tegen 1200 statushouders. Die complexiteit wordt niet kleiner, maar juist groter door de oplossing te zoeken bij één groep mensen waarvoor wij voor opvang zorgdragen.’

Ik weet dat de huurdersverenigingen en woningcorporaties dat echt niet aankunnen en niet zien zitten

Jordi Albers, gemeenteraadslid Purmerend (Gemeentebelangen Purmerend)

Vragen

BBB-Tweede Kamerlid Mona Keijzer vroeg eerder in Kamervragen opheldering van het kabinet over de door Amsterdam voorgestelde asieluitruil. Op provinciaal niveau riep statenlid en fractievoorzitter Marco Deen (PVV) het Noord-Hollandse college van Gedeputeerde Staten ter verantwoording.

Purmerend

Ook op lokaal niveau leidt de deal tot weerstand. Zoals in de gemeente Purmerend. Daar vreest gemeenteraadslid en fractievoorzitter Jordi Albers (Gemeentebelangen Purmerend) dat hierdoor de opgave voor zijn woonplaats nog groter gaat worden dan die nu al is. ‘Ik weet dat de huurdersverenigingen en woningcorporaties dat echt niet aankunnen en niet zien zitten’, zegt hij tegen Binnenlands Bestuur.  

Grotere druk

In Purmerend is afgesproken dat maximaal een derde van de woningen naar woningzoekenden met een urgentieverklaring gaat. Daar vallen statushouders eveneens onder. Maar volgens Albers staan die afspraken over het toewijzen van woningen onder steeds grotere druk. ‘Mensen zonder zo’n verklaring maken nu al weinig kans op een woning. Als we nog meer statushouders moeten huisvesten komen die afspraken verder in het nauw. Dan moeten mensen zonder verklaring nog langer wachten op een betaalbare woning.’

Purmerend zit niet bij die zestien gemeenten die zich tegen het voorstel van Amsterdam hebben uitgesproken. Als het aan Albers ligt komt daar verandering in. ‘Ik wil dat ons college zich óók verzet tegen deze Amsterdamse asieluitruil’, aldus het raadslid.

Andere regio’s

Hoewel instemming van de zestien gemeenten een belangrijke voorwaarde was, is het nog onduidelijk of de asieluitruildeal definitief van de baan is. De woordvoerder van de Noord-Hollandse commissaris van de Koning laat weten dat alleen de regio Noord-Holland Noord zich heeft uitgesproken. ‘De provinciale regietafel wacht nog op reacties van de andere vier regio’s’, zegt zij. De regio’s Amsterdam-Amstelland, Gooi en Vechtstreek, Kennemerland en Zaanstreek-Waterland (waar Purmerend onder valt) delen naar verwachting deze maand hun inbreng.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het gevolg van een systeem waarin iedereen ter wereld naar Ter Apel kan wandelen om asiel aan te vragen, is: het afsluiten van veilige vluchtroutes, Turkije deals etc. Doe je dat niet, dan word je overspoeld. Het gevolg hiervan is: er komen hoofdzakelijk alleenstaande mannen die uiteindelijk hun gezin via een veilige route, gewoon met het vliegtuig, laten overkomen. Het gevolg daarvan is weer dat niemand meer in het het huidige “recht op asiel” gelooft. Het is leeg, uitgehold. De wetten, verdragen en organisaties zijn er nog wel, maar de inhoud is weg. Dit is niet meer te herstellen, ook niet met het EU migratiepact. Dat is een puur politieke overeenkomst. Er zal in Nederland, vanuit de politiek, een alternatief gebiden moeten worden. Iets waar mensen weer in kunnen geloven. Geert Mak pleitte onder meer voor het Canadese systeem. Stop met asiel, op aanvraag, haal als land zelf jaarlijks een X aantal vluchtelingen naar je land als blijk van internationale solidariteit. We zitten in een soort kokervisie gevangen. We denken dat we door moeten gaan met dit asielbeleid, maar we proberen er aan alle kanten onderuit te komen. Dit komt nooit meer goed, zolang de landelijke politiek het niet wil hebben over wat we met elkaar willen bereiken, welke bijdrage wij willen leveren als land. Dit komt niet meer goed zolang de landelijke politiek om de hete brij heen blijft draaien.
Hielco Wiersma
Naar verhouding neemt Amsterdam al veel te weinig asielzoekers op. Wat valt er dan eigenlijk te ruilen?
Advertentie